02 Haziran 2012 10:36

Önce vekil desteği, sonra HES terörü

Solaklı Karaçam Köknar köylerinde HES’e karşı direnen köylüler teker teker evlerinden gözaltına alınmaya başlandı. Adeta Olağanüstü Hal uygulamalarının yapıldığı köyde önceki gece yarısı 700 jandarma ile giren HES’çiler dün gece de yaşlıların, kadınların da aralarında bulunduğu birçok kişi

Önce vekil desteği, sonra HES terörü
Paylaş

TÜZEL ÖNCEKİ GÜN HALKLA BULUŞMUŞTU

Gözaltılar yaşanmadan bir gün önce Emek Partisi eski Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Trabzon Çaykara’da Solaklı Vadisinde incelemelerde bulunarak köylülerle bir araya geldi.

Solaklı Vadisinde HES’e karşı mücadele yürüten Köknar köyü ve Karaçam Beldesi sakinleri ile bir araya gelen Tüzel’e Tüm Köy-Sen Genel Merkez Yöneticisi Satılmış Başkavak, Derelerin Kardeşliği Platformu Trabzon Temsilcisi İhsan Bektaş, Eğitim Sen yöneticisi Deniz Berberoğlu, ÖDP İl Başkanı İsmet Ar da eşlik etti.

Köknar köy meydanında halk ile bir araya gelen Tüzel, HES’e karşı mücadele veren köylüleri dinledi. Köylülerden Murat Sarı “Biz yıllardır suyumuza ve toprağımıza sahip çıkma mücadelesi veriyoruz. Gece 02.30 sularında yüzlerce asker ve polis korumasında HES şirketi makinalarını köyümüzden geçirdi. 600’ün üzerinde asker ve polisi bizim karşımıza diktiler. Devlet toprağını ve suyunu koruyan köylüyü kendine düşman görüyor. Sermayeyi koruyor. Biz ne yapıyoruz sadece köyümüzü ve geleceğimizi korumak istiyoruz. Askeri üzerimize salıyorlar. Bu ülkenin askerinin polisinin maaşı bizim vergilerimizle veriliyor ama gelin görün ki, asker polis biz korumak yerine bize eziyet ediyor” dedi.

Başka bir köylü ise “Bizim sahibimiz yok. Şirketin sahibi çok. Asker şirketin yanında, polis şirketin yanında, kaymakamı, valisi devlet hepten şirketi koruyor. Millet meclisinde sesimizi duyan da yok, duyuran da yok. Sayın vekilim sizden ricamız bizim sesimizi duyurun”dedi. Köyden başka bir genç ise askerlerin kendilerini “örgüt kurmaktan alır yatırırız” diye tehdit ettiklerini belirterek, kendilerinin sadece yaşam alanlarını korumaya çalıştıklarını kaydetti.

Başka bir köylü ise “Bizim Başbakan Esad’ı püskürtüyor milleti eziyor. Onun ne farkı var ki Esad’tan” diye tepki gösterdi.

ASKER YIĞINAK YAPTI

Tüzel, Köknar köylüleriyle sohbet ettikten sonra Karaçam Beldesi ve Derebaşı mevkiinde HES kurulmak istenen yeri gezerek burada incelemelerde bulundu. HES şirketi makine ve konteynırlarını getiren askeri yetkililerle konuştu. Burada ne yapıldığını ve 50’ye yakın minibüs ve yüzlerce askerle neden burada beklediklerini sorduğu askeri yetkili, “Burada güvenlik yok bu nedenle biz geldik ve şirketin burada çalışmasının engellenmesine karşı önlem alıyoruz” dedi. Tüzel, köylülerin tehdit edildiklerini anlattıklarını, örgüt kurmaktan gözaltına alınmakla gözlerinin korkutulmaya çalışıldığını öğrendiğini bunun neden yapıldığını sordu. Askeri yetkili ise “Bazı kişilerin şirketin çalışmasını engellediklerini ve şirket iş makinelerine saldırdıklarını bunun için önlem alıyoruz ama kimseyi tehdit etmedik” diye cevap verdi.

EKOLOJİK DENGE BOZULUYOR

Burada basına açıklamada bulunan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, “Şu an burada sayısı ürkütücü boyutta asker ve kolluk gücü bulunuyor. Köylü kendi toprağında özgürce dolaşamıyor. Ülkenin her tarafına kurulmak istenen 2 bin HES’ten bir tanesi de buraya kurulmak isteniyor ve halk da buna karşı çıkıyor. Köylülerin itirazı doğal olarak yaşam alanlarını korumak üzerinedir. Bu nedenle halkın ve yöre köylüsünün karşı çıktığı bir şeyin asker ve polis zoruyla kurulmaya çalışılması doğru değil. Burada yürüyen bir mahkeme süreci var gördüğümüz kadarıyla bunun sonucu bile beklenmiyor. Yarın telafisi mümkün olmayan bir sonuç çıkmaması için en azından mahkeme sürecinin beklenmesi gereklidir” diye konuştu. Birkaç şirket para kazanacak diye doğal kaynakların, ekolojik dengenin bozulmasına göz yumulduğuna dikkat çeken Tüzel, “ÇED raporu istenmeden buralarda HES inşaatı yapılması büyük bir tahribata yol açarken, dinamit patlatma ve kuralsız çalışma hem doğayı hem de HES inşaatlarında çalışan işçilerin hayatlarını yok ediyor. Giresun-Dereli’deki hayatını kaybeden çocuk yaştaki işçiler bunun örneğidir” dedi. (Trabzon/EVRENSEL)


KÖYLÜLER KORKUTULUYOR

Gazetemize konuşan Tüm Köy-Sen Genel Merkez Yöneticisi Satılmış Başkavak ise “Bu kadar kolluk gücü buraya açıkça HES şirketini beklemek üzere gönderilmiş. Köylülerin bazıları özellikle belirlenmiş ve her yere gidemiyorlar. Biz HES’in kurulacağı yere giderken iki köylü alıkonuldu. Onlar da gelirse güvenlik tehlikeye girermiş. HES şirketi devlet korumasında yürüyor. Köylünün yaşam alanlarını koruma mücadelesi başta devlet kurumları ve kolluk gücü tarafından engelleniyor. Eğer güvenlik yoksa HES şirketine de yoktur. Burada yol kapatan geçişe izin vermeyen, askeri yetkililere diyoruz ki madem öyle siz de rapor tutun, burası güvenlikli değil HES şirketi de çekilsin deyin. Yetkili komutan bunu yapamayız, bizi buraya görevlendirdiler diyor. Bu hukuksuzluk bir an öce sona ermelidir. Biraz önce bazı köylüler ‘sen, sen bin arabaya’ denilerek gözaltına aldılar, basın bunları açıkça göstermeli. Burada insanlar korkutularak, sindirilmeye çalışılıyor. Buna izin vermeyeceğiz, buradaki yaşananların takipçisi olacağız” diye konuştu. DEKAP Trabzon Temsilcisi İhsan Bektaş ise “Karaçam ve Köknar halkı 2008 yılından bu yana demokratik tepkilerini gösteriyor. Devlet bugün burada açıkça tavrını ortaya koyuyor ve ben sermayenin yanındayım diyor. Altı ay önce de 200 askerle dere başı mevkiine gelindi, halkımız yaşam alanlarını koruyor ve korumaya devam edecek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'ın kepenkleri Erdoğan'a kapalı

SONRAKİ HABER

Resmi infazlar zinciri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...