20 Aralık 2016 11:38

Suudiler Yemen'de misket bombası kullandığını itiraf etti

Suudi Arabistan Yemen'de Husilere karşı İngiltere'den satın alınan misket bombalarını sınırlı olarak kullandığını açıkladı. 

Paylaş

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, sivillere büyük zarar verdiği gerekçesiyle bazı ülkelerde yapılan anlaşma ile kullanımı yasaklanan misket bombalarının Suudi Arabistan sınırının korunması için Yemen'de askeri hedeflere yönelik "sınırlı bir şekilde" kullandığını ve kullanımın durdurulduğunu bildirdi. 

'ASKERİ HEDEFLERE YÖNELİK SINIRLI OLARAK KULLANILDI' 

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Yemen'de Husilere karşı oluşturulan koalisyon güçleri yönetiminden yapılan açıklamada, "Koalisyon güçleri, Husilerin bombardımanları ve saldırılarından Suudi Arabistan sınırının korunması için askeri hedeflere yönelik sınırlı bir şekilde İngiltere yapımı BL755 tipi misket bombalarını kullandı ve ardından bunların kullanımını durdurdu" ifadesi kullanıldı. Açıklamanın, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) başkent Sana'nın kuzeyindeki Hacce iline bağlı El Hadra kenti yakınında Aralık 2015 ile Ocak 2016 tarihleri arasında koalisyon güçlerinin BL755 tipi misket bombası kullanıldığı iddiaları üzerine yapıldığı kaydedildi. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon daha önce iddiayı redddetmişti. 

SUUDİ ÖNCÜLÜĞÜNDEKİ KOALİSYON ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL ETMEDİĞİNİ SAVUNDU 

Koalisyon güçlerinin, uluslararası  hukuk prensiplerine bağlılığın öneminin tamamen farkında olduğu belirtilen açıklamada, misket bombalarının sivil yerleşim bölgelerinde kullanılmadığı vurgulandı. Suudi Arabistan hükümetinin misket bombası kullanımını durdurduğu ve bunun Birleşik Krallık'a bildirildiği belirtilen açıklamada, kullanımın başladığı ve son verildiği tarihe ilişkin bilgi verilmedi. Açıklamada ayrıca uluslararası hukuka göre misket bombası kullanımının yasak olmadığına, anlaşma ile bazı ülkelerde kullanımının yasaklandığına ve Suudi Arabistan ile diğer koalisyon ülkelerinin bu anlaşmaya üye olmadığına işaret edilerek, "Koalisyon güçlerinin bu misket bombasını kullanımı, uluslararası hukukun ihlali sayılmaz" denildi. 

FALLON: 1989'DAN BERİ SUUDİ ARABİSTAN'A MİSKET BOMBASI SATMIYORUZ 

İngiltere Savunma Bakanı Fallon da İngiltere'nin 1980'lerde Suudi Arabistan'a sattığı misket bombalarının Yemen'de kullanıldığını doğruladı. 1989'dan beri bu ülkeye misket bombası satılmadığını belirten Fallon 'BL-755' tipi bombaların Suudi öncülüğündeki koalisyon tarafından artık kullanılmadığını da söyledi. İngiliz yasalarına göre 2010'dan beri misket bombalarının kullanılması ve satılması yasaklanmış durumda. Misket bombalarının kullanılmasını yasaklayan anlaşmayı 108 ülke imzalamıştı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

HDP: Türkiye'nin Rusya'ya olan 'borcu' katlandı

SONRAKİ HABER

Suriye sınırında bir çobanın cesedi bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...