20 Aralık 2016 05:30

HDP'li Baluken'e 10 yıl hapis istemi

HDP'nin tutuklu Grup Başkanvekili İdris Baluken hakkında, 2012 yılında Elazığ'da yaptığı konuşma nedeniyle 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Paylaş

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, 2012 yılında Elazığ'da katıldığı BDP Elazığ İl Örgütü'nün 2. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşma nedeniyle, başka bir davadan 4 Kasım'da tutuklanarak Kandıra F Tipi Cezaevi'nde konulan HDP Diyarbakır Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken hakkında iddianame hazırladı. 

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının 20 Mayıs'ta kaldırılmasının ardından Baluken hakkında düzenlenen fezleke Elazığ'a gönderilmişti. Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, "Örgüt propagandası", "Suçu ve suçluyu övme" ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" iddiasıyla suçlanan Baluken'e 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi. Baluken'in yargılama sonucunda ceza alması durumunda, meclis üyeliğinden, seçme ve seçilme hakkının ve kamu hizmetlerinden yoksun bırakılması istendi. İddianamede, Buluken'in 2012 yılında yaşanan güncel ve siyasal olaylar, Kürt sorunun demokratik çözümü ve PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ilişkin yaptığı konuşma suç unsuru sayıldı. 

İddianamede yer alan, Baluken'in konuşmasında geçen "…Ancak bu özgün çabayı Şeyh Sait'ten, Şeyh Şerif'ten, Seyit Rıza'dan bugünlere kadar gelen gelenek miras en son Diyarbakır zindanlarında Mazlum Doğan tarafından üç kibrit çöpüyle devraldı." sözleri suç unsuru sayıldı. Baluken'in konuşmasında PKK Lideri Abdullah Öcalan hakkında "övücü" sözler söylediği, PKK'ye karşı asker ve polisin yaptığı operasyonları protesto ettiği öne sürülen iddianamede, "Bölge farkı gözeterek toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa yönlendirdiği, kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" iddia ettiği ve bu şekilde "örgüt propagandası" yaptığı iddia edildi. 

Davanın yargılaması 21 Aralık Çarşamba günü Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Elektrikli battaniyeden çıkan yangında öldü

SONRAKİ HABER

ETUC'dan Türkiye çağrı: KHK'leri uygulamadan kaldırın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa