20 Aralık 2016 03:22

'Suikast, Rusya ve Türkiye'yi daha da yakınlaştıracak'

The Guardian, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'un öldürülmesinin iki ülkeyi birbirine yaklaştıracağını yazdı.

Paylaş

İngiltere merkezli The Guardian gazetesi, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un bir çevik kuvvet polisi tarafından öldürülmesinin ardından Türkiye ile Rusya’nın daha da yakınlaşabileceğini yazdı.

Julian Borger’in haberinde, Erdoğan ve Putin’in hızlıca birbirine paralel açıklamalar yaptığı vurgulandı. Haberde bugün Moskova’da Suriye gündemiyle gerçekleşecek Rusya-Türkiye-İran toplantısının da planlandığı gibi gerçekleştirileceği hatırlatıldı.

Haberde, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik müdahalesi karşılığında Halep’e sessiz kaldığı belirtilirken Moskova’nın da “Kürt mini devletini engellemek için el Bab’a yürüyen Türkiye’ye izin verdiği” bildirildi.

Atlantic Council Düşünce Kuruluşu’ndan Aaron Stein, suikastın iki ülke arasındaki bağları olduğundan daha asimetrik hale getireceğini söyledi. Stein, “Rusya her zaman için eli kuvvetli olan taraftı. Bu gelişmeyle daha da kuvvetlendi” dedi.

Haberde, Türkiye ve Rusya’nın suikastın ardında derin bir komplo bulunduğu vurgusu yaptığı öne çıkarıldı. Başbakan Binali Yıldırım’ın “karanlık güçler” ifadesi hatırlatıldı. Putin’in de suikastın Rus-Türk ilişkilerini hedef alan bir provokasyon olduğu yorumu yaptığı belirtildi.

The Guardian’a konuşan Mustafa Akyol, iki ismin de kendilerine yönelik bir Batı komplosu kurulduğuna inandığını söyledi.
Rus Senatör Frantz Klintseviç’in “Yabancı NATO gizli servisinin temsilcilerinin suikastın arkasında olma ihtimali çok yüksek” ifadesine yer verildi.

Erdoğan destekçilerinin ise suikastın arkasında Fethullah Gülen’in bulunduğu teorilerini dillendirdiği ifade edildi.

Eski diplomat Sinan Ülgen suikastın, 2015 Kasım’ında Türkiye’nin Rus uçaklarını düşürmesi sonrası açığa çıkan krizi yaratmayacağını söyledi.

Rus Ortadoğu Uzmanı Maxim Suchkov da Moskova ve Ankara’nın krizi derinleştirme niyetinin olmadığını ve 1. Dünya Savaşı öncesi Saraybosna’da Franz Ferdinand’ın suikastıyla kurulan bağlantının yanlış olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteler büyükelçi suikastını nasıl gördü?

SONRAKİ HABER

Hawks, Westbrook'u sonda durdurup kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa