20 Aralık 2016 19:31

BM: Duterte yargılanmalı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, geçmişte suçluları bizzat öldürdüğünü söyleyen Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin yargılanmasını istedi.

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Filipinli yetkililerden Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin 'geçmişte suçluları öldürdüğü' itirafı nedeniyle yargılanmasını istedi.

Sputnik'in haberine göre BM Yüksek Komiseri, Duterte'nin belediye başkanıyken bazı şüphelileri bizzat öldürdüğü açıklamasının, Filipinler Anayasası'nın 3. maddesinde yer alan hakların ihlâli anlamına geldiğini söyledi.

Duterte'nin anlattığı şekliyle şüphelileri öldürmesinin yaşam hakkı, şiddet ve zorbalıktan muafiyet, kanuni prosedür ve adil yargılanma, kanun önünde eşit koruma ve masumiyet karinesi gibi uluslararası insan haklarının da ihlâli anlamına geldiğini belirten Hüseyin, Filipinli yetkilileri Duterte hakkında cinayet soruşturması açarak hukukun egemenliği ilkesini korumaya ve yürütmeden bağımsızlıklarını göstermeye çağırdı.

Hüseyin, "Duterte'nin belediye başkanıyken yaptığını itiraf ettikleri, kesinlikle cinayet anlamına gelir. Biri açıkça katil olduğunu itiraf ettiğinde işleyen bir hukuk sisteminin soruşturma ve hukuki süreç başlatmaması düşünülemez" dedi. Filipinler Devlet Başkanı Duterte 14 Aralık'ta, "Davao belediye başkanıyken geceleri Davao çevresinde motosikletle dolaştığı ve şüphelileri bizzat öldürdüğü" açıklamasını yapmıştı. Devlet başkanlığı koltuğuna 30 Haziran'da oturan Duterte, uyuşturucu ve yolsuzlukla mücadeleye öncelik vereceğini açıklamıştı. Duterte'nin uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde emniyet güçlerine "vur emri" vermesi sonucu binlerce şüpheli, güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Urfa’da sahte içki operasyonu

SONRAKİ HABER

Karabük'te kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...