18 Aralık 2016 14:37

Medya yangına körükle gidiyor

Kayseri’deki bombalı saldırının ardından yayınlanan bazı gazeteler, daha fazla şiddeti kıştırtacak başlıklar tercih etti.

Paylaş

Kayseri’de 14 askerin yaşamını yitirdiği saldırı tüm gazetelerin manşetindeydi. Ancak hükümet yanlısı kimi gazeteler, saldırıların artmasının siyasi nedenlerine dikkat çekmek yerine daha fazla şiddeti kıştırtacak başlıklar tercih etti; çatışmalı dönemlerin en önemli ihtiyacı olan “barış gazeteciliği”ni dün yine mumla aradık. Yeni Şafak “Hesabı heryerde sorulacak”, Diriliş gazetesi “Türkiye’nin korkunç intikamına hazır olun”, Milat gazetesi “Terör değil işgal hareketi” başlıklarını kullandı.  

Hürriyet “Yine içimiz yandı”, Posta “Türkiye olma günü”, Habertürk “Birliğimize hain saldırı”, Milliyet “Alışmayacağız”, Star “Bu millet çökmez”, Cumhuriyet “Gözyaşı dinmeden” ve Birgün de “Memleketimize sahip çıkacağı” başlıklarını kullandı. Aydınlık gazetesi ise “Bombalar ABD’den, teröristler Kobani’den” diyerek Suriye Kürtlerini hedef gösterdi.

HDP SALDIRILARI GÖRÜLMEDİ

Kayseri saldırısı bahane edilerek  meclisteki üçüncü parti olan HDP’nin binalarına yönelik saldırılarına ilgi ise azdı. Çoğu gazete saldırılarını birinci sayfasına taşımadı. Hürriyet birinci sayfasından “Provokasyona dikkat”,  Cumhuriyet “Sokakta tehlikeli provokasyon” dedi.

HDP’ye saldırıları görmeyen gazetelerden Akşam, saldırıları daha da kışkırtacak bir haberi ikinci manşet yaptı. Büyük harflerle “HDP’nin sanatı: Zerdüştlük” başlığı kullandığı haberinde Akşam, “Terör destekçisi HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum atanmadan önce kenti Zerdüşt heykelleriyle donattığı ortaya çıktı” dedi. Akşam gazetesi tek haberle hem bir siyasi partiyi hedef gösterdi hem de inanç özgürlüğüne saldırarak nefret suçu işledi.

Yeni Şafak gazetesi de HDP’nin, Kayseri saldırısına tepki gösteren açıklamasına göstermek yerine HDP Milletvekili Ayhan Bilgen’i hedef aldı, Bilgen için “Kandil’in sözcüsü” ifadesini kullandı.

HDP’den de Yeni Şafak'a tekzip geldi. Açıklamada, “Yeni Şafak gazetesinin bugün (dün) yayınlanan sayısında Parti Sözcümüz Sayın Ayhan Bilgen’in 29 Kasım 2016’da yaptığı Meclis Grup Toplantısında söylemiş olduğu sözleri, ‘tehditlerine devam etti’ denilerek baştan aşağı çarpıtma bir içerikle 17 Aralıkta gerçekleşen Kayseri saldırısı sonrası yapılmış gibi haberleştirilmiştir. Yeni Şafak'ın temsil ettiği anlayışta çokça görüldüğü üzere tek satırı bile gerçek olmayan bu haberin son günlerde ayyuka çıkan amacı belli ve vahim karalamalardan bir başkası olduğu son derece açıktır. Kamuoyunun, parti sözcümüzü hedef gösterme amacıyla üretilen bu türden uydurma haberlere itibar etmemesini rica eder ve söz konusu haber hakkında hukuki işlem başlatacağımızı bilginize sunarız” denildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yarın bu filmlerle randevunuz var

SONRAKİ HABER

Korat ve Akay ‘Unutkan Ayna’da buluşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...