20 Aralık 2016 10:48

Dink davası: Evrak imha teklifini Başbakan’a da ilettim

Hrant Dink davasında sorgulanan dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek: Celalettin Cerrah'ın evrak imha talebini Başbakan'a da ilettim.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davaya dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in çapraz sorgusuyla devam edildi.

Çağlayan'daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, dönemin Mülkiye Başmüfettişleri Mehmet Ali Özkılınç ve Şükrü Yıldız hazır bulundu. Yasin Hayal, Özkan Mumcu, Osman Gülbel, Ogün Samast ve Hamdi Egbatan SEGBİS yöntemiyle sesli ve görüntülü olarak katıldı.

TRABZON TEM’İN HAYAL’İN DİNK EYLEMİNDEN HABERİ YOKMUŞ

Akyürek'in sorgusu Dink ailesi avukatları, sanık avukatları ve sanıkların sorularıyla devam etti. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu Akyürek’e “Trabzon TEM görevlileri Erhan Tuncel’i istihbarat elemanı olarak kullanmış. Cinayetten sonra TEM Şube Müdürü Yahya Öztürk ile İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç telefonla görüşmüş. Yahya Öztürk de cinayete dair bilgiye sahip miydi” diye soru yöneltti. Akyürek ise bilgisi olmadığını ifade ederek, “Aralarındak ilişkiler noktasında bilgim yok. Neticede Yahya terör müdürü. Engin de terör müdürüyle çok yakın olduklarını söylemişti. Birbirlerini aramış olmalarını yadırgamadım. Normaldir. Bilgi verip vermediğini ise bilmiyorum” dedi.

Akyürek, Bakırcıoğlu’nun “TEM Yasin Hayal ile ilgili çalışma yürüttü mü” sorusuna, Yasin Hayal’in Trabzon’un gündemine Mc Donalds eylemi ile girdiği cevabını verdi. Akyürek, “TEM Mc Donalds eyleminden sonra Hayal üzerinde durdu ama Dink’e yönelik eylem kısmında haberi yoktu diye biliyorum” dedi. “Yasin’in dink cinayetinden başka eylem planları yaptığına dair bilgi varmıydı” sorusunu ise “Farklı bir eylem türünü benimseyip onu uygulayacak biri olarak kalmış aklımda Yasin. ‘Bugün banka patlatmak ister yarın başka bir şey yapar’ diye anlattılar bana Yasin’i. Ben onu böyle tanıyorum. Yasin'in ismini dink cinayeti dışında başka bir eylem planı içinde duymadım benim vakıfiyetim bana bildirilen kadardır” şeklinde cevapladı.

‘DAİREDEKİ KONULAR BEYNİMİ MEŞGUL ETTİĞİ İÇİN DİNK İSMİNİ HATIRLAMADIM’

Heyet başkanı Akyürek’e “Trabzon'da vahim olaylar olmuş. Bomba olayı yaşanmış. Hayal ile ilgili her gelişmenin size sunulması gerekmez miydi? Trabzon’da her gün bir yerler mi bombalanıyor da baş müdür olduğunuz halde size haber verilmiyor? Bu raporun size sunulmaması normal hayat yönünden uygun mudur? Biri Mc Donalds’ı bombalıyor ve istihbarat müdürünün taktirine mi bırakılıyor sizi bilgilendirip bilgilendirmemesi” sorusunu yöneltti. Akyürek soruya “Önemsememek değil ama istihbarat müdürü gerek görürse bana iletir. Mevzuat ve teamül böyledir” diye yanıt verdi. 

Bakırcıoğlu, “İstihbarat Daire Başkanlığı olarak kurumları harekete geçirecek yazışma yapmanıza engel bir şey var mıydı” diye sordu. Akyürek, “Dink’i koruyun diye ayrıca bir yazı yazılabilirdi ama Dink’i koruması gereken İstanbul’du. Çünkü ellerinde istihbari bilgiler var görev oraya aitti. Ben daireye gelmeden 3 ay önceki yazıyı alanlar gereğini yapmalıydı diye düşünüyorum dairedeki konular beynimi meşgul ettiği için Dink ismini hatırlamadım” dedi.

‘CERRAH’IN İMHA TALEBİNİ BAŞBAKANA DA İLETTİM’

Akyürek sorulan soru üzerine Celalettin Cerrah’ın Dink belgelerini imha etmesi yönündeki talebini Başbakan’a da bildirdiğini söyledi. Akyürek, “Cerrah’la konuşup İstanbul’dan Ankara’ya döndükten sonra Emniyet Genel Müdürüne, İçişleri Bakanı’na ve Bakan müsteşarına bilgi verdim. 1 hafta sonra Başbakana gittim. Adalet ve İçişleri Bakanı da ordaydı. İstanbul’da yaptığım olumsuz görüşmeyi, Cerrah’ın 17 şubat 2006 tarihli yazının imhasını istediğini de Başbakana orada arz ettim” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Kremlin, temsilciliklerinin güvenliği için garanti istedi

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası faize dokunmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...