22 Aralık 2016 00:00

Savaş kuşları da yerinden etti

Savaş tüm canlılara zarar veriyor. Suriye’de yaşayan akyanaklı arapbülbülü savaşla birlikte zorunlu olarak kuzeye doğru göç etti ve Urfa'da görüldü.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Konumu ve doğa yapısıyla birçok kuşa ev sahipliği yapan ve birçok kuş türünün de göç yolunda uğrak yeri olan Şanlıurfa, son birkaç yıldır yeni bir kuş türüne ev sahipliği yapıyor. 

TÜRKİYE’DEKİ KUŞ LİSTESİNE EKLENDİ

Geçtiğimiz yıllarda ilk kez kuş fotoğrafçıları tarafından Şanlıurfa’da görüntülenen akyanaklı arapbülbülü, Türkiye’deki kuş listesine eklendi. Akyanaklı arapbülbülünün Suriye’de devam eden savaştan dolayı doğal yaşam alanlarının yok olduğu ve savaştan kaçtığı düşünülüyor. 

Kuş gözlemcilerine göre, akyanaklı arapbülbülü, dağılımını batıya ve kuzeye doğru genişletiyor. Gözlendikleri alana en yakın olarak Suriye’de Fırat nehri üzerinde Deyrizor şehrinde yaşadıkları biliniyor ki bu bölgenin en yakın kuş uçuşu 270 kilometre mesafe ve Fırat Nehri takip edilirse bu uzunluk 340 kilometreye çıkıyor. 

Akyanaklı arapbülbülünü görüntüleyen Kuş Fotoğrafçısı Mehmet Mahmutoğlu ile konuştuk. 3 yıldır kuş fotoğrafçılığı yaptığını belirten Mahmutoğlu, Şanlıurfa’da aynı zamanda yerel bir televizyon kanalında da haber programı sunuyor. Anadolu’da yaşayan 460 kuş türünün 350’sini gözlemlemiş ve fotoğraflamış. 

  • Mehmet Mahmutoğlu-Kuş Fotoğrafçısı

İLK KEZ YAŞANMADI

Bu olayın ilk kez yaşanmadığını ifade eden Mahmutoğlu, “Daha öncesinde Irak’ta yaşanan Körfez Savaşı’nın ardından kuş gözlemcileri bölgede hareketlilik gözlemledi. Kısa vadeli uçan ve göç etmeyen Irak yedikardeşkuşu Şanlıurfa’da görüntülenmişti. Irak yedikardeşi çalılıklarda yaşayan bir kuştur ancak savaş onları da etkilemiş oldu. Yurtlarını terk etmek zorundaydılar. Türkiye’de 2000’li yıllardan beri görülmeye başlandı. Şimdi o bölgede çoğalmaya başladılar. Çoğaldıkça da daha geniş bölgelere yayılmaya devam ediyorlar.”

'ONLAR DA SAVAŞTAN KAÇIYOR'

Yakın tarihte Suriye savaşı ile bu durumun bir kez daha tekrarlandığını dile getiren Mahmutoğlu şunu söyledi: “3 yıldır akyanaklı arapbülbülü Şanlıurfa’da merkezde ve Birecik’te görülmeye başlandı. Savaştan dolayı yavaş yavaş yukarılara doğru zorunlu olarak göç etti. Onları savaştan kaçan kuşlar olarak görüyoruz. Bu kuş türünün daha çok orta ve Güney Irak’ta oldukça yaygın olduğu ayrıca İran’ın güneyinde, Kuveyt, Bahreyn, Afganistan ve Pakistan’da yaşadığı biliniyor. Savaşların devam etmesi, benzer şeylerin yaşanmasına sebep olacaktır”. 

ÖNCEKİ HABER

Björk'ten medya ve müzik sektörüne cinsiyetçilik tepkisi

SONRAKİ HABER

Aladağ raporu: Çocuklara şiddet uygulanıyordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...