20 Aralık 2016 09:10

Türkiyeli göçmenlerden DİTİB tepkisi

Almanya’da Türk istihbarat örgütlenmesinin vardığı boyutlar, ülkedeki Türkiyeli göçmenlerin tepkisine neden oldu. 

Paylaş

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Son haftalarda Alman ve Türk basınında yer alan haberlere göre, Almanya adeta ‘Türk İstihbaratı’nın cirit attığı bir ülke haline gelmiş durumda. Önce imamların ajanlık yaptığı, Ankara’ya kişiler ve kurumlarla ilgili rapor hazırlayıp ilettiği ortaya çıktı, sonra Hamburg’da bir istihbarat elemanı tutuklandı. Özellikle ‘En büyük sivil göçmen örgütü’ olmakla övünen Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinde (DİTİB) görev yapan imamlara, Ankara’dan ajanlık görevinin verilmesi hukuksal açıdan tam anlamıyla bir skandaldır, geniş kesimlerin dini inancını istismar etmektir” denildi. 

DİTİB üzerinden Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenler arasında büyük bir gerilimin, kışkırtmanın yaratıldığının belirtildiği açıklamada, “İnanan her yurttaşın gidip ibadetini yapabilmesi gereken camiler gelinen aşamada sadece hükümet partisinin güdümünde ve onun propagandasının yapıldığı alanlar haline getirilmiştir. Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin, karşı karşıya olduğu ekonomik-sosyal sorunlarla, göçmenlikten kaynaklanan özgün problemleriyle ilgileri olmayan örgütlere ihtiyacı yoktur. Hele hele imamlıktan çok ajanlık yapan imamlara ihtiyacı hiç yoktur. Din görevlisi olan imamların istihbarat elemanı olarak vatandaşları fişlenmesi asla kabul edilemez” denildi. 

DİTİB yönetiminin dini inançlarla ilgisi olmayan konularda vatandaşları politik olarak etkilemeye çalışmak istemesinin hem Türkiyeli emekçileri kendi içinde kutuplaştırdığı hem de Alman toplumuyla ilişkilerine zarar verdiği belirtirerek, “Bu tutum aynı zamanda genel olarak İslam toplumunu düşman olarak göstermeye çalışan ırkçı örgütlerin de ekmeğine yağ sürmektedir” uyarısı yapıldı, DİTİB’in bu tutumdan vazgeçmesi talep edildi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Soma davası 23 Ocak’a ertelendi

SONRAKİ HABER

Sezgin Tanrıkulu TRT’nin harcamalarını sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa