01 Haziran 2012 18:06

Diyarbakır’daki savcı sana ne oluyor?

BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan, BDP ve DTK eş başkanları dahil 8 vekil hakkında fezleke hazırlanmasıyla ilgili olarak Mecliste basın toplantısı düzenledi.Kaplan, BDP’liler hakkında düzenlenen fezlekelerin Siyasi Partiler Yasası’na göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenmesi gerektiğini belirtti.Kaplan, fezlekel

Diyarbakır’daki savcı sana ne oluyor?
Paylaş

Kaplan, BDP’liler hakkında düzenlenen fezlekelerin Siyasi Partiler Yasası’na göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Kaplan, fezlekelerin Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı tarafından hazırlanmasına tepki göstererek, “Diyarbakır’daki savcı, sana ne oluyor? Partilerle uğraşıyorsun” dedi.

‘BUNLARIN HER ŞEYİ GİZLİ’

“Bu özel yetkili mahkeme savcılarına kim hukuk diploması verdiyse” sözleriyle savcıları eleştiren Kaplan, savcıların, hükümetin “Son günlerdeki açıklamalarını talimat bilip eş başkanlarımız ve 8 parlamenterimiz hakkında fezleke düzenleyip Meclise” gönderdiklerini söyledi. “Üstelik de gizli dinlemeyle” diyen Kaplan, “Zaten bu hükümetin her şeyi gizli. Çevirdiği dolaplar da, katliamlar da, yolsuzluklar da her şey gizli yürüyor” dedi.

‘AKP’NİN MEMURU MUSUN?​’

Siyasi partiler, partilerin tüzük ve programları ile genel başkanlarının açıklamalarının Siyasi Partiler Yasası’na göre Anayasa Mahkemesinin denetimi altında olduğunu ve Yargıtay Başsavcısının görev yapması gerektiğini belirten Kaplan, “Diyarbakır’daki savcılar AKP’nin valisi, kaymakamı mıdır, memuru mudur?​” diye sordu.
“Yargı bu kadar siyasallaşabilir mi?​” diye soran Kaplan “40 yıldır Meclisteki Ahmet Türk’e silahlı örgüt üyesi demek, Mecliste grubu olan bir partiye bunları demek izan, vicdan, ahlak hiçbir şey tanımıyor demektir” ifadelerini kullandı.
Kaplan, milletin iradesinin “Darbe yasalarıyla, Terörle Mücadele Kanunu’yla” susturulmaya çalışıldığını söyledi.

‘MYK KARARLARINI UYGULADIK’

Siyasi Partiler Yasası’na göre partilerin kongre yaptığını, yönetimlerini seçtiğini, parti meclislerinin ve MYK’ların kararlar aldığını ifade eden Kaplan, “O kararları hayata geçirince ‘KCK’li’ mi olacağız? Var mı böyle yaklaşım” dedi.

“AKP’nin MYK’sı da tutuklu vekiller hakkında ‘tutuklu kalsınlar’ kararı vermiş. O zaman AKP’liler de El Kaide’dir, Taliban’dır. Yani Aristo mantığını, kıyas mantığını mı uygulayalım?​” sözleriyle fezlekeyi eleştirdi.

‘NİYE SUSUYORSUNUZ?​’

Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü:“Anayasa Mahkemesi niye susuyor? Yargıtay Başsavcısı niye susuyor? Hani siyasi partiler 60 yıldan bu yana Anayasa Mahkemesinin denetimindeydi? Ne zaman özel yetkili mahkemelerin denetimine geçti? Ne zaman yasa değişti?​”

‘CHP’NİN ADIMI OLUMLU’

CHP’nin Kürt sorununa yönelik Mecliste “Toplumsal Mutabakat Komisyonu” kurulması önerisini değerlendiren Kaplan, “30 yıldır süren çatışma yerine sorunları barışçıl ve demokratik yollarla Mecliste çözmek bizim temel hedefimizdir” dedi.

Kararı “olumlu” bulduğunu belirten Kaplan, “Elbette ki görüşme öneri ve teklifi başkanlığımıza geldiğinde değerlendirmeyi başkanlığımız yapacaktır” dedi.

‘MECLİSTE DOLAŞACAĞIM’

BDP’li vekiller hakkında hazırlanan fezlekelerin sayısından şikayet eden Kaplan şunları söyledi: “Yakında o fezlekeleri birbirine ekleyeceğim, Meclisin etrafını dolanacağım; çünkü 670 tane oldu. O fezlekelerle bir Meclis kuşatması yapacağım. Sonra Masumiyet Müzesi gibi ‘fezleke müzesi’ açacağım. Allah’a şükür alnımız açık, başım da açık, bir tane hırsızlık, ihaleye fesat karıştırma, dolandırıcılık, yüz kızartıcı suç, bir tek milletvekili arkadaşımızla ilgili bir tek fezleke yok.”Kaplan ayrıca yarın fezlekelerle ilgili bir gösteri düzenlemeyi düşündüklerini de sözlerine ekledi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

‘Okulumuzu kapattırmayacağız!’

SONRAKİ HABER

Çiftçi bitti, GAP bitmedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...