21 Aralık 2016 16:40

Almanya'da Noel pazarına saldırı: AB'de insan avı başlatıldı

Almanya'da Noel pazarına gerçekleştirilen saldırının ardından yetkililer güvenlik önlemlerini artırarak, halkı tedbirli olmaya çağırıyor.

Paylaş

BBC Türkçe'nin haberine göre Alman polisi, Berlin'de bir Noel pazarına TIR ile saldırarak 12 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan saldırgan veya saldırganları arıyor.

Alman basınında yer alan son haberlere göre, saldırıda kullanılan aracın şoför koltuğunun altında bir kimlik bulunduğu, polisin kimliğin sahibi Tunuslu Anis A.'yı aramaya başladığı bildirildi.

Sahte isimler kullandığına inanılan şahsın kimliğinde 1992 doğumlu olduğu yazıyor.

Saldırganın TIR'ı çaldığı sırada TIR şoförü ile yaşadığı boğuşmada yaralanmış olabileceği de belirtiliyor.

Almanya İçişleri Bakanu Thomas de Maiziere, parlamentoda yaptığı konuşmasında yalnızca Almanya'da değil, tüm Avrupa Birliği çapında saldırganı aramaya başladıklarını açıkladı.

Saldırının ardından gözaltına alınan tek şüpheli, Pakistan kökenli Naved B., delil yetersizliği nedeniyle dün serbest bırakılmıştı.

Yetkililer, saldırının birden fazla kişi tarafından gerçekleştirilmiş olma ihtimalinin bulunduğunu, bu kişilerin silahlı bir şekilde sokaklarda olabileceğini söyledi.

Bu nedenle Berlin'de güvenlik önlemleri artırıldı.

Berlin Belediye Başkanı Michael Müller, benzer saldırıları engellemek için Pazar yerlerinde ekstra polislerin görevlendirildiğini, güvenlik bariyerlerinin yerleştirildiğini açıkladı ve ekledi:

"Yapmanız gereken şey gözlerinizi açık tutmak ve tetikte olmak. Ama kamuya açık alanlarda güven içinde dolaşabilirsiniz. Paniğe gerek yok."

Saldırıyı dün Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlenmiş, Amak ajansı üzerinden yaptığı açıklamada saldırının "Koalisyon ülkelerini hedef alma çağrılarına bir yanıt olarak" gerçekleştiğini iddia etmişti.

IŞİD saldırıyı kendilerinin yaptığına veya saldırgana dair bir kanıt sunmasa da federal savcı Peter Frank, saldırının yapılma yönteminin radikal İslamcı bir tarzda olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise bu konuda temkinli. Soruşturmada birkaç farklı senaryonun değerlendirildiğini belirten Maiziere, "Saldırgan veya saldırganlar yakalanana kadar dinlenmek yok" dedi.

Almanya'nın başkentinde gerçekleşen bu saldırı, Fransa'nın Nice kentinde 14 Temmuz günü kamyonla gerçekleştirilen ve 84 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyla aynı yöntemi kullanmış, kalabalık bir noktadaki insanları kamyonla ezmişti.

Hem IŞİD hem de El Kaide, militanlarını saldırılarda bu yöntemi kullanmaya çağırıyordu.

Berlin'de saldırının gerçekleştiği noktada dün akşam bir anma gerçekleşti.

Anma törenine Angela Merkel de katıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gaziantep Valiliği ‘kokteyl’ yaptı!

SONRAKİ HABER

60 yaş üstündekilerin seyahat kartlarıyla ilgili açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...