22 Aralık 2016 16:50

Evrensel okurlarından Ortadoğu Paneli

Evrensel gazetesi okurları 'Bitmeyen savaş Ortadoğu' başlıklı panelde bir araya geldi. Panele Fehim Taştekin ile Ercüment Akdeniz katıldı.

Paylaş

Evrensel gazetesi okurları dün Şişli'de Nostalji Kitapevinde “Bitmeyen savaş Ortadoğu” başlıklı bir panel düzenledi.

Moderatörlüğünü Özlem Temena’nın yaptığı, Gazeteci Fehim Taştekin ve Ercüment Akdeniz’in konuşmacı olarak katıldığı panele ilgi yoğun oldu.

Muhalif televizyonların kapatılmasından sonra Taştekin ve Akdeniz’i böylesi bir panelde karşılamanın kendileri için önemli olduğunu söyleyen Temena, Evrensel Basım Yayın tarafından hazırlanan “Bitmeyen Savaş Ortadoğu” kitabının güncelliğini koruduğunu ve egemenlerin 1916 Sykes-Picot anlaşmasına atıf yaparak bölgeyi yeniden dizayn etmeye çalıştığını söyledi. 

Panelde ilk konuşmayı yapan Evrensel gazetesinden Ercüment Akdeniz, aradan geçen 100 yılın ardından, Türkiye’yi yöneten egemen aklın “Ya Sykes-Picot Ya Kut’ül Amare” diyerek Ortadoğu’daki savaş bataklığına balıklama daldığını ifade etti. Rus büyükelçisinin vurulması olayına gelen süreçte ülkenin her türden provokasyona açık hale geldiğini söyleyen Akdeniz, tampon bölge üzerinden yapılan tartışmalara da değindi. Milyonlarca sığınmacının, cihatçı savaşçılara alan açma pazarlıkları neticesinde yeni acılara sürüklenmemesi gerektiğine işaret eden Akdeniz, kamuoyunun bu konuda hassas ve duyarlı davranması gerektiğini söyledi. 

Fehim Taştekin de yaptığı konuşmada iktidarın Suriye’deki savaşa açık bir taraf olarak katıldığını ve uluslararası suçlara bulaşmak pahasına bu ısrarından vazgeçmediğini söyledi. Hükümetin Suriye ve Ortadoğu’da izlediği siyasetin bumerang etkisi yaparak geri dönmeye başladığına dikkat çeken Taştekin, “satılmış” ve köşeye sıkışmış cihatçılardan bazı kesimlerin Rus elçisine yapılan suikast örneğinde olduğu gibi silah bırakmaktan vazgeçmeyeceğini söyledi. Rojava örneğinin bir “Kürt koridoru” ya da bir “Kürt kemeri” olarak algılanmaması gerektiğine de vurgu yapan Taştekin, bu algının kuzey Kürtleri arasında da yaygın olduğunu ama Azez’e doğru uzanan hatta demografik ve coğrafi yapının buna uygun olmadığını dile getirdi. Taştekin, Rojava’nın geleceğini, Kürtlerle hareket eden diğer yerli halklarla birlikte ele almak gerektiğini belirtti.   

Panelin soru cevap bölümünde ise daha çok, Rusya-İran-Türkiye ittifakının geleceği tartışıldı. Bu bölümde söz alan Akdeniz, günlük taktikler uğruna bir emperyalist bloka karşı başka bir emperyalist bloka stratejik olarak teslim olmanın son derece tehlikeli olduğuna dikkat çekerken “Tüm emperyalist güçler bölgeden def olmadıkça bölge işçi ve emekçilerine, mazlum halklara rahat bir nefes yok” dedi. Sorulara yanıt veren Taştekin ise; Kürtler ve diğer halkların kendisinden başka kimseye güvenmemesi gerektiğini fakat bölgeye yapılan Amerikan müdahalesiyle Rus müdahalesinin şiddetinin de kıyaslanamayacağını söyledi. Suriye’ye yönelik son Rus müdahalesini uluslararası hukuka uygun bulduğunu söyleyen Taştekin, “Bunu, Rusya’ya girişi Putin yönetimi tarafından yasaklanmış bir gazeteci olarak söylüyorum” dedi.  

EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek’in de katıldığı panel her iki yazarın kitaplarını imzalamasıyla son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD reddetti, Rusya Hükümeti ısrarlı

SONRAKİ HABER

Videoların otomatik oynatma özelliği nasıl durdurulur?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...