21 Aralık 2016 01:43

Evrensel haberleri suç, Denizler de ‘terörist’miş!

Eğitimci Metin Alan sosyal medya hesaplarında Evrensel haberleri ve Deniz Gezmişlerin fotoğraflarını paylaştığı gerekçesiyle tutuklandı.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Adıyaman’da ihraç edilen Eğitimci Metin Alan önceki gün tutuklandı. Alan’ın sosyal medya sitelerindeki paylaşımları gerekçe gösterilirken, bu paylaşımların Evrensel haberleri ve Deniz Gezmişlerin fotoğraflarının yer aldığı görseller olduğu ortaya çıktı. Alan’ın tutuklanmasına neden olan paylaşımlara ilişkin yargının ‘ciddiyetle’ üzerinde durarak adeta ifade, düşünce özgürlüğü ve hukuku yok sayarak hareket etmesi  Türkiye’nin son zamanlarda yargıdaki durumu da ortaya serer durumda. 

  • Evrensel’in Adıyaman muhabirliğini de yapmış olan Eğitimci Metin Alan OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile ihraç edilmişti. Alan, Beşiktaş’taki bombalı saldırı sonrası başlatılan sosyal medya operasyonları kapsamında Adıyaman’da 15 Aralık’ta gözaltına alınmıştı. 

2015’TEN BU YANAKİ PAYLAŞIMLARI SORULDU!

Alan önce; Adıyaman’da Beşiktaş saldırısını protesto eden kitlenin içerisinde bulunan bir grubun gülerken çekilmiş fotoğrafını sosyal medya hesabından eleştirdiği için ‘örgüt propagandası yapmak’la suçlanmıştı. Ancak emniyet ve mahkeme sorgusunda Alan’ın 2015 yılından bugüne kadar yaptığı çok sayıda paylaşım nedeniyle suçlandığı ortaya çıktı.

Adıyaman Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan Alan, hakkında önceki akşam “Terör örgütü propagandası” yaptığı öne sürülüp, sosyal medya paylaşımları delil olarak gösterilerek tutuklama kararı verildi. Bu kararı veren mahkeme heyeti, “Üzerlerine atılı suçta kurtulmaya yönelik, hayatın olağan akışına aykırı savunma” yaptığını, “delil karartma ve kaçma şüphesi” olduğunu iddia ederek, Alan hakkında toplanan bilgilerin ‘kuvvetli suç şüphesi” olduğuna kanaat getirdi. 

68 GENÇLİK ÖNDERLERİNE ‘TERÖRİST’ TANIMI!

Alan, hakkında verilen bu karar sonrası isnat edilen suçlara ilişkin ifade tutanağına ulaştık. İddialar komik denecek cinsten. Alan’ın bahse konu paylaşımlarının tamamı Facebook’ta herkese açık olan iletilerden oluşuyor.

Alan’a ilk olarak Deniz Gezmişlerin kurduğu Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) üyeleri Kadir Manga, Alpaslan Özdoğan ve Sinan Cemgil’in öldürülüşlerinin yıldönümü olan 31 Mayıs 2016 yılında yaptığı paylaşım soruluyor. Paylaşıma ilişkin TEM polisleri, “THKO devletimizin güvenlik güçlerine karşı sözde başkaldırı ve isyan hareketi adı altında militan faaliyetlerde bulunduğu, bu kapsamda Kadir Manga, Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan, Kahramanmaraş Nurhak İlçesinde silahlı çatışmada güvenlik güçlerimizce etkisiz hale getirilmiş, terör örgütü üyeleri olduğu, bu bağlamda şüphelinin adı geçenlere ithafen yazılan terör örgütü üyelerini övücü ve yüceltici mahiyette paylaşımda bulunduğu değerlendirilmektedir” yorumu yapıldı. Yine Kızıldere’de öldürülen Mahir Çayan ve arkadaşlarının anıldığı Emek Gençliği görseline ilişkin de ifade tutanağında, “Terör örgütü mensubu olarak silahlı faaliyet yürütürken, güvenlik güçleriyle yapılan silahlı çatışmalarda etkisiz hale getirilen ve yakalanarak, ülkemiz mahkemelerince idam cezası alarak ölen örgüt mensuplarına şehit olarak hitap ettiği, sözde anma adı altında destekleyici ve övücü mahiyette yapılan paylaşımla aynı doğrultuda düşündüğü ve fikir olarak yorumu benimsediği değerlendirilmektedir” yorumu yapılıyor. 

‘DENİZ’LERİ TANIYOR MUSUN’ DİYE SORDULAR

Bu değerlendirmenin ardından Alan’a ayrıca, “Fotoğrafta ismi geçen THKO ne anlama gelmektedir?”, “Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan, Taylan Özgür isimli şahısları tanıyor musunuz?”, “THKO savaşçıları olarak belirtilen savaşçılardan kastettiğiniz kişiler kimlerdir” şeklinde sorular sorulması da dikkat çekici. İbrahim Kaypakkaya paylaşımları da suçmuş gibi gösterilen tutanakta, “İbrahim Kaypakkaya Diyarbakır’da hükümlü iken ölmüş bir terör örgütü mensubudur” deniliyor.

‘KOBANÊ SİZİN İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?’

Tutanakta, Kobanê’de 2014 yılında halklara zulüm eden cihatçı terör örgütü IŞİD’e yönelik YPG’nin dünyaca destek gördüğü mücadelesine ilişkin paylaşımlar da suç gibi gösteriliyor. Başka isimlerin Kobanê’de yaşananlara ilişkin insani yorumlarının paylaşan Alan’a, “Kobanê neresidir”, “Kobanê sizin için neden bu kadar önemli” gibi sorular soruluyor. Alan, “Bana göstermiş olduğunuz fotoğrafları insan ölümlerine karşı olmamdan dolayı paylaştım” şeklinde yanıt veriyor.

GAZETE HABERİ PAYLAŞMAK SUÇ GİBİ GÖSTERİLMİŞ!

Alan’ın ifade tutanağında gazetemiz Evrensel’in haberlerinin paylaşılması da suçmuş gibi ifade ediliyor. Alan’ın hiçbir yorum yapmadan 28 Ağustos 2015 tarihinde evrensel.net’te yer alan KCK açıklama haberinin yer aldığı paylaşıma ilişkin tutanakta, “Şüphelinin 28 Ağustos 2015 tarihli Evrensel Gazetesi- Evrensel.net profil sayfasının paylaştığı görseli kendi profil sayfasına yapmış olduğu paylaşımında; Şüphelinin PKK/KCK terör örgütünün sözde üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan’ın resminin bulunduğu arka planda PKK/KCK terör örgütünün sözde bayrağının asılı bulunduğu görseli kendi profil sayfasında paylaşarak terör örgütü propagandası yaptığı değerlendirilmektedir” ifadeleri yer aldı. Yine Evrensel çizeri Sefer Selvi karikatürleri de eleştirilerek, suç gibi gösterilen tutanakta Alan, söz konusu paylaşımların  düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

‘EMEK PARTİSİ İSİMLİ ÖRGÜTÜN GÖRSELİNİ PAYLAŞTIĞI...’

Tutanakta komik denecek, bir o kadar da hukuki alanda kaygı verici ifadeler yer alıyor. Alan’ın Türkiye genelinde faaliyet yürüten Emek Partisi’nin Adıyaman’da yapacağı etkinliğin görselini paylaşması da suç gibi aktarılıyor. 2015 yılında Deniz Gezmiş’lerin anmasına ilişkin yapılacak etkinliğin duyurusunun yer aldığı Emek Partisi imzalı duyurunun paylaşılmasına ilişkin tutanakta ifade edilen, “Şüphelinin halk düşmanlarınca idam edilişlerinin 43. yıldönümünde Denizlerin şahsında tüm devrim şehitlerini anmak için buluşuyoruz. Akın var akın güneşe akın, güneşi zaptedeceğiz, güneşin zaptı yakın’ şeklinde yorumda bulunduğu görselde THKO terör örgütü mensupları Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan isimli şahısların sözde ölüm yıldönümü anması etkinliği adı altında ilimizde yapılacak eyleme çağrı niteliğinde bulunan Emek Partisi isimli örgüt tarafından yapılan davetiye görselini paylaştığı bu bağlamda terör örgütü mensuplarının propagandasını yaparak aynı fikir ve ideolojiyi paylaştığı değerlendirilmektedir” ifadeleri ise pes dedirtti. 

ÖNCEKİ HABER

Üşüyen öğrencilere yardım devlet otoritesini sarsıyormuş

SONRAKİ HABER

Cockburn: Türkiye daha zayıf ve istikrarsız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...