20 Aralık 2016 00:43

Asgari ücretle sürünüyoruz

Sincan Organize Sanayi Bölgesinde asgari ücretle çalışan bir kadın işçi, asgari ücretlinin yaşam koşullarını yazdı.

Paylaş

Sincan Organizeden kadın işçi
Ankara

Şu hayat şartlarında bu asgari ücret çok düşük. En düşük ev kirası 500 lira. İki kişilik aile bile bu parayla çok zor geçinirken çocuklu aileler ne yapsın. Sadece kuru ekmek yesek bile geçinmek imkansız, hele ki bu kış şartlarında. En az yakacak gaz parası 300 lira, 500 lira ev kirası. Eee, bu evin alışveriş parası, okul masrafı, çocuk küçükse mama parası, nasıl yetsin? Bu millet nasıl yaşasın?
Resmen açlık sınırındayız, tek kişinin çalışmasıyla mümkün değil geçinemiyoruz. En az iki kişi çalışmalı ailede. Çalışacak ikinci bir kişi yoksa sadece bir çocuğunu bile bu parayla okutmak imkansız, büyütmesi çok zor. Ne yapsın bu insanlar o kadar adaletsiz bir hayat sürüyoruz ki. Çaresizlik çok zor ve insanlar ya ek iş yapmak zorunda ya da aç kalmak durumunda. Artık ülkemizin, halkımızın bu sıkıntısına bir çare bulsunlar, insanlar yaşamak için resmen sürünüyor.

KADINLAR: ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNEMİYORUZ

Son günlerde işçi ve emekçilerin gündemini asgari ücret ve hayat pahalılığı meşgul ediyor. Her şeye zam geliyor. Alım gücü azalıyor, geçim derdi büyüyor. Biz de asgari ücret ve hayat pahalılığı hakkında Sincanlı kadınlarla bir araya gelip sohbet ettik.
Saniye çalışmıyor, eşi emekli, bir de tekstil işçisi oğlu var. Oğlu uzun süredir işsizmiş daha önce çalıştığı yerlerde ya sigortasını yatırmamışlar ya da maaşını eksik vermişler. Saniye hayat pahalılığından şikayetçi. “Önceden evin ihtiyaçlarını alışverişe çıkınca bir kerede alırdım şimdi ne mümkün azar azar ihtiyaç duydukça alıyorum. Önceden bu evde 5 kişiydik, o zaman mutfak masrafımı 400 liraya falan hallederdim. Şimdi kızlar evlendi. 3 kişiyiz o parayı yetiştiremiyoruz.  Kılık kıyafete para ayırmayı unuttuk zaten” diyerek özetliyor durumunu. 

Kışın doğal gaz parasına güç yettiremediğini, yazın 40-50 lira gelen faturanın kışla birlikte 300-350 liraya çıktığını söyleyen Saniye komşularıyla sohbetlerinde de hiç birinin ‘Benim param var, rahatız çok şükür’ demediğini, herkesin şikayetçi olduğunu belirtiyor. Asgari ücrete zam yapamayız diyenlere kızarak “1300 lirayla geçim çok zor” diye seslenerek insanca yaşanacak zam istiyor.
Ayşe’nin üç çocuğu var daha önce çalışmış ama şimdi işsiz. Asgari ücreti sorar sormaz başlıyor konuşmaya: “Bana göre asgari ücret şu evin mutfak masrafına bile yetmez. Çünkü çocuklar her gün okula gidiyor en az bir iki lira harçlık veriyorum, bunun beslenmesi var, her gün meyve koymak zorundayım. Geçen ay 105 lira elektrik faturası geldi doğal gaz 250-300 arası. Asgari ücretli bu şartlar altında nasıl geçinsin.” Sözlerine gelen zamlara kızgınlığıyla devam ediyor: “Son zamanlarda her şeye çok fazla zam geliyor yumurtanın bile fiyatı ikiye katlanmış. Önceden 200 liraya alışveriş arabasını doldururdum, şimdi daha ucuz marketlere gidiyorum. Çocukların kıyafetinden bize sıra gelmiyor. Geçen sene bir spor ayakkabısıyla idare ettim. Bu sene eşime bir mont alabildik, onu da Dışkapı Rus pazarından aldık ucuz diye.” 

‘DOLAR DEVLETTE, BİZDE DEĞİL’

Nazlı, tekstil işçisi. İlkokula başlamış bir oğlu var. “Asgari ücret aileyi geçindirmeye yetmez, eğer öyle olsa ben çalışmazdım eşimin maaşı bize yeterdi” diyor. Para harcamaktan korktuğu için çarşıya pazara çıkamaz olduğunu, giyinmek değil örtünmek için giysi aldıklarını, önce çocuğun ihtiyaçları sonra sıra gelirse kendilerine harcama yapabildiklerini anlatıyor. Nazlı faturalardan şikayetçi: “Elektrik ve su faturalarında dünyanın vergisi var. Kaçak bedeli, TRT payı, atık su bedeli, KDV. Kullandığımızı mı ödüyoruz, devlete vergi mi belli değil. Hem her şeyden vergi alıyorlar her şeye zam yapıyorlar hem de 1300 lirayla geçin diyorlar.” Son günlerdeki dolar bozdurma çağrılarına da kızgın Nazlı: “Dolar bozdurun diyorlar bir de, sanki bizde dolar var. Bütün bakanlıklar açıklama yaptı hesaplarımızı TL yaptık diye. Diyanet hac ve umre işlerini TL’ye çevirdi. Demek ki dolar devlette, ben böyle anlıyorum.”

ÖNCEKİ HABER

19 yaşındaki kiralık işçi yaşadıklarını anlattı

SONRAKİ HABER

Birlikte ve kararlı bir mücadele bizi kazanıma götürecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...