19 Aralık 2016 10:35

Soma'nın sanığı Can Gürkan hem suçlu, hem güçlü!

Soma davasının 14'üncü duruşmasına devam edildi. Sanık Can Gürkan: Bu davanın etrafı terör örgütleri tarafından çevrilmiş durumda.

Paylaş

Eda AKTAŞ
Manisa

Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamlar ilgili açılan davanın 14'üncü duruşmasında sanık avukatları mahkeme heyetinin bilirkişiler ile ilişkide olduğunu öne sürerek reddi hakim talebinde bulunurken, mahkeme heyeti reddi hakim talebinin davayı uzatmak için yapıldığını belirterek reddetti.

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamda 6'sı tutuklu 46 kişinin yargılandığı davanın 14'üncü duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve müşteki avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile madenci yakınları da izleyici olarak katıldı. Duruşmada ilk olarak bilirkişi heyetinden Mehmet Maden'in istifası okunarak, sanık avukatlarının reddi hakim talebinde bulunduğu belirtildi. 

Maden'in ilk istifa dilekçesi usule uygun olmadığı gerekçesiyle mahkemece reddedilirken,sanık avukatlarının Maden'in istifadilekçesineUYAP'a düşmeden ulaştığı ortaya çıktı. Konuya ilişkin söz alan müşteki avukatlarından Can Atalay, belgeler itibariyle yargılamanın geldiği aşamada kaygılar yaşadıklarını belirterek, "Sanık müdafileri davaya müdahale ediyorlar. Bu süreçte zor belgelere nasıl ulaştılar? Biz adil bir yargılama yapılmasını istiyoruz bunun için uğraşacağız" dedi.

Sanık avukatlarının reddi hakim talebine ilişkin Atalay,  "Bu aşamada reddi hakim talep etmelerinin sebebi açıktır. Ek rapor ile haklarında soruşturma başlatan şirket yöneticilerinin ifadeleri tamamlanmadığı için dosya  eksiktir" dedi. Atalay sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. 

Duruşma savcısı ise bilirkişi raporlarına ilişkin beyanda bulunmayacağını ifade ederek, red talebinin davayı uzatmak için yapıldığını ve bu nedenle reddine karar verilmesini istedi. Savcısanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Savcının ardından söz alan tutuklu sanık Can Gürkan ise bilirkişi ve mahkeme heyetinin birwhatsapp grubunun ortaya çıktığını belirterek, "HeyetinizBilirkişileriyle görüşmeyeceğini söylemişti. Bilirkişi ile iletişim halindeymişsiniz. Beni yargılayan hakimin bilirkişilerle iletişim halinde olmasını kabul etmiyorum. Biz adil şekilde yargılanmak istiyoruz" dedi. 

MAHKEME BAŞKANI: CMK'YA GÖRE BİLİRKİŞİLER İLE İLETİŞİM SUÇ DEĞİL 

Gürkan’ın avukatı Kadir Çekin reddi hakim taleplerinin sebeplerinden birinin ortaya çıkan whatsapp grubu olduğunu söyledi. Dosyaya gelen belgelerin gizlendiğini iddia eden Çekin, "Sizin odanızda dosyayla ilgili belgeler vardır. Bunlar UYAP üzerinden daha dosyaya eklenmemiştir" dedi. Heyetin tarafsızlık ilkesini geçtiğini ve görevini suiistimal ettiğini söyleyen Çekin, reddi hakim talebinde bulunduklarını belirtti.

Mahkeme başkanı da avukatların bu söylemine, "Biz hiçbir belgeyi gizlemiyoruz. Yanlış bilgiler ile yönlendirmeler yapmayın. CMK'ya göre bilirkişi kendini atayan heyetle gerekli zamanda gerekli bilgileri sunabilmek için iletişime geçebilir. Bu suç değildir" dedi.Verdiği kısa aranın ardından Mahkeme heyeti, CMK'ya göre duruşmanın bu aşamasında hakim reddi talebinin duruşmayı uzatma amaçla yapıldığının anlaşıldığını belirterek talebin reddine karar verdi.

Öte yandan madenci yakınları, duruşma öncesi Akhisar Tren Garı önünde toplanarak duruşmanın yapıldığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi önüne yürüyüş düzenledi. Sık sık "301'in hesabı sorulacak" ve "Soma'da Şirvan'da katledenler aynı" sloganları atılan yürüyüş sonrası açıklama yapan Avukat Can Atalay, ülkenin zor günlerden geçtiğini ve ülke daha fazla kan gölüne dönmemesi için bu davayı takip ettiklerini söyledi. Atalay, "Bu ülke ekmeğini kazanırken bir anda ölen 301 insanın hesabını sorulması ile aydınlığa çıkacaktır" dedi.

SANIK GÜRKAN'DAN TERÖR SUÇLAMASI

Öğleden sonraki oturumunda tutuklu ve tutuksuz sanıkların bilirkişi raporu hakkındaki beyanları alındı. Tutuklu sanık Can Gürkan bilirkişi raporunu bilimsel bulmadığını ifade ederek, bir önceki raporda olduğu gibi sahte bilgilerle hazırlandığını iddia etti. Raporu kabul etmediklerini söyleyen Gürkan, hukukun eşitliği ilkesinden şüpheli olduğunu ve hakkında ek bilirkişi raporu sonucu dava açılan Hayri Kebapçıların neden tutuklu olmadığını sordu.

Müşteki avukatların algı yönetimi yaptığını ve şaibe kattığını öne süren Gürkan, "Dava böyle yürümez sonunda gerçekler ortaya çıkacaktır" dedi. Kamuoyunun yargılama yapılmasını istemediğini ve direk şirket yöneticilerinin cezalandırılmasının istendiğini söyleyen Gürkan, "Bu davanın etrafı terör örgütleri tarafından çevrilmiş durumda. Biz bunların kimler olduğunu biliyoruz. Biz bunlarla da uğraşıyoruz. Hem insanları öldürüyorlar hemde burada çıkıp hak savunmaktalar. Ama biz bu olayın sabotaj olduğunu söylediğimizde suç sayılıyor" dedi.

Sanık avukatları ise müvekillerinin tutuklu bulunduğu sürenin göz önünde bulundurularak tahliyesini talep etti. Sanık avukatları ayrıca bilirkişilerin salonda dinlenmesini ve whatsapp görüşmelerinin davaya sunulmasını da talep etti. Sanık avukatlarından Kadir Çetin, duruşma savcısının buna benzer bir dosyada tutuksuzluk istediğini söyleyerek; bu dosyada tutuklama istemesini anlamlandıramadığını dile getirdi. Beyanların ardından mahkeme heyeti ise duruşmayı yarına erteledi.

ÖNCEKİ HABER

Tugay Bek adli kontrolle serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Orhan Kemal Öykü Yarışması’nda birincilik Deniz Tarsus’un

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...