23 Aralık 2016 00:47

Suriye troykası şekil alıyor

Semra Çelik tarafından yazıları çevrilen Yazar Rolan Etzel: Erdoğan Suriye ile ilgili büyük planlarından vazgeçiverdi.

Paylaş

Roland ETZEL*
Neues Deutschland

Ankara’da Rusya Büyükelçisinin öldürülüşünün Rusya ile Türkiye’nin Suriye sorunundaki yakınlaşmasını frenleyeceğini düşünenler yanıldılar. Tam da tersi oldu. Ne kadar ürkütücü gelirse gelsin katil ya da katiller aslında Putin ve Erdoğan’a iyilik yaptı. Bu durum, iki devlet başkanının pragmatik çizgisinden çok politik bir suikastın yarattığı duygusal ortamın böylesi bir yakınlaşmanın hızlandırılmasına olanak sunmasından kaynaklanıyor.   

Gerçekçi olarak bakarsak Rusya ile Türkiye Batı dışında müttefikler aramak ve kendilerine yönelik Batı’dan gelen saldırılara karşı güçlü olmak için aralarındaki sorunları çözmek zorundalar. 

ERDOĞAN BÜYÜK PLANLARINDAN VAZGEÇİVERDİ

Erdoğan Suriye ile ilgili büyük planlarından vazgeçiverdi. Rusya ile yakınlaşmanın, Rusya’nın başarılarına ortak olmanın onu en azından Halep’in ele geçirilmesiyle yaklaştığı tümden yenilgi politikasından kurtaracağını gördü. Halep’ten tahliye edilen ‘mücahitlerle’ devlet politikası yapmak çok zor. Askeri başarılar kazanmak ise zaten imkansız. 

Rusya, Suriye sorununun en kısa sürede çözülmesinde hızı belirler hale geldi. Çatışmalar 2. Dünya Savaşı’ndan daha uzun süredir devam ettiği için sorunun en kısa sürede çözülmesi gerektiği düşüncesine karşı çıkan da yok zaten. Şimdiye kadar bu konuda Rusya tarafından atılan adımlar başarılı olmadı ama Türkiye-Rusya ve İran tarafından Moskova’da gerçekleştirilen buluşmada varılan sonuç, bu sefer başarı şansının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

BATI OYUNA SOKULMAYAN ÇOCUK GİBİ

Bunun üç nedeni var: Birincisi Halep’teki askeri durum Rusya-Suriye lehine değişti. Bunu kabul etmeyip hâlâ Esad’a karşı tavır alanlar tümden kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyalar. İkincisi Türkiye’nin Suriye politikasındaki değişiklikle Batı’nın bölgedeki en önemli faktörlerinden biri kaybolup gitti. Üçüncü olarak, ağzını açan Suriye’de ülke çapında ateşkes ilan edilmesinden yana olduğunu açıklıyor, o zaman el ele vererek bunun gerçekleşmesi için koşulları yaratmalılar, garanti etmeliler. 

İlan edilen ateşkesin ülkedeki değişik demokratik kesimlerin çıkarlarını koruyup korumayacağı ise ancak süreç içinde görülecektir. 

Batı Avrupa, kendini oyuna sokulmayan çocuk gibi görüyor, ağlamaklı şekilde köşeye çekilmiş durumda. Oyuna girmek istiyor ama içeriden birinin elini tutacağından kuşkulu. ABD’nin yeni başkanının Suriye stratejisi henüz açık olmadığından takımını nasıl kuracağı da bilinmez.

* Yazarın iki gün art arda yayımladığı 
yazıları birleştirilerek çevrilmiştir

(Çeviren: Semra Çelik) 

ÖNCEKİ HABER

Acele kamulaştırma karakol için mi?

SONRAKİ HABER

IŞİD katliamı sonrası soL'a erişim engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...