22 Aralık 2016 17:06

Sosyal medya kullanıcıları videoların otomatik olarak oynamaya başlamasından şikayetçi. Zira istemeden birçok görüntüyü izlemek zorunda kalıyorlar. Örneğin Andrey Karlov’un öldürülme anını çok sayıda kişi istemeden izledi. Bazı haber siteleri de videoları otomatik oynattığı için şikayetler aldı. Ama videoları otomatik oynatmayan  haber siteleri de var.  

ŞİDDET İÇERİKLİ GÖRÜNTÜLER TRAVMAYA NEDEN OLUYOR 

BBC’nin haberine göre, İngiltere’deki Bradford Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medyada şiddet içerikli görüntülere maruz kalmak travma sonrası stres bozukluğunda görülen belirtileri ortaya çıkartabiliyor. Bu belirtiler, travmayı tekrar yaşıyormuş gibi görüntüler (flashback) veya kabuslar görmek, olayı hatırlatan bir şey olmasa da sürekli akla gelmesi, olay hatırlandığında çarpıntı, terleme gibi bedensel rahatsızlık duyulması. 

Kendimizi bu travmadan koruyabilmek için bazı yollar var:

Facebook’ta önce ayarları seçin, daha sonra sol taraftaki Videolar kısmına gelin ve Otomatik Çalma özelliğini kapatın.  

Twitter’da ise ayarlara gidin, hesap sayfasındaki Video Tweetler bölümünde, otomatik video çalma özelliğini kapatın.

Amerikalı Psikiyatri Uzmanı Gail Saltz, health.com sitesinde kaleme aldığı yazıda, gördüklerinizden rahatsız olduğunuz durumlarda kendinizi egzersiz yapmak veya müzik dinlemek gibi başka aktivitelerle meşgul etmenizi öneriyor. Ayrıca sağlıklı uyku uyumanın ve sosyal medya ve haber sitelerinde daha bilinçli dolaşmanın yardımcı olabileceğini kaydediyor.

EBEVEYNLER NE YAPMALI?

Ebeveynlerin ne yapmaları gerektiği çocuğun yaşına göre değişiyor. 0-7 yaş: Küçük çocuklar medyadaki olumsuz haberleri hiç görmemeli.

7-11 yaş: Bu yaş grubundaki çocuklar haberlerin daha çok farkında oluyorlar ve sorular sormaya başlıyorlar. Ancak yine de bu yaşlardaki çocukların fazlaca maruz kalması önlenmeli.

11 yaş üstü: Bu yaş grubu haber tüketimi ve ev dışında bunlardan bahsetme anlamında daha bağımsız oluyorlar. Bu zorlu konularda konuşmaya başlamak, onlara yetişkin gibi davranmak başlangıçta yararlı olabilir. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et