21 Aralık 2016 00:41

Mezopotamya’nın kadim enstrümanı erbane

Mezopotamya coğrafyasının kadim erbane kültürünü yaşatan Nurullah Tatar, 35 yıldır bölgenin birçok köyünü gezerek erbane çalıyor.

Paylaş

Mezopotamya ve bölgede kadim müzik enstrümanlarından biri olan erbane (def) birçok kültürün, özellikle de inanç kültürlerinin kendini ifade araçlarından biri olarak biliniyor. Yüzyıllar boyunca büyücüler, şamanlar, abdallar, dervişler, qewallar çaldıkları deflerle, zikir ve cem gibi merasimleri yönetmiş, düğün ve cenaze, şenlik ve yas, savaş ve barış gibi insanlığın ortak durumlarını ve duygularını ifade etmiş, korkulara, hastalıklara çare bulmada defin sesine başvurmuştur. Kimi de erbaneyi Mezopotamya’da yaşayan halkların yaşam biçimlerine de uygun bir enstrüman olarak ifade ediyor. Erbane, günümüzde özellikle bölge illerinde dervişler bu kültürü yaşatmaya devam ediyor. 

DERVİŞ NURULLAH ERBANE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYOR

Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin bir çok kentinde erbane çalan dervişler ya da diğer ismiyle erbaneciler, bu enstrümanın Kürt kültüründe önemli bir enstrüman olduğunu söylüyor. Yüzyıllar önce köyden köye gezen dervişler, erbanenin sesiyle insanları mest ederdi. Bu dervişlerden biriside Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde dünyaya gelen 55 yaşındaki Nurullah Tatar. Erbanevan Nurullah olarak tanınan Tatar, erbane çalarak beraberinde beyit, kaside ve klamlar söylüyor. 

Erbanenin eski dönemler kadar dinlenmediğini hatırlatan Tatar, “Yaşamımın son anına kadar erbaneye sahip çıkacağım ve yok olmasına karşı mücadele edeceğim” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

LeBron James, tüm zamanların en skorer 8. oyuncusu

SONRAKİ HABER

Peru'da otobüs uçuruma yuvarlandı: 12 polis öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...