19 Aralık 2016 00:59

Bütün kemer sıkma planlarının anası!

Bütçenizi bugünden 2036 yılına kadar her yıl için ayarladığınız düşünün. Bu hafta, dünyanın dokuzuncu büyük ekonomisi böyle bir karar verdi.

Paylaş

Shannon SIMS
Washington Post

Bütçenizi bugünden 2036 yılına kadar her yıl için ayarladığınız düşünün. Bu hafta, dünyanın dokuzuncu büyük ekonomisi böyle bir karar verdi.

Geçtiğimiz Salı günü Brezilya Senatosu, Brezilya hükümetinin sosyal harcamalarını 20 yıl için donduran anayasal bir değişikliği onayladı; sadece enflasyon oranına göre ayarlama yapılabilecek. Hükümet, ülkedeki ekonomik durgunluğu yeniden rayına oturtmak ve son yıllarda hızla büyüyen kamu borcunu kontrol altına almak için böylesi bir tedbirin gerekli olduğunu ileri sürdü.
Maliye Bakanı Henrique Meirelles, Financial Times ile Haziran ayında yaptığı röportajda, sert mali tedbirler için çıkartılacak yasa ile ilgili “herkes sayıları planlayabilecek” dedi: “Belirsizliğin bir çoğu ortadan kalkıyor.”

ACIMASIZ DEĞİŞİKLİK

Eleştirmenler bu değişikliği acımasız olarak nitelendiriyorlar.
Yunanistan’dan Singapur’a kadar birçok ülke kısa süreler için sert kemer sıkma önlemleri ve sabit bütçeler çıkardılar. Ancak böylesi uzun bir dondurma kararı alan başka bir ülke bulmak zor. Yoksulluk ve insan hakları alanlarında Birleşmiş Milletler özel raportörü olan Philip Alston, Brezilyalı bir gazeteye, değişiklik yapılması halinde “gelecek neslin tamamının cezanlandırılacağını” söylemişti. Buna, 53’e karşı 16 oyla karar verildi.
PEC 55 adı verilen bu değişiklik, son 13 yılda iktidardaki İşçi Partisi’nin öncelikleri olan sağlık, eğitim ve sosyal güvenlikle ilgili kamu harcamalarını sınırlandırıyor.
Devletin sosyal harcamalarını 20 yıl boyunca bugünkü enflasyon oranına bağlıyor, başkanlık düzeyinde en erken 10 yıl sonra revizyonu izin veriyor. Ülkenin enflasyon oranı şu an yüzde 8 civarında.
Alston, geçtiğimiz hafta, öneriyi “Nüans ve merhamet eksikliği olan radikal bir önlem” olarak nitelendirerek, değişikliğin potansiyel etkisiyle ilgili uyardı. Açıklamada, “Sadece sosyal harcamaları dondurmak ve gelecek 20 yıldaki tüm hükümetlerin ellerini bu konuda bağlamak tamamen uygunsuzdur. Bu değişiklik kabul edilirse, Brezilya kendisini toplumsal olarak geri bir kategoriye yerleştirecektir.”

EĞİTİMİ DE VURACAK

Bütçe usulsüzlüğü suçlamasıyla Dilma Rousseff’in görevden alınmasından sonra Ağustos ayında başkan olan Michel Temer için bu yasa büyük bir zafer. Brezilya ciddi boyutlardaki durgunluğa ek olarak siyasi kargaşalardan da zarar gördü. Zira birçok siyasetçi ve önde gelen işletme yöneticisi yolsuzluğa yönelik adli soruşturmalarla hedef alındı.
Harcama sınırının yüksekliği, özellikle de ülkenin eğitim ve sağlık sistemleri üzerindeki potansiyel etkisi, Brezilya’da tekrarlanan protesto gösterileri ana gündemi oldu.
Brezilya eğitim sistemini araştıran Teksas Üniversitesi’nde Sosyoloji Profesörü olan Leticia Marteleto’nun da aralarında bulunduğu akademisyenler, harcama sınırlamasanın Brezilya eğitim sistemine genişleyeceğinden ve en yoksul öğrencilere zarar vereceğinden endişeli.

PROTESTOLAR İLETİŞİM EKSİKLİĞİ!

Brezilyalı Kongre Üyesi Marcos Rogério buna karşı çıkıyor. Merkez sağ hükümet koalisyonunun parçası olan Demokrat Parti’nin milletvekili, tedbirin gelecek harcamalar için bir zemin oluşturduğunu ve gelecekteki hükümetlerin derin kesintilere uğramasını önlediğini savunuyor. “Eğitim bu değişiklikle bir şey kaybetmez, aksine kazanır” diyor. Değişiklik hakkındaki protestoların hükümetin iletişim eksikliğinden kaynaklandığını ileri sürüyor.

DÜZENLEME ULUSLARARASI YATIRIMCILAR İÇİN

Columbia Üniversitesi’ndeki Lemann, Brezilya Araştırmalar Merkezi Direktörü Gustavo Azenha, değişikliğin yeni yönetimin uluslararası yatırımcılara Brezilya’nın bütçesini dengelemek için uzun vadeli bir taahhütte bulunduğu kanıtlamaya yönelik bir çaba olduğu görüşünde. Fakat önümüzdeki 20 yıllık dönem, gelecekteki sol hükümetlerin politikaları değiştirme kabiliyetini de kısıtlayabilir.
BM’nin özel raportörü Alston, hükümetin hedefleri konusunda şüpheli, “Uzun vadede” diyor: “Bu önlemlerin hükümet tarafından önerilen hedeflere ulaşacağını öngören ampirik bir kanıt bulunmuyor”

*Arabaşlıklar Evrensel’e aittir
(Çeviren: Ekim Kılıç)

ÖNCEKİ HABER

Aydın Çubukçu ile 'A’dan Z’ye Sosyalizm'

SONRAKİ HABER

19 Aralık'ta kolunu kaybeden Saçılık: Cezaevleri hep aynı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...