23 Aralık 2016 00:46

Yeni yıla sayılı günler kala durum: Kalabalık var iş yok

Yeni yıla sayılı günler kala Mısır Çarşısı ve Kapalı Çarşı'da esnaf da müşteriler de ekonomik gidişattan yakınıyor.

Paylaş

Vedat AYDEMİR
İstanbul

Doların rekor seviyeye çıktığı 2016 yılında, ülkede 20 bombalı saldırı ve bir darbe girişimi gerçekleşti. OHAL ve kanun hükmünde kararnameler ile çok sayıda kişi görevinden ihraç edildi, ölüm haberleri arttı, işsizlik ise geçen yıla oranla 1 puan artarak yüzde 11.3 seviyesine yükseldi. Bu koşullarda yeni yıla giren ülkede vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntılar kendini daha fazla hissettirmeye başladı.

İstanbul’da alışveriş deyince akla ilk gelen yerlerin başında Mısır Çarşısı ve Kapalı Çarşı geliyor. Yeni yıla az bir süre kala iki çarşıyı dolaşıyoruz. Diğer senelere göre az olsa da kalabalık var. Ancak ne esnaf mutlu ne de alışverişe gelenler. Ekonomideki gidişat hem esnafı hem vatandaşı vurmuş. Öğle saati olmasına rağmen sadece birkaç satış yapabilen esnaf en kötü yılı karşıladığını söylüyor. Vatandaş ise bir şey alamadan geri dönmekten yakınıyor. 

Çarşıda kıyafet ve aksesuar dükkanlarına vatandaşın ilgisi azken, aktarlar ve yiyecek dükkanları daha fazla müşteri çekiyor. Her köşe başında bulunan Milli Piyango satıcıları ise en fazla satış yapan meslek grubu konumunda! Satış yapamayan esnaflar ise dükkan aralarında tavla oynayarak vakit geçiriyor. 

‘EN KÖTÜ ARALIK AYINI YAŞIYORUZ’

Çarşı esnaflarından Nazım Güler, “Aralık ayı, zor bir aydır. Kışın gelişi ve yakıt masrafları yüzünden vatandaşın masrafları artıyor. İşlerin düşmesi normal fakat hiç bu seneki kadar satışlarımız düşmemişti” dedi. Ekonomik zorluğu hissetmek için çarşıda gezmenin yeterli olduğunu belirten Güler, müşterilerin alışveriş yapmadığını, yalnızca gezdiklerini aktararak, yeni yıl için umutlu olmaktan başka bir çarelerinin olmadığını söyledi. 

‘KİRA VE FATURALARI ZOR ÖDÜYORUZ’

Öğlen saatleri olmasına rağmen yalnızca iki satış yapabildiğini söyleyen Esnaf Selim Deniz, kira ve faturalarını güçlükle ödediğini belirtti. Toptancısına ödeme yapamadığını da aktaran Deniz, “Böyle giderse kepenk kapatmak yakındır” diye durumdan yakındı. Yaz aylarında gelen turistler sayesinde az da olsa işlerinin iyi gittiğini aktaran Deniz, “Bu yılı hem ekonomik olarak hem de ülke olarak zor geçirdik, inşallah yeni yıl bereketiyle gelir” dedi.

‘2016 ZAMLAR YILIYDI’

Çarşıya alış veriş için gelen Gülçin Güven, asgari ücretle geçinmeye çalışan bir işçi. Sorularımızı yanıtlayan Güven “Bu yıl zamlar yılı oldu diyebilirim. Sigaraya, gıda ve benzine gelen zamlar hayat standartlarımı oldukça etkiledi” şeklinde konuştu. Asgari ücretle tek başına geçinmenin çok zor olduğunu, asgari ücretli ailelerin durumunun daha zor olduğunu ifade eden Güven, 2017 için, “Artık ülkede ölüm, rahmet, başsağlığı, şifa kelimelerini duymak ve söylemek zor geliyor, bu açıdan sorumlular sorumluluklarını yerine getirirse daha umutlu olacağım” dedi. 

Ev hanımı Melek Özgün, “Alışveriş yapmak ev hanımları için bir ferahlamaydı eskiden hem evin ihtiyaçlarını karşılar hem de gezerdik. Şimdi yalnızca gezdiğimizle kalıyoruz” dedi. Tutumlu olmanın yeterli olmadığını, aldığı bir kaç ürünle cüzdanın boşaldığını aktaran Özgün sözlerine şöyle devam etti: “Hükümet ekonomik kriz yok diyor. Bizim bütçemizle evi bir ay geçindirsinler belki halimizi anlarlar. Umudumuz piyangoya kaldı.

ÖNCEKİ HABER

'Metin Alan’ı emek mücadelesinden tanıyoruz'

SONRAKİ HABER

Asgari ücretle geçinen sayısı azalmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...