21 Aralık 2016 13:57

‘Elçinin katılacağını iki saat önce öğrendik’

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürüldüğü sergiyi düzenleyen Ankaralı Gezginler grubu yöneticileri Evrensel'e konuştu.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürüldüğü açılışa katılacağını, sergiyi düzenleyen Ankaralı Gezginler grubu bile o gün açılıştan iki saat önce öğrenmiş.

Grup yöneticilerinden Vedat Biner, “Rus Elçiliği etkinliğimize sponsor olmuştu ve fotoğrafların basın masraflarını onlar karşılamıştı. Etkinliğin duyurularında elçinin konuşma yapacağı yer almıyordu. Biz de o gün gittiğimizde öğrendik” dedi. 

Karlov’un suikaste uğradığı sergiyi düzenleyen Ankaralı Gezginler grubunun yöneticilerinden Vedat Biner ve Timur Özkan, Evrensel'e konuştu. Rus Elçiliği'nin etkinliklerine sponsor olduğunu, ancak elçinin etkinlikte konuşma yapacağını bile olay akşamı öğrendiklerini belirten Biner, etkinliğin duyuru afişinde bile elçinin konuşma yapacağına dair bir şeyin yer almadığını belirterek,  “Rus Elçiliği etkinliğimize sponsor olmuştu ve fotoğrafların basın masraflarını onlar kaşılamıştı. Etkinliğin duyurularında elçinin konuşma yapacağı yer almıyordu. Biz de o gün gittiğimizde öğrendik. Gruptan arkadaşlar söyledi. Sanırım gruptan birsi elçiyi davet etmiş” dedi. 

Yine grup yöneticilerinden  Timur Özkan ise elçinin katılacağını etkinlik başlamadan 2 saat önce öğrendiklerini söyleyerek, “Ortak bir etkinlik olduğu için katılmış olmalı” dedi.

‘YERDE BEKLEDİK’

Büyükelçi Andrey Karlov konuşmasını yaparken Mevlüt Mert Altıntaş'ı  koruma sandıklarını belirten Biner, “O  Arapça, Türkçe karışık ne olduğunu tam anlayamadığımız ve gürültü, panikten sadece 'Allahu Ekber, Halep, Suriye ve çocuklar' kelimelerini anlayabildiğim bir şeyler söyledi. O sıra yanımdan birisi 'yere yat yere yat' diye beni çekince kendimi yerde buldum. Devamında silah sesleri geliyordu, açıkçası korktum. Yerde yatarken fotoğraf da çekemedim. Sergiye eşimle gelmiştim. Kendisi her şey iyi giderken arkamdaydı daha sonra arkaya başka arkadaşlarının yanına gitmiş. Yerdeyken eşimi göremeyince iyice panikledim. Kalkıp arama şansı da olmayınca o halde bekledim” diye konuştu. 

'GÖREVLİLER SAKİNLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORDU'

Saldırgan polisin sivillere “siviller dışarı çıksın, benim sağ çıkma şansım yok” diye seslendiğini aktaran Biner, “Daha sonra sürünerek de olsa kalktım ve çıktım. Eşimi gördüm. Yerlerde kan izleri vardı. Sanırım yaralananlara aitti. Panikten Büyükelçiye ne olduğunu veya kimlerin yaralandığını anlayamadım. Çağdaş Sanatlar Merkezi güvenlik görevlileri saldırganı sakinleştirmeye çalışıyorlardı. Paltolarımızı bile almadan bina dışına çıktığımızda silah sesleri halen geliyordu. Dışarıda sadece bir polis aracı vardı ve polisler yeni iniyordu. Eşim sinirleri boşalmış vaziyette olduğundan taksiye binip uzaklaştık. Devamını evde TV'den izledik. Ancak grubumuzdan bazı arkadaşlar binada kalmışlar, bir kısmı ise ifade vermek üzere emniyete götürülmüşler. Ekibimizden bir arkadaşımızın (emekli kameraman) çektiği görüntülere de emniyet el koymuş” diyerek o gün yaşadıklarını anlattı. 

ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLARDA SUİKASTÇİ POLİS DE VAR

Suikastçi polis Mevlüt Mert Altıntaş, Vedat Biner’in sergi açılışında Karlov konuşurken çektiği fotoğraflarda da görülüyor. Polis Altıntaş’ın silahını çıkarmak üzere elini ceketinin içine yöneltmesi, Biner’in fotoğrafına böyle yansıdı. 
Fotoğraf: Vedat Biner

ÖNCEKİ HABER

İDO dokuz seferini iptal etti

SONRAKİ HABER

Yenice'de kar yağışı nedeniyle taşımalı eğitime ara verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...