22 Aralık 2016 15:56

AKP medyasının el Bab faturasını önemsizleştirme çabası

El Bab’ta yaşanan ölüm ve kayıplara karşı AKP medyasının bakış açısı

Paylaş

Haber kanallarında, öldürülen Rusya Büyükelçisi suikastının masaya yatırılıp iktidar tezini güçlendiren hararetli analizler henüz yapılmaya başlanmışken ekranlara son dakikalardan biri daha düştü; “El Bab’ta 10 asker şehit olmuştu.”

Sayı yüksek olduğundan bir süre mevzu “şehitlerimiz” oldu ister istemez.

Şöyle diyaloglar geçti:

-Sabah da 4 şehit vardı, acaba onunla birlikte mi 10?

-Yok, öğleden sonra deniyor açıklamada, 4 asker sabah şehit olmuştu, demek ki 14 şehit.

-Tabii dileriz toplam 10’dur. Şehit sayımız daha az olmuştur. Birazdan sayıyı netleştireceğiz…

-Bu arada ama 138 IŞİD’liyi de öldürmüşüz. Bu önemli. Karşınızda kalleşçe saldıran bir düşman var. Kayıplar kaçınılmaz…

-Evet, misliyle karşılık verildiği anlaşılıyor.

Gerisi şöyle bağlandı: “Bekamız için şehit oldular, biz burada rahat oturabiliyorsak o kahramanların sayesinde. Türkiye teröristleri sınırlarından arındırmak zorunda. Evet maalesef şehitlerimiz olacak ama ülkenin geleceği söz konusu. Ne mutlu ki, ülkesi için, vatanı için canını verecek binlerce askerimiz, polisimiz var...”

Aynı gün Suriye politikasını bina ettiğin bütün tezlerinin, bütün strateji ve taktiklerinin imzalanan Rusya Mutabakatı’yla çöktüğü tescillenmiş ama ne gam. Hâlâ “Türkiye büyük aktör, oyun kurucu terennümleri”, hâlâ “El Bab’ta zafer yakın, ardından inşallah Menbic” böbürlenmeleri… 

Yüzlerinde, ses tonlarında kahramanların ölümünden duyduklarını söyledikleri üzüntüden ufacık bir iz yok. Tersine, “şehit haberleri” giderek “fıtrat” zihniyetinin soğukluğuyla ele alınıyor. Öyle ya, Türkiye vatan savunması yapıyor, ikinci kurtuluş savaşını veriyor, şehitlik kaçınılmaz! Diğer yandan, vatan savunması diye yutturdukları ve canhıraş savundukları Suriye politikasının iflasından duyulan mahcubiyet de yok. “Dün öyle, bugün böyle” konuşan Reisi savunmanın, arkasında durmanın argümanları tükeniyormuş ne gam. Yalan söylemenin, manipülasyon yapmanın dışında bir seçenek yok çünkü. Üstüne bir de, “İnşallah siz de şehit olursunuz, bu yalan dünyada en yüksek mertebeyle ayrılmak herkese nasip olmaz, inşallah ben de olurum” güzellemeleri konulunca, Reise başkanlığı verecek olan seçmen konsolide ediliyor nasılsa…

Ve fakat, AKP cephesi gazete ve televizyonlarında el Bab’tan gelen son çoklu kaybı olabildiğince satır aralarına yerleştirme gayretleri dikkat çekici. Sabah gazetesi 14 askerin ölümünü, “Mehmetçik el Bab’ta 138 DAİŞ’li öldürdü” diye verdi misal. 14 askerin hayatını kaybetmesini öne çıkarmayan gazetelerden biri de Star oldu. Birinci sayfasında iki spotla  “Bab’a girdik” başlığı ile haberi gören Star da 14 askerin kaybını önemsizleştirmiş. Suriye batağının artacak kayıplarını “fıtrat”, “ülke bekası”, “kahramanlar” argümanlarıyla satmak zorlaşmaya başlayacağı için olabilir mi? (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Aksaray'da eğitime kar engeli

SONRAKİ HABER

Baz istasyonunu çukura girip protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...