19 Aralık 2016 10:45

‘Maraş'ı konuşamamak: Katliam'dan Terolar’a’

İstanbul’da Cezayir Toplantı Salonu’nda Maraş Katliamı’nın 38. yıldönümü’nde 'Maraş'ı konuşamamak - Katliam'dan Terolar’a' başlıklı panel düzenlendi.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Moderatörlüğünü Ulaş Özdemir ve Ümit Altaş’ın gerçekleştirdiği 'Maraş'ı konuşamamak - Katliam'dan Terolar’a' panelinde Maraş Katliamı ve sonrasındaki süreç tartışıldı. 

Panelin Açılış konuşmasını yapan yazar İnci Aral olay yaşadıktan sonra, olayın tanığı olan insanlarla konuşmak için Maraşa gittiğini söyleyerek, izlenimleri paylaştı. Aral, “Oradaki köylülere isimlerini yazmayacağını sadece yaşanlara kitabımda yer vereceğimi, neler yaşadıklarını merak ettiğimi söyledim. Köylüler bu duruma itiraz ettiler. ‘Yaz, kimsenin bizden haberi yok, bilsinler’ dediler. İsimlerini yazmamı istediler. Onları dinledim. İlk başta inanmadım. Böyle bir vahşet duymadım.”diye konuştu. Aral, bugünlerde de aynı korkunun devam ettiğini söyledi.

‘İNSANLAR TEDİRGİN’

Terolar hakkında konuşan Akademisyen Beyza Üstün, Teroların son süreçte devletin sermaye dönüşümü için yeni alan olarak kullandığı yerlerden biri olduğunu belirtti. Üstün, özellikle Alevilerin yaşadığı bir yere bu Teroları konuşlandırılmış olmasını devletin bir politikası olduğunu söyledi. 

‘KATLİAMLAR DEVLETİN HALKI KIŞKIRTMASININ SONUÇU’

Avukat İbrahim Sinemlioğlu, Osmanlı döneminden bu yana, devletle halkın karşı karşıya geldiğini söyleyerek, “Halklar arasındaki düşmanlığın devlet tarafından körüklenmesinin sonucudur bu katliamlar” dedi.

‘2,3 GÜN ÇATIŞMA OLDU’

Maraş katliamının hem mağduru hemde sanığı olan Hamit Kapan da, “Devrimci Savaş örgütü elemanıydım, cenaze kortejini organize edenlerden biriydim. 2 öğretmenin cenazesinde 10-12 bin kişilik bir kortej vardı. Ulu Cami’ye yaklaştığımızda birdenbire taş, mermi yağmaya başladı. Korteji geri çevirmek zorunda kaldık, cenazeler maalesef yere bırakıldı, sonra askeri araçlar aldı. Binalardan masa, sandalye atıyorlar. İnsanları psikolojik olarak bu saldırıya hazırlamışlar, Türkiye’nin dört bir yanından gelmiş eli kanlı faşistler vardı.” dedi.


 

ÖNCEKİ HABER

Boş Ankara Kart için niye 5 TL alınıyor?

SONRAKİ HABER

'Ölen sadece gençlerimiz değil, onların hayalleri'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...