23 Aralık 2016 00:37

Acele kamulaştırma karakol için mi?

Sur'a bağlı mahalleye yıkım tebligatı gönderildi. Mahalle sakinleri büyük karakol inşa edilmek istendiğini iddia ettiler.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı İskenderpaşa Mahallesi’nde bulunan Özgür Yurttaş Derneği ve etrafındaki konutların yıkımına karar verildiği belirtildi. Söz konusu yıkım kararıyla ilgili tebligat gönderildi. Mahalle sakinleri mahalleye büyük karakol inşa edilmek istendiğini iddia ederek, evlerinin boşaltılmak istendiğini ifade ettiler. Fiyat belirlemede yaşanan usulsüzlüğü yargıya taşıdıklarını anlatan mahalle muhtarı Ali Ürün, yıkımın şu an için durdurulduğunu belirtti. 

Sur’daki sokağa çıkma yasağıyla birlikte başlayan abluka ve çatışmaların ardından bölgenin birçok yerine mini karakollar ve kontrol noktaları kuruldu. Ancak mahalle sakinleri Sur’da daha büyük bir karakolun inşa edileceğini iddia etti. Yurttaşlar, İskender Paşa Mahallesi Palu Sokak’taki kimi binalar ile Özgür Yurttaş Derneğine gönderilen tebligatların bu nedenle yapıldığını savundu.

‘GÜVENLİK MERKEZİ YAPACAKLAR’

13 yıldır Sur’ da esnaflık yapan İlyas Laçin yaşananlara dair şunları dile getirdi: “Sur’ da herkesin hesabına o dönem sadece 3 bin lira ödediler sonrası gelmedi. Maddi destek bir yana yaşanılan travma için psikolojik destek bile görmedik. Bir şeyler söylendi ama biz görmedik. Güvenlik ya da yol genişletme adı altında bazı projeler var amaç kalanları da göç ettirmek. Sur’u, Toledo merkezi yapmayı bırakıp güvenlik merkezi haline getirecekler sanırım. Beş yüz metre ilerimizde çarşı karakolu var, yeni bir yeri neden yapıyorlar? Mahalleli olarak güvenlik sıkıntımız yok. Bundan önce yapılması gereken daha önemli şeyler var. Bize kimse gelip aylarca ne yaptınız ya da esnaf olarak ne zarar gördünüz, bu sıkıntıları gidermek için ne yapabiliriz diyen olmadı. Karakol ‘Güvenlik için yapılıyor’ söylenen bu, ama mahalle içinde ne kadar doğru olur? Burnumuzun dibinde böyle bir manzara zaten aylarca silah sesinden uyuyamayan okula gidemeyen çocuklarımız ve bunun etkilerini atlatamamış bir yerden bahsediyoruz.”

'EVİMDEN ÇIKARSALAR NEREYE GİDECEĞİM’

Mahalle sakini Mezer Kara, binaların yıkılarak, yerine karakol yapılmasını istemediğini belirterek, 300 metre ötede bir sağlık ocağının karakola dönüştürüldüğünü bu nedenle mahallede başka bir karakol yapılmasının gerekli olmadığını ifade etti. Mahalle sakinleri olarak yoksul olduklarını söyleyen Kara, “Şimdi beni bu evimden çıkarsalar, köyüm yok, toprağım yok, nereye gideceğim. Zaten kıt kanaat geçiniyoruz, buradan bize verilecek parayla ev alamayız ki evimden çıkmak istemiyorum” diye konuştu. 

15 yıldır küçük bir bakkal dükkanı işleten ve korktuğu için soyadı vermek istemeyen Hasan D. ise, “ Henüz bana bir tebligat gelmedi ama yan taraftaki bina yıkılırsa dükkanım da yıkılır, ben yıkılmasını istemiyorum, bu dükkan benim tek sığınağım” şeklinde konuştu.

MUHTAR: YARGIYA TAŞIDIK

İskenderpaşa Mahalle Muhtarı Ali Ürün, sadece bir binaya tebligatın geldiğini ifade etti. Ürün, halkın bu kararlarla daha fazla mağdur edildiğini belirtti. 12 dairenin olduğu binada 7 daireye 64 bin TL 5 daireye de 14 bin TL fiyat biçildiğini fiyat belirlemede bir usulsüzlük olduğunu ve bu durumu yargıya taşıdıklarını anlatan Ürün, şu an için yıkım kararının durdurulduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Borcunu ödeyemeyince çocuğunun telefonunu sattı

SONRAKİ HABER

Suriye troykası şekil alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...