23 Aralık 2016 08:30

AKP’de ‘yedek vekillik’ krizi

AKP’de çok sayıda milletvekilinin anayasa değişikliği paketinde yer alan yedek vekillik maddesine karşı duruşu, AKP'de kriz çıkardı.

Paylaş


AKP içerisinde, başkanlık sistemi ile ilgili anayasa değişikliği paketinde yer alan yedek vekillikle ilgili madde kafaları karıştırdı. Çok sayıda milletvekilinin bu değişikliğe karşı duruşu, parti yönetiminde “ne yapalım” sorularını başlattı.  Söz konusu maddenin  nasıl değişeceğine formül arayan hukukçu milletvekilleri  bugün MHP  ile temasa geçecek. 

TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden anayasa değişikliği ile ilgili pakette kriz çıktı. AKP’li çok sayıda milletvekilinin “Maddeyi Genel Kurul aşamasında düşürürüz” mesajı, parti yönetimini harekete geçirdi.

AKP YÖNETİMİ CUMHURBAŞKANI İLE MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA KALDI

ANKA’nın edindiği bilgilere göre; AKP yönetimi, anayasa değişikliği paketinde yedek vekilliği düzenleyen maddeye karşı çıkan AKP’li milletvekillerinin düzenlemeyi Genel Kurul görüşmelerinde düşürme riskine karşı önlem arıyor.

Edinilen bilgilere göre;  parti yöneticilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yedek vekillikle ilgili milletvekillerinin sıkıntısını ilettiği, Erdoğan’ın da, “Paketten çıkarmayın, formül arayın” talimatı verdiği iddia edildi.  Ancak, söz konusu maddenin yeniden revize edilmesi milletvekillerini ikna etmeyeceği, tamamen paketten çıkarılması da gündemde.  AKP yedek vekillikle ilgili yapılacak bir düzenlemeyi tek başına değil, MHP ile yapmak istiyor. MHP’nin ise nasıl bir yaklaşım göstereceği bugün yapılacak görüşmede netleşeceği belirtiliyor.

Bugün AKP’li Abdülhamit Gül ile MHP’li Mehmet Parsak’ın bir araya gelmesi bekleniyor. Yapılacak temasın ardından maddenin nasıl formüle edileceğine karar verilecek.

YEDEK MİLLETVEKİLLİĞİ  19 AB ÜLKESİNDE VAR

Öte yandan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yedek vekillikle ilgili bir çalışma başlattı.

Adalet Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre AB üyesi ülkenin 19’unda uygulanan yedek milletvekilliği, belirlenen nedenlerle boşalan üyeliklere yedek olan üyenin getirilmesi şeklinde uygulanıyor.

Araştırmaya göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Fransa, Finlandiya, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İsveç, Letonya, Lihtenştayn, Makedonya, Norveç, Portekiz, Sırbistan, Slovenya, Yunanistan’da yedek milletvekilliği sistemini uyguluyor.

Almanya,İspanya, Yunanistan ve Makedonya’nın yedek milletvekilliği uygulamasında öncelikli nedenleri ölüm ve istifa. Yetersizlik veya diğer başka bir neden gibi seçeneklerin de yer aldığı uygulamada Avustralya, Belçika Bulgaristan Danimarka, Fransa ve  Finlandiya’da ise görevde yükselme dikkate alınıyor. Bazı ülkelerde ise tek neden hamilelik/annelik olarak yer alıyor.

Araştırma raporunda uygulamanın bulunduğu ülkeler, hangi sebeplerle yedek milletvekilliği uygulamasının devreye girdiği ve asil üyenin milletvekilliğine geri dönüşünün olup olmadığı ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

Almanya: Ölüm, istifa, diğer herhangi bir sebep.  Parti listesinden sıradaki aday – Geri dönemez.

Avustralya: Bakan olmak, yürütme organında bir görev üstlenmek, Avrupa Parlamentosuna seçilmek - Parti listesinden sıradaki aday - Geri dönebilir.

Belçika: Bakan olmak - Parti listesinden sıradaki aday - Geri dönebilir.

Bulgaristan: Bakan olmak veya üyeliğin kalıcı olarak düşmesi - Parti listesinden sıradaki aday - Geri Dönebilir.

Danimarka: Bakan olmak, Hastalık, Parlamento çalışmalarına yedi günden fazla katılamayacak bir yurtdışı işinin olması, hamilelik/doğum ve evlat edinmek -  Geri dönebilir.

Finlandiya: Avrupa Parlamentosuna seçilmek - Parti listesinden sıradaki aday -Geri dönebilir.

Fransa: Ölüm, Bakan olarak atanma, Anayasal Konseye seçilme, 6 aydan uzun süreyle bir Hükümet görevi alma – Seçimde asil üyeyle birlikte seçilen yedek üye, asil üyelik düştükten sora 1 ay içinde göreve başlar – Geri dönebilir.

Hırvatistan: Parlamento üyeliğiyle bağdaşmaz iş üstlenmek, milletvekilinin talebi - Tercihli oyda, en fazla oy almış sıradaki aday –  Geri dönemez.

Hollanda: Hastalık, hamilelik, doğum, üyelikle bağdaşmayan bir iş, ölüm, istifa - Parti listesinden sıradaki aday - Geri dönebilir.

İspanya: İstifa, ölüm, yetersizlik - Parti listesinden sıradaki aday  – Geri dönemez.

İsveç: Doğum, hamilelik  – Geri dönebilir.

Letonya: Doğum, hamilelik, çocuk bakımı, istifa - Parti listesinden sıradaki aday.

Lihtenştayn: Her partinin yedek üyeleri bulunmaktadır.

Makedonya: İstifa, bazı suçlardan ceza almak, yasama üyeliğiyle bağdaşmaz bir iş üstlenmek, Makedonya vatandaşlığının kaybı, ölüm, görev yeterliğini kaybetmek - Parti listesinden sıradaki aday – Geri dönemez.

Norveç: Norveç'te bir milletvekilinin istifa etmesi mümkün değildir. Sadece Bakan olmak gibi daha üst bir görev alırsa istifasına izin verilir - Seçimde,her milletvekiliyle birlikte yedeği de belirlenir.

Portekiz: İstifa ve benzeri sebeplerle üyeliğin düşmesi - Parti listesinden sıradaki aday - Geri dönebilir.

Sırbistan: İstifa, bazı suçlardan ceza alırsa, bağlayıcı mahkeme kararı, görevi yerine getirme yetersizliği, altı aydan fazla özgürlüğü kısıtlayıcı bir ceza almış olmak - Parti listesinden sıradaki aday - Geri dönemez.

Slovenya: Doğum -  Parti listesinden sıradaki aday - Geri dönebilir.

Yunanistan: Sadece istifa ve ölüm - Parti listesinden sıradaki aday  – Geri dönemez. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

Tarihi Galata Köprüsü yerinden kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Kani Beko: Bu kadar acı yeter Suriye macerasına son 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...