22 Aralık 2016 19:25

Maraş Katliamı ile ilgili Araştırma Önergesi verildi

HDP Mİlletvekili Mahmut Toğrul, Maraş Katliamı'nın aydınlatılmaması ve AFAD kampının kurulmasıyla ilgili Meclis'e araştırma önergesi verdi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, 19-24 Aralık 1978 tarihinde Maraş’ta nefret saikiyle gerçekleşen katliamı planlayanların ve siyasi destek sunanların tespiti, sorumlularının bulunması ve cezalandırılması ile bu katliamla ilgili yüzleşme süreçlerinin işletilmesi  için TBMM'ye araştırma önergesi verdi. Araştırma önergesinde,  basında yer alan iddiaya göre, katliamın yıl dönümünde AFAD kampının açılması da gündeme getirildi.

Alevi yurttaşların dini inançlarından ve kültüründen ötürü birçok kez katliamlara maruz kaldığının belirtildiği önerge metninde, resmi verilere göre 111 kişinin katledildiği, 176 kişinin yaralandığı Maraş Katliamı'nda yaşananlara yer verildi. Maraş Katliamı sorumlularının tümünün ceza almadığı, ceza alanların da daha sonra çıkarılan yasalarla cezasızlık ile ödüllendirildikleri belirtilirken, katliam davasına bakan avukatların da suikasta uğradığının altı çizildi.

Henüz katliamın acısını dahi üzerinden atamayan Kürt Alevilerin yaşadığı köylerin ortasına 27 bin kapasiteli AFAD kampının inşasının da ikinci bir Maraş Katliamı olarak değerlendirildiğinin belirtildiği gerekçede şu sözlere yer verildi: "Suriye’den gelen çete gruplarının bazılarının AFAD kamplarında yaşıyor olmaları, hükümetin insanca yaşamayı hak eden mültecileri, Alevilere yönelik demografik yapıyı değiştirme amacıyla kullanması, bölgede halkın AFAD kampın yapımına karşı çıkmasına neden olmuştur."

Araştırma önergesinde Maraş Katliamı'nın aydınlatılmadığı ve gerçek faillerin açığa çıkarılmadığı belirtilirken, katliamın bilince çıkartılması ve katliamla ilgili yüzleşme süreçlerinin işletilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması talep edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DİB Meclisi gençlerle bir araya geldi

SONRAKİ HABER

IŞİD vahşeti: 2 asker yakılarak katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...