21 Aralık 2016 07:30

Zeynep Bakşi Karatağ ilk konseriyle bu akşam Kadıköy'de

Zeynep Bakşi Karatağ, Mozaik albümünün ilk konserini bugün veriyor. 

Paylaş

Zeynep Bakşi Karatağ, Mayıs 2016’da Kalan Müzik etiketiyle çıkardığı “Mozaik” albümünün ilk konserinde bu akşam Kadıköy Halk Eğitim Merkezinde müzikseverlerle biraraya geliyor.

Biletler, Biletix'ten temin edilebilecek.

Ayrıca konserde Ahmet Aslan ve Kemal Dinç de geceye konuk sanatçı olarak katılacak.

Albüm önsözünden:

MOZAİK HER DAİM UMUTTUR

"Bir varmış bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde yüreğiyle beraber incelikler içerisinde şarkılar söyleyen bir şarkıcı var imiş. Bu şarkıcı geçip gittiği uzun yolların yalnızlıklarında, soluklanıp nefes aldığı geniş avluların ferahlığında, gördüğü, sevdiği eşsiz insanların gözlerinde çok güzel hikayeler biriktirmiş. Bu hikayeler her bir anında en kötü zamanların, hep umudun ezgisi olmuş. “Mozaik” mutsuz zamanların umudu olmasıyla başlamış.

“Aynı Yolcuyuz Yoldaşık/ Sen Yolcusun Ben Bac mıyım” derken Aşık Veysel’in yolundan “İçimdeki sonsuz duygular/ Su kesilmiş yüzümde ellerimde/ Vay benim ıssızlığım” derken Fikret Kızılok’un gönlünden, “Gel susalım beraberce/ Böyleymiş kara yazımız” derken de Sabahattin Ali’nin kederinden geçiyor Zeynep Bakşi Karatağ. “Mozaik” şairin sesi, şiirin sözü olmuş.
“İpek mendil değilsen/ koynumda gezdireyim” diyen Anadolu türküleri, onun dilinde hüzünken, Murat Karatağ’ın sazında heyecan oluveriyor. “Mozaik” dingin bir nehrin çağlayana dönüşmesi olmuş.

Serüveni devam ediyor Karatağ’ın. Hem özlemle seslenişini , hem de duymadığımız o sesinin Sabahattin Ali’nin, kendi sesiyle duyuruyor. Sokağın ortasında kalmış bir çocuk gibi, çöpe bırakılmış bir çiçek gibi düşüyor boynumuz: “Sesini duyamadığım/ ‘benimsin’ diyemediğim/ başını göğsüme koyamadığım/ başını eğemediğim/ öpmeye kıyamadığım.” “Mozaik” talihken azme; “keşke”lerden “ha gayret az kaldı”lara dönüşmüş.

Zeynep Bakşi Karatağ müziğinin köklerini Anadolu’da atıp İstanbul’da temellendirip Avrupa’da filizlendiren bir müzisyen. Bundandır müzik anlayışını Batı’ya çevirmişken, besinlendiği kökleri yine türküleri. “Mozaik”in sözü Pir Sultan Abdal’dan, Karacaoğlan’dan geçerken, sazı klavye, elektro gitar olmuş. “Mozaik” her parçanın bir bütünüyken felsefesi sevgiymiş: “kimi cennet ister, kimi cehennem/ cennetten beri de yolda neler var!”

İnsan düşünen değil özleyen bir varlıktır. Aşık Veysel ile, Sabahattin Ali ile Mozaik, hep bir özlem, hep bir sıla: “ben senden ayrıldığım gün/ güldüm ağlayı ağlayı.”

Mozaik, hikayeleri anlatan bir aziz, bir bilge ağırlığındadır. Üç kız ve bir ana, hasta eşi ve babayı evde bırakarak yaylaya giderler ve döndüklerinde ise ölüsüyle karşılaşırlar. “Mozaik” hep bir geride bırakış: “Güzeller ağlarlar/ Gözlerini süzerler/ Gülmezler ağlarlar”

Mozaik, serüveninde renktir. Üflemelilerdir, funk’tır. Biraz drum, biraz ise aykırıdır. Mozaik en çok ise şu sözlerdir: “Sen bir avuç darı olsan/ Yere saçılmaya gelsen/ Ben bir güzel keklik olsam/ Bir bir toplasam ne dersin?”

Zeynep Bakşi Karatağ, bir süredir sosyal mecralarda ses verdiği türkü ve şiirlerle dikkatleri üzerine toplamış bir müzisyen. Murat Karatağ’ın tüm düzenlemelerini yaptığı, Kemal Dinç’in bağlama, kopuz ve vokali ile, Ahmet Aslan’ın vokaliyle destek sunduğu “Mozaik” albümü ise dinleyicisiyle buluşuyor. Ayrıca albüme birçok Alman müzisyen de katkı sunuyor.

Mozaik, biraz pop, biraz türkü, biraz soul, biraz funk, biraz rock, biraz retro, biraz da klasik. Ama en çok da . Aşık Veysel’den, Sabahattin Ali’den şiir. Mozaik bir doğu-batı sentezinden ziyade bir füzyon. Mecz olanın anlatımı. Albümde Fikret Kızılok’tan Aşık Veysel’e ve birçok Anadolu türküsünün yeniden yorumunu dinliyoruz. Bunu Murat ve Zeynep Bakşi Karatağ müthiş bir incelikle yapıyor. Zira söylenmiş eserleri tekrar düzenlemek, tekrar söylemek müzisyenler için; alışılmış sesleri, bilindik ezgileri bambaşka bir şekilde duymak dinleyeci için zordur. Zeynep Bakşi Karatağ ise bunu en güzel haliyle yapıyor. Ruhu olan şarkılara, şiirlere bir ibrikten akan incecik bir su gibi kendi soluğunu, kendi sesini katıyor. “Yeniden düzenleme işte böyle olur!” dedirtiyor dinleyene.

“Mozaik” her daim umuttur! Zeynep Bakşi Karatağ bizi umudun yolunda bekliyor." (KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

El Bab’da IŞİD saldırısı 

SONRAKİ HABER

Geyve’de halk ÇED toplantısını yaptırmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa