20 Aralık 2016 13:33

Industriall Global: Polat Maden’de sendikaya saygı duyulsun

Industriall Global Union, Aydın Çine’de Genel Maden-İş’e üye oldukları için işten atılan Polat Maden işçilerine destek verdi.

Paylaş

Dünya çapında Türkiye de dahil 140’dan fazla ülkede örgütlü olan ve üretim, enerji ve madencilik iş kollarında 50 milyondan fazla üyesi bulunan Industriall Global Union, Aydın Çine’de Genel Maden-İş’e üye oldukları için işten atılan Polat Maden işçilerine destek verdi. Polat Maden’e uyarı mektubu gönderen Industriall Global Genel Sekreteri Valter Sanches “Polat Holding’in derhal düzeltici tedbirler alacağını ve bunun sonucunda Industriall Global Union’un uluslararası düzeyde daha fazla adım atılmasının gerekli olmayacağını umuyoruz” uyarısında bulundu. 

SENDİKAYA ÜYE OLAN 8 İŞÇİ İŞTEN ATILDI

Çine’de bulunan kömür madeni işletmesinde çalışan işçilerin sendikalı oldukları için işten atıldığı hatırlatılan uyarı mektubunda, “Industriall Global Union, 8 işçinin Polat Maden Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından işten çıkarılmasına öfkelidir. Üyemiz Genel Maden-İş’e katıldıkları anda, işçiler, Türk Anayasası ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan kendi seçtikleri birliğe katılma konusundaki meşru haklarını kullanıyorlardı. Buna ek olarak, diğer sendika üyeleri sendika üyeliğinden istifa etmek zorunda kalırken, sendika dışındaki işçiler Genel Maden-İş’e katıldığı takdirde işten çıkarmayla düzenli olarak tehdit altındadırlar. Yöneticiler, iş sözleşmelerini feshetme tehditleri de dahil olmak üzere, bireyleri yıldırıcı ve tehdit edici olarak birebir görüşmeler yoluyla tehdit ediyorlar” dendi. 

'POLAT MEDEN’İN TUTUMU YASALARA AYKIRI'

Polat Madenciliğin tutumunun Uluslararası Çalışma Örgütü’nün uluslararası emek standartlarının yanı sıra, Türkiye emek ve ceza kanunlarını da ihlal ettiği ifade edilen mektupta, şu ifadelere yer verildi: “Polat Maden, ulusal ve uluslararası iş kanunlarına kesinlikle uymak zorundadır. Dahası, Genel Maden-İş’e son zamanlarda sendikayı meşru pazarlık ortağı olarak yetkilendiren Çalışma Bakanlığı’ndan alınan resmi çoğunluk sertifikası verildiğini belirtmek önemlidir. Bu karara uygun olarak, Polat Maden, Genel Maden-İş ile iyi niyetle toplu pazarlık görüşmeleri yapmalıdır.”

ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINSIN

Atılan işçilerin geri alınması, işçilerin örgütlenme hakkına saygı duyulması ve Genel Maden-İş ile görüşmelere başlanması talep edilen mektupta, şu uyarı yapıldı: “Polat Holding’in derhal düzeltici tedbirler alacağını ve bunun sonucunda Industriall Global Union’un uluslararası düzeyde daha fazla adım atılmasının gerekli olmayacağını umuyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Başmüfettiş, rüşvet alırken suçüstü yakalandı

SONRAKİ HABER

Dink davası: Eski tarihliymiş gibi belge sunuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...