19 Aralık 2016 16:32

İzmir’den Halep için çağrı

İzmir’de mülteci hakları savunucuları, Halep halkının güvenli bir bölgeye tahliye edilmesi için eylem yaptı.

Paylaş

İzmir Mültecilerle Dayanışma Platformu, Halep’te tehlike altında gerçekleşen sivil tahliyeleriyle ilgili basın açıklaması yaptı. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen mülteci hakları savunucuları, ‘Halep halkı yalnız değildir’ ve ‘Halep’tekiler güvenli bir bölgeye tahliye edilsin’ yazılı dövizler açtı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Dilan Taşdemir, 2012’den beri ağır insan hakkı ihlallerinin yaşandığı, binlerce sivilin öldürüldüğü Halep'i herkesin Suriye Savaşı'nın laboratuvarı gibi uzaktan izlediğini belirterek “Kentte yaşananlara dair büyük bir bilgi kirliliği ve psikolojik savaş taktiklerinin arasında sivillerin güvenliğine dair insani bir çağrı ve gerçek bir çözüm girişimi duymak zor. Buradan da görüyoruz ki savaşın taraflarının önceliği sivil ölümleri önlemek değil. O halde bizim barışın taraftarları olarak düşünmesi ve mücadele etmesi gereken tek gerçek, sivillerin can güvenliğinin sağlanması olmalıdır” dedi.

‘SURİYE’DE KAMP KURULMASI GERÇEKÇİ DEĞİL’

Haleplilerin, Suriye içinde bir kamp kurularak tahliye edilmeleri planının gerçekçi olmadığını söyleyen Taşdemir “Uluslararası hukuk kuralları savaş bölgelerinde siviller için güvenli bir kamp kurulamayacağını söyler. Biz en kısa zamanda sürekli bir ateşkes sağlanıp, Halep’teki sivillerin derhal Türkiye’ye güvenli geçişleri sağlanmasını talep ediyoruz. Bizler insan hakları savunucuları olarak buradan sesleniyoruz. Suriye halkının isyanı gasp edilmiş emperyal devletlerin kirli savaşına dönüştürülmüştür. Savaştan değil barıştan yanayız. Sivillerin bölgeden güvenli bir şekilde tahliyesi ve savaşın artık durması için uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırıyoruz. Geç kalınan her dakika bir çocuk, bir kadın, bir yaşlı, bir hasta insanın ölümü demektir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Başbakanlık'tan saldırıya ilişkin yayın yasağı

SONRAKİ HABER

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde işçi kıyımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...