22 Aralık 2016 23:22

AKP içinde ‘kafa karışıklığı’ var

Binali Yıldırım’ın konuşmasında itirazları ‘kafa karışıklığı’ olarak yorumlayarak reddetmemesi 'Anayasa teklifinde rötuş olur mu?' sorusunu doğurdu.

Paylaş

Partisinin il başkanları toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Başkanlık teklifi”yle ilgili AKP içindeki “rahatsız” vekillere mesaj göndererek, “Arkadaşlarımızın kafasını karıştıran hususlar var bunlara dikkat edeceğiz” dedi. Basına yansıyan kulis habere göre AKP içerisinde yedek milletvekilliği konusunda itirazlar var. Özellikle de bölge milletvekilleri “Her gün ‘başımıza ne gelecek’ korkusuyla yaşarız” diyerek anayasa teklifinin 5. maddesinde değişiklik istiyor. Binali Yıldırım’ın  dünkü toplantı öncesi yapmış olduğu konuşmada itirazları ‘kafa karışıklığı’ olarak yorumlayarak reddetmemesi “Anayasa teklifinde rötuş olur mu?” sorusunu doğurdu. 

AKP Genel Merkezinde süren il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, yeni anayasa, üzerine değerlendirmelerde bulunan Yıldırım son yıllarda Türkiye’de hükümet yönetim sisteminin kalıcı istikrar sağlamadığına dönük eleştiriler olduğunu söyleyerek , “esaslı bir değişikliğin” acil bir ihtiyaca dönüştüğü belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlık ile sistemin değil rejimin değişeceği yönündeki eleştirisi için de Kılıçdaroğlu’ya şöyle seslendi: “Sayın Kılıçdaroğlu, Kemal Bey Türkiye’nin rejimi belli, Cumhuriyet. 1923’te bedel ödedik, İstiklal Harbi’ni kazandık, rejimimizi de değiştirdik, adını da Cumhuriyet koyduk. Rejim değişikliği tarihte kaldı, o mesele bitti. Şimdi artık yönetim ihtiyaçlarımızı karşılayacak icra gücü, istikrarı esas alan hükümet sisteminden bahsediyoruz. Rejim değil, sistem değişiyor, sistemin adı da cumhurbaşkanlığı sistemi olacak” 

AKP içindeki “rahatsız” milletvekillerine de mesaj gönderen Başbakan Yıldırım, “Arkadaşlarımızın kafasını karıştıran hususlar var bunlara dikkat edeceğiz. Onların da üzerinde çalışacağız” dedi.

DEĞİŞİKLİK OLUR MU?

Öte yandan Anayasa değişikliği teklifinde AKP içinde itirazlar gelmesi rötuş yapma ihtimalini doğurdu. Teklifin 5. maddesi olan ve mevcut Anayasa’nın 78. maddesinde değişiklik yaparak ‘yedek milletvekilliği’ getiren düzenleme “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinin düşmesi, düşürülmesi, ölüm ile diğer boşalma hallerinde boşalan üyelikler aynı siyasi partinin yedek milletvekilleriyle doldurulur” maddesinde değişikliğe gidilebilir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fractum Regnum sergisinde dijital sanat

SONRAKİ HABER

Temasa geçilmemiş yerlilerin fotoğrafları çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...