19 Aralık 2016 13:49

Polonya’da hükümet karşıtı eylemler büyüyor

Polonya’da meclis oturumlarının medya tarafından takip edilmesini engelleyen yasa tasarısına karşı halk eylemlerine bugünde devam etti.

Paylaş

Polonya’da medyanın meclis oturumlarını takip etmesine sınırlama getiren yasa tasarısına yönelik protestolar dün üçüncü gününde de devam etti. Başkent Varşova başta olmak üzere ülke genelinde tasarının geri çekilmesi talebiyle gösteriler düzenlendi.

Euronews’ın haberine göre Varşova’da binlerce kişi bu kez Anayasa Mahkemesi önünde toplandı. “Haber alma özgürlüğü engellenemez” yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, iktidardaki Hak ve Adalet Partisi (PiS) aleyhine sloganlar attı.

Diğer yandan hükümet yanlıları da aynı anda sokağa döküldü. Muhalif gösterilere tepki gösterdi.

Polonya’da muhafazakar hükümetin geçtiğimiz yıldan beri yargı, medya ve eğitimde yaptığı yasal düzenlemeler tepki çekiyor. Batı yanlısı muhalefet iktidarı ülkede özgürlükleri kısıtlamakla eleştiriyor. Muhalefet partili vekiller geçtiğimiz gün meclis kürsüsünü işgal ederek yeni tasarıyı protesto etmişti.

Hak ve Adalet Partisi, yalnızca belirli yayın organlarına meclise giriş hakkı tanıyan tasarının milletvekillerinin çalışmasını kolaylaştırma amaçlı olduğunu savunuyor. 

İNGİLİZ MEDYASINDA GENİŞ YER ALDI

Öte yandan Polonya’daki eylemler Avrupa basınında da geniş yer aldı. İngiliz gazetesi Financial Times’a konuşan Anayasa Uzmanı Ryszard Piotrowski, tüm milletvekillerinin oy kullanması gerektiği için bu bütçe oylamasının yasal olmadığını söyledi. Piotrowski “Muhalefetin oy kullanmasına izin verilmezse, Polonya ‘seçilmişlerin diktatörlüğü’ diyebileceğimiz bir döneme giriyor demektir” dedi.

Gazete “popülist ve milliyetçi” olarak nitelendirdiği hükümetin 14 ay önce işbaşına gelmesinden sonra ülkenin en yüksek mahkemesini zayıflattığı ve devlet televizyonu üzerindeki kontrolünü güçlendirdiği için AB’nin eleştirileriyle karşılaştığını belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Dolar bozdurun’ dedi, ücreti dolar olarak istedi!

SONRAKİ HABER

FARC üyeleri Kolombiya Meclisinde!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...