23 Aralık 2016 00:37

Savaşta ısrar ölüm getiriyor

Fırat Kalkanı Harekatında ölen askerlerin sayısı 37'ye yükselirken, siyasi partilerden operasyonların sürmesine tepki geldi.

Paylaş

Suriye’ye yönelik ‘Fırat Kalkanı’ harekatı kapsamında bu güne kadar ölen asker sayısı 37’ye yükselirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef birkaç şehidimiz oldu”,  Başbakan Yıldırım da “ Maalesef zaman zaman şehitlerimiz oluyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Siyasi partiler ise tepki gösterdi. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan “Yaşanan asker ölümleri, bu politikanın duvara toslamasının somut göstergesidir” derken, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Türkiye’nin dış politikasını yurtta barış bölgede barış eksenine oturtması gerektiğini söyledi. CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ise askeri operasyonların bir çözüm olmadığını söyledi. HDP de Moskova Mutabakatını dış politikanın iflası olarak yorumladı.

TSK BİRLİKLERİ SURİYE’DEN ÇEKİLMELİDİR

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, hükümetin Suriye politikasında yanlışta ısrar ettiğini ve TSK birliklerinin Suriye’den çekilmesi gerektiğini belirtirken, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, “Türkiye’nin geleneksel dış politikayı yurtta barış bölgede barış eksenine oturtması gerekiyor” dedi.

‘Fırat Kalkanı Harekatı’ kapsamında her geçen gün yeni asker kayıplarının yaşandığını ifade eden EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “Hükümet, bölgede söz sahibi olma adına Suriye politikasında yanlışta ısrar ediyor. Yaşanan asker ölümleri bu politikanın duvara toslamasının somut göstergesidir. ‘Vatan için şehit olma’ propagandasıyla bu gerçeklerin üzeri örtülemez” dedi. Bu politikanın başta Türk, Kürt, Arap olmak üzere bölge halklarının çıkarına bir politika olmadığını dile getiren Gürkan, “Hükümet derhal TSK birliklerini Suriye’den çekmelidir.” diye konuştu.

‘SAVAŞ POLİTİKASINDAN ÇIKILMASI GEREKİYOR’

“Türkiye’nin başına gelen tüm belalar, 2011’de Suriye krizine doğrudan müdahale etmesiyle başladı” diyen ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Türkiye’nin en son, ordusuyla doğrudan savaşa müdahil olduğuna dikkat çekti. Bu savaşın Türkiye’nin güvenliğini daha da sıkıntıya soktuğunu ve derin sonuçlar yarattığını vurgulayan Taş, “Yani gencecik insanlar, askerler yaşamını yitiriyor. Sonuç itibariyle bu operasyonlar daha da artacak gibi gözüküyor. Ve Türkiye’nin, geleneksel dış politikayı yurtta barış bölgede barış eksenine oturtması gerekiyor. Yurtta savaş bölgede savaş politikasından Türkiye’nin bir an önce çıkması gerekiyor” diye konuştu.  

‘MOSKOVA MUTABAKATI DIŞ POLİTİKANIN İFLASI’

Suriye'de iç savaş başladığında 'Emevi Camii'nde namaz kılacaktık' denildiğini hatırlatan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, "24 Ağustos'ta ise sınır ötesi operasyona giriştiğimizde oyun kurucu olarak girdiğimizi söyledik. Şimdi bütün dünya görüyor ki Türkiye orada bir oyun kurucu değildir" dedi. Meclisin ölen askerlere karşı bir özür ve hak helalliği isteme borcu olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bu çocuklarımızın, gençlerimizin kanı üzerinden hamaset yapıldığı, gelip başsağlığının dilendiği veya onların bilinmezliklerle dolu hayatlarının artık bir alt yazıya, bir son dakika haberine indirgendiği kadar ucuzladığı bir süreci yaşıyoruz" diye konuştu. Yıldırım, Moskova mutabakatının ise  Türkiye'nin Suriye ve Ortadoğu politikasının iflasının nişanesi olduğunu belirtti.

ASKERİ DEĞİL SİYASİ ÇÖZÜM

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, “Biz Suriye politikasının baştan beri yanlış yönetildiğini, AKP’nin hata üzerine hata yaptığını, bizim uyarılarımıza hiçbir suretle kulak asmadığını hep söyledik. Ve eleştirdiğimiz bütün konularda maalesef haklı çıktık” dedi. ‘Fırat Kalkanı operasyonunun da Suriye’nin toprak bütünlüğüyle ilgili bir siyasi zemine oturtulması gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Bir de Moskova’daki toplantı esasen bir noktaya gelmeye başladı ama epey bir geç oldu. Şimdi dönüş yapmaya çalışıyorlar. Bu, Arap’ın, Türkmen’in, Kürt’ün birbirini boğazlayacağı, terörün cirit atacağı, hiç kimsenin kazanmayacağı bir savaş. Biz Suriye’deki iç savaşın diplomatik, siyasi bir çözümle bitmesi gerektiğini, askeri operasyonların bir çözüm olmadığını söylüyoruz. Onun için Moskova’daki sürecin samimiyetle yürümesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Temasa geçilmemiş yerlilerin fotoğrafları çekildi

SONRAKİ HABER

Putin'den sonra Trump'tan da 'Nükleer' çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...