29 Mart 2011 12:06

İdamsever Kuzu

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, idam cezasına karşı olmadığını açıkladı.Kayseri’de 19 aydır aranan ve öldürüldükleri anlaşılan 3 çocuğun cinsel istismara uğradığının ortayı çıkması idam cezasını yeniden tartışmaya açtı.Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, idam cezasına karşı o

İdamsever Kuzu
Paylaş

Kayseri’de 19 aydır aranan ve öldürüldükleri anlaşılan 3 çocuğun cinsel istismara uğradığının ortayı çıkması idam cezasını yeniden tartışmaya açtı.

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, idam cezasına karşı olmadığını söyledi.

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, “Ahlaki, ekonomik ve bölücü teröre bulaşanlar” için idamın geri getirilmesini istemişti.

ŞAHİN: İDAM CEZASININ YENİDEN GELMESİ ZOR

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise Kayseri’de kaybolan çocukların ölü bulunmasının ardından, yeniden gündeme gelen “idam” tartışmalarını değerlendirirken, “İnsan olarak vahşice işlenen cinayetler karşısında failleri yaşamasın diye insanın içinden geçiyor. Ama idam cezasının yeniden gelmesi zor” dedi.

Şahin TBMM’de Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ile yapılan görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şahin, bir gazetecinin yeniden gündeme gelen “idam” cezası ile ilgili sorusuna, “Zor görünüyor” yanıtını verdi. Şahin şöyle devam etti:
“İnsan olarak vahşice işlenen cinayetler karşısında failleri yaşamasın diye insanın içinden geçiyor. Ancak, Türkiye bilindiği gibi yakın bir tarihte yasalarından idam cezasını kaldırdı. Bu konu tekrar parlamentonun gündemine gelerek, bundan takiben 10 yıl önce yapılan bir değişiklikten geri adım atılır mı? Şu anda bilemiyorum. İdamın yeniden geri getirilmesi keyfiyetini biraz zor görüyorum. Vicdanlarımız bu konuda başka şeyler söylese de.”

Konuk Cumhurbaşkanı Halonen de aynı soruya yanıt verirken, “Bu süreçler bizi korkutuyor. İdam cezasının kalktığı ülkeler de idam cezasını tartışıyor. Ölüm cezasının olduğu ülkelerde de hâlâ çok korkunç suçlar işleniyor. Ölüm cezasını yeniden yasaların arasına sokmak korkunç suçların işlenmesine engel olmayacak. Etkin bir demokrasi oluşturmalıyız ki, özellikle çocuklara yönelik bu tür suçlar işlenmesin” dedi.

MHP DE İDAM TARAFTARI

MHP Afyon Milletvekili Abdulkadir Akçan, Kayseri’de üç çocuğun ölü olarak bulunmasının ardından gündeme gelen idam cezasının geri gelmesini istediklerini söyledi.

TBMM’de konuya ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplayan Akçan, Kayseri ve İstanbul'da yaşanan çocuk cinayetlerinin ardından tekrar gündeme gelen ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun idam cezalarını her zaman savunduğuna ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, “Burhan Kuzu yokken, kendisinin mensubu bulunduğu partinin o günkü versiyonu olan partideki milletvekilleri, MHP'nin direnmesine karşılık, 2002 yılında idamı kaldırdı. Biz idam cezasının kaldırılmasına özellikle karşı çıktık. ‘Bunu kaldırıyorsanız, hiç olmazsa terör ve savaş hallerinde bunu kaldırmayın' diye karşı çıktık. Bilinçli olarak işlenen bu tür suçların işlenmesi ayrı bir şey ve asla affedilemez." değerlendirmesini yaptı.

MHP 2002 yılında idam cezasının kaldırılmasını öngören düzenlemeye Anayasa Komisyonu’nda destek vermiş, ancak daha sonra Genel Kurul’da karşı çıkmıştı.

BDP ve CHP’DEN TEPKİ

BDP olarak idama karşı olduklarını söyleyen Eş Genel Başkan Kışanak, TBMM'de grup sonrası yaptığı açıklamada, ‘’İdam cezası devlet eliyle işlenen bir cezadır. İdam cezasının telafisi yoktur.’’ diye konuştu. Demokrasilerde idam cezasının yerinin olmadığını söyleyen Kışanak, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’ya da tepki göstererek, ‘’Burhan Kuzu’yu bu talebinden ötürü kınıyorum. Kalkıp bugün bunu savunmasını doğru bulmuyorum. Bunu Türkiye’nin gündemine taşımasını doğru bulmuyorum’’ şeklinde konuştu. Kışanak, Türkiye’de idam cezasını geri getirmek yerine son derece yaygınlaşan ‘’çocuk pornosu’’na karşı devletin kurumlarının harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

'SULANDIRMAYIN'

İdam cezasının geri gelmesi taleplerine CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, “İdam cezası uygulanmamalı. Abartmamalı ve sulandırmayalım. İdam cezası istemek sulandırmaktır. Olmayacak şeylerle kamuoyunu meşgul etmeye gerek yok” dedi.

ANKA’ya konuşan CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, idam cezası tartışmalarına şöyle dedi: “İdam cezasını Türkiye bütün çağdaş ülkelerde olduğu gibi sisteminden çıkardı. Ceza sisteminde idam cezası yok. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası var. Dolayısıyla suç işleyen kişilerin suçun mahiyeti ne olursa olsun kısasa kısas anlayışını 21. yüzyılda söz konusu olmadığı çağdaş ülkeler tarafından kabul ediliyor. Ağır ceza vermek doğrudur. Çocuklara yönelik işlenen suçlarda cezaların ağırlaştırılması doğrudur. İdam cezası uygulanmamalı. Abartmamalı ve sulandırmayalım. İdam cezası istemek sulandırmaktır. Olmayacak şeylerle kamuoyunu meşgul etmeye gerek yok.”
 

‘İDAM CEZASINA KARŞIYIM’

ANKA’ya konuşan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da, “Ben bir hekim olarak, sosyal demokrat olarak her şekilde öldürmeye karşıyım” dedi. Arıtman, şöyle devam etti:
“İdam cezasına karşıyım. Yanlış yapılırsa telafisi yoktur. Çocuk tecavüzlerinde ağırlaştırılmış hapis cezası verilmeli. İnsan öldürmeye karşıyım. İdam cezasının yanında olamam. Çocuk tecavüzlerine karşı en ağır ceza verilmeli.”
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de, “İdam cezası uygulanmamalı. İdam cezası başka bir katliam, bir katliamı diğer katliamla örtemeyiz. İdam cezası uygulanmamalı. O da bir katliam. Ne farkı var. Bu tartışmalar faydalı tartışma değil. Ailelere de acı veriyor. Cezalar ağırlaştırılmalı” dedi. (Ankara/ANKA-CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Komşuda yeni grev dalgası

SONRAKİ HABER

Suriye'de hükümet istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...