19 Aralık 2016 10:33

Tugay Bek adli kontrolle serbest bırakıldı

Geçtiğimiz hafta Adana'da gözaltına alınan Av. Tugay Bek, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol uygulaması kararıyla serbest bırakıldı.

Paylaş

HDP operasyonları kapsamında Adana’da gözaltına alınan Emek Partisi üyesi Avukat Tugay Bek, Adana Kadın Platformu üyesi Derya Çiçek ve HDP Adana İl Eş Başkanı Gülseren Tural’ın da aralarında bulunduğu 21 kişi savcılık ifadeleri için adliyeye getirildi. HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş da gözaltına alınanlara destek olmak için Adana Adliyesi'ne geldi.

İlk olarak Avukat Tugay Bek'in ifadesi alındı. İfadeye Tugay Bek'e destek için müdafi olarak Av. İlke Işık, Av. Selçuk Kozağaçli, Av. Sebahattin Gümüş ve Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük de girdi. İfade işlemi sonrası savcı Bek’i adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk etti. Mahkeme Tugay Bek için adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı kararı verdi. Bek, 3 haftada bir pazar günü imza verecek.

5 KİŞİ TUTUKLANDI

Öte yandan savcılıkça ifadeleri alınan Nezir Algel ve Vedat Erim serbest bırakılırken, HDP İl Eş Başkanı Hüseyin Beyaz, HDP Seyhan İlçe Eşbaşkanı Suzan Kılıç ve HDP Çukurova İlçe Eş Başkanı Osman Sert ile Enver Taşkın, Kasım Baytekin, Emine Adıbelli ve Bedirhan Alan adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Savcılık HDP İl Eş Başkanı Gülseren Tural, Kadın Platformu üyesi Derya Çiçek Nar'ın da arasında olduğu 10 HDP üyesini sosyal medya paylaşımları ve basın açıklamaları gerekçe gösterilerek, “Örgüt propagandası yapmak” ve “ Örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk etti. Mahkemeye sevk edilen 9 kişiden 5'i tutuklanırken; 4'ü için ev hapsi kararı verildi. Ev hapsi kararı verilenler arasında HDP İl Eş Başkanı Gülseren Tural da bulunuyor. Av. Tugay Bek'in mahkeme sorgusu ise devam ediyor.

GÖZALTILARIN TEK DELİLİ İSİMSİZ İHBAR

Dosyadaki kısıtlama kararı nedeniyle bir haftadır neden gözaltında oldukları öğrenilemeyen 21 kişinin, isimsiz bir telefon ihbarı yüzünden gözaltına alındığı öğrenildi. Polisi aradığı iddia edilen bir şahsın, Yüreğir, Seyhan ve Çukurova ilçelerinde ikamet eden 21 siyasetçi hakkında “Silahlı terör örgütü üyesi” oldukları ve “Bombalı saldırılar gerçekleştireceği” suçlamalarında bulunduğu belirtildi. İsimsiz ihbarda “Bunlar eylemleri örgütlüyor, hatta kendi mahkemelerini bile kurmuş” şeklinde ifadeler yer aldı. Şahsın farklı ilçelerde ikamet eden kişilerin isimlerini tek tek bilmesi dikkat çekti. Konuya ilişkin Evrensel'e konuşan Emek Partisi GYK Üyesi Halil İmrek, Avukat Tugay Bek’in Yüreğir’den Seyhan ilçesine yeni taşındığı bilgisini vererek, “Böyle bir şahıs var ise bu isimleri tek tek bilmesi mümkün değil. Tugay Bek Seyhan ilçesine yeni taşındı. Tugay Bek’in Yüreğir’de oturduğunu söylemesi gerekirdi. Bu bilgilere ancak görevi bu bilgileri toplamak olan biri sahip olabilir. Bu kişinin bunların yasadışı bir faaliyetinin olmadığını bilmemesi de mümkün değildir. Dolayısıyla bu bir açık komplodur” dedi.

FACEBOOK PAYLAŞIMLARI İFADENİN KONUSU

Av. Tugay Bek'e savcının yönelttiği sorular da dikkat çekti. İfade sırasında savcı Tugay Bek’e geçmişte yapılan Facebook paylaşımlarını sordu. 2014’te Bek’in paylaştığı İlkay Akkaya’nın şarkısı ve Bakur filmiyle ilgili paylaşımlar ifadenin konusu oldu.

Bek, ifadesinde kendilerine yönelik bir ihbarın bulunduğuna inanmadığını belirterek; bombalı saldırı gibi bir iddiayı savcılık makamı gerçekten ciddiye almış olsa kendilerinin ifadesi için bir hafta bekletilmemesi gerektiğini söyledi.

Beşiktaş'ta gerçekleşen patlamadan sonra İçişleri Bakanlığı'nın “İntikam alacağız. Sempatizanlara kadar ineceğiz” şeklindeki basına yansıyan açıklamaları ve muhtemel talimatları neticesinde bir çok yerde operasyonlar başlatıldığını dile getiren Bek, ihbar varmış gibi tutanak tutulduğunu veya bir polis memuru tarafından bu ihbarın gerçekleştiğini söyledi.

İHBARIN KÖKENİ ARAŞTIRILMALI

Verdiği ifadede kendisinin polisin fail olduğu işkence, darp yargısız infaz gibi pek çok davada müşteki avukatı olarak yer aldığını ve terörle mücadele polisleri ve amirleri tarafından tehditler aldığını dile getiren Bek, bu soruşturmanın komplo olduğunu, gözaltında bulunduğu sırada avukat olduğu bilinmesine rağmen ters kelepçeye maruz bırakıldığını, darp edildiğini söyledi. Tüm bunların polislerin kendisine karşı husumeti olduğunun kanıtı olduğunu söyleyen Bek, asıl soruşturulması gerekenin bu ihbarın kökeni olduğunu ifade etti.

HAMİLE KADINI DARP ETTİLER

10 kişinin sorgu hakimliğinde işlemleri devam ederken adliye önünde bekleyen ailelerine polis müdahale etti. Müdahale sırasında bir çok kişi darp edilirken, polisin hamile bir kadının karnına yumruk attığı görüldü. Arbedede 2 kişi gözaltına alınırken, adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Halep’te tahliyeler devam etti

SONRAKİ HABER

Soma'nın sanığı Can Gürkan hem suçlu, hem güçlü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...