23 Aralık 2016 00:48

Borcunu ödeyemeyince çocuğunun telefonunu sattı

İşçilerin işten atıldığı Gülsan Cam'da işçiler endişeli. Borcu borçla kapatmaya çalışan işçiler, çocuklarının telefonlarını satacak duruma geldiler.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

30’un üzerinde işçinin daralma gerekçesiyle işten atıldığı Gülsan Cam’da işçiler tedirgin. Borcu borçla kapatmaya çalışan işçiler, fabrikanın ücretleri 2 ayda bir ödemesi nedeniyle borçlarını ödemek için çocuklarının ve kendi telefonlarını satacak noktaya geldi. İşten atmaların devam ettiği fabrikada işçiler, işten atmaların artacağı kaygısıyla asgari ücretin artmasından da korkuyor.

“300 civarı işçinin çalıştığı işyerinde işten atılan işçiyi sayısı 30’u geçti. Çoğunluğu emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden işçiler. Bunların çoğu 4-5 yıllık işçiler” diyen Gülsan Cam işçisi şunları anlattı: “İşçilerden birine ‘Sen emeklisin zaten. 2 bin lirayı al git’ demişler. O da ‘Hakkım neyse onu alır giderim’ diyerek buna itiraz etmiş. Parayı almadan gitmemekte direnince 4 bin lira verip gönderiyorlar. Üstelik bunu da 6 aylık çek karşılığında veriyorlar. Adam bin lirasının içeride kaldığını söylüyor. Bu işçilerin yanı sıra işe yeni giren işçileri de çıkardılar. Gerekçeleri ise iş yok daralmaya gidiyoruz. Herkes diken üzerinde işten çıkarılma endişesi taşıyor. Kurbanlık koyun gibi bekliyorlar. Tedirginler. Ne kadar kötü de olsa işlerini kaybetmek istemiyorlar.” İşten atmaların gerekçesi daralma olarak açıklansa da işçiler aksini düşünüyor: “Sabah 8’de iş başı yapıp akşam 6’da çalışıyoruz. Şimdi eleman eksilince mesailer arttı. İşten atmaların olduğu günden beri neredeyse her gün akşam 9’a kadar çalışıyoruz.” 

ÜCRETLER 2 AYDA BİR ÖDENİYOR

Mesai ücretlerinin 2 ayda bir ödendiği  fabrikada ücretler de 2 ayda bir ödenmeye başlanmış.

“Millet isyan ediyor” diyen işçi şöyle konuştu: “2 ay oldu maaşımızı daha Aralık’ın 2’sinde yeni aldık. Kasımın maaşını henüz alamadık. Onu da yılbaşından sonra vereceğini söylüyorlar. Aralık ayının maaşını ne zaman vereceği ise henüz belli değil. Onu da sallayacak 1 ay sonrasına.” 

HAYATIMIZI ALTÜST ETTİ

Ücretlerin düzensiz ödenmesinin ardından hayatının altüst olduğunu söyleyen işçi, “Ücretlerimiz böyle düzensiz verildiği için bizim de düzenimiz bozuldu anında. Maaşlarımız böyle gecikmeye başlayınca önce kızımın telefonunu sattım. Sonra kendi telefonumu sattım. O da yetmedi 200 lira borç aldım. Maaş alamadığımız için kirayı veremedik çünkü” diye konuştu. Geçtiğimiz hafta 18 yaşına giren kızının işe başlamasıyla biraz nefes almış olsalar da  çektikleri kredi borcunun altında eziliyorlar. Eşi emekli olan işçi, “Onun da kredi kartı borçları var. Onun maaşından da geriye 600 lira kalıyor. Kredi kartı borçlarını ödemek için de kredi çektim. O da sorunu çözmeyince yapılandırdım. Şimdi 11 bin lira olan borcum 16 bin liraya çıktı” diye konuştu. Ücretlerin düzensiz ödenmesi nedeniyle kredi ödeme tarihini değiştiren işçi, ücretlerin 2 aya çıkması nedeniyle günlük faiz ödemek zorunda kalıyor.

BİRLİKTE MAKİNE DURDURULSA MAAŞLAR ANINDA YATAR

Ücretlerin geç verilmesi nedeniyle bir işçinin makineyi durdurarak yukarı çıktığını anlatan işçi, “Ama bundan kimsenin haberi yok. Yani birlik sorunu var. Tek başına hareket ediliyor. Geçtiğimiz yıl profil bölümündeki işçiler yaşanan bu sorunlar nedeniyle makineleri kapatarak fabrika yönetimine çıkmış. Şimdi toplu halde makineleri kapatsalar patron mecbur kalıp ücretleri yatıracak. Ama birlik yok işte. Böyle olunca da patron bunlar bana mecbur diyerek ücretleri geç ödemeye devam ediyor” dedi. İşsiz kalma kaygısının yüksek olduğunu belirten işçi şöyle devam etti: “Bir kadın işçi diyor ki neden korkuyorsunuz ki, sosyal hak yok, nereye gitsek aynı parayı alırız. Ama yaşı ilerlemiş kişiler, iş bulma şansı zor olan işçiler aynı şeyi diyemiyor. Bu söyleneni doğru buluyor ama bir şey yapmıyor. Çünkü bakmakla yükümlü olduğu çocukları var, geçim kaygısı var.”

ASGARİ ÜCRETİN YÜKSELMESİNİ İSTİYOR AMA KORKUYOR...

Asgari ücret tartışmalarına da değinen işçi, işçilerde beklentinin yüksek olduğu ancak herkesin korktuğunu ifade etti. İşçi o korkuyu ise şöyle açıkladı: “Asgari ücret yükselirse işten atmaların olmasından korkuyorlar. 100 lira bile hayatımızda belirleyici oluyor artık. O yüzden bir çok şeye razı oluyoruz. İşçi mesai ile durumu kurtarıyor. Patronlar da bunu bildiği için işçi çıkarıp bol bol mesai bırakıyor.”

ÖNCEKİ HABER

Asgari ücretle geçinen sayısı azalmalı

SONRAKİ HABER

Acele kamulaştırma karakol için mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...