18 Aralık 2016 12:56

Almanya Marburg’da, Türkiye’deki baskılara karşı eylem

Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğüne yönelik müdahaleler, Almanya’nın Marburg şehrinde düzenlenen gösteri ile protesto edildi. 

Paylaş

Eren Gültekin 
Marburg

Üniversite kenti olan Marburg’da DIDF Gençliği’nin çağrısı ile 16 Aralık Cuma günü düzenlenen gösteriye yüz kişi katıldı. Üniversite öğrencilerinin yanı sıra metal işçileri, sendikacılar, Almanya’daki siyasi parti ve örgütlerin temsilcileri de eyleme katılarak destek verdi. 

Kürsüden ilk olarak, 14 farklı kurumun imzacısı olduğu metin okundu. Sonrasında mitingin düzenleyicisi kurumlar sırayla söz alarak Türkiye’deki demokrasi ve insan hakları ihlalleri nedeniyle AKP Hükümetini eleştirdi. Konuşmalarda Türkiye’deki demokrasi güçleri ile dayanışmanın artırılması vurgulandı. Almanya Başbakanı Merkel’in, Türkiye’deki ihlallere karşı seyirci kalması ve AKP Hükümeti ile işbirliğini sürdürmeye devam etmesi eleştirildi. Eleştirilerden payını AB de aldı. Kimi konuşmacılar AB’nin jeostratejik çıkarları nedeniyle Türkiye’deki kötü gidişe ses çıkarmadığını ifade etti.

Mitinge katılan ve soru sorma imkanı bulduğumuz isimler, genel olarak Türkiye halkı ile dayanışmalarını ifade ederken diğer yandan Merkel’e Türkiye’deki ihlallere karşı sessiz kalmaması yönünde çağrılarda bulundu.

SOL PARTİ HESSEN EYALET BAŞKANI VE MARBURG ŞEHİR PARLAMENTO ÜYESİ JAN SCHALAUSKE : Marburg Parlamentosuna sunduğumuz önerimiz Sosyal Demokratların ve Yeşiller’in desteğiyle bugün onaylandı. Sevindirici  bir haber. Yakın zamanda çağrımız detaylı bir şekilde hazırlanacak ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. Kabul edilen öneri, Türkiye’de demokratik yollarla seçilmiş milletvekillerinin AKP ve Erdoğan tarafından tutuklanarak susturulmak istenmesine karşıdır. Şehrimiz parlamentosunda kabul edilen bu çağrının, diğer şehirlere de yayılmasını umut ediyoruz. Bu sayede Alman Hükümeti’ne, Türkiye ile olan ilişkilerinde baskı oluşturabiliriz. Almanya ve Avrupadaki insanlar Türkiye’deki antidemokratik uygulamalara sırtını dönmek yerine bu ihlallerin olmaması için daha çok baskı kurmalıdır.

ALMAN SENDİKA BİRLİĞİ - DGB DR. ULF IMMELT: Türkiye’de hem insan hakları hem de işçi ve emekçilerin sosyal hakları tekmeleniyor, ayaklar altına alınıyor. Çalışma şartları kötü ve iş kazaları üst düzeyde. Sendikalar, işçi sınıfı geleneğinin bir parçasıdır. Dolayısıyla Türkiye’deki işçi ve demokrasi hareketi ile enternasyonal dayanışma içinde olmalıyız ve oluyoruz.

MARBURG ÜNİVERSİTESİ ÖGRENCİ PARLAMENTO TEMSİLCİSİ CHRİSTİNE MÖLLER : Türkiye’deki kötü gidişattan elbette oradaki üniversiteler ve üniversiteli arkadaşlarımız da etkileniyor. Biz de bu yüzden Öğrenci Parlamentosu olarak buradayız ve Türkiye’deki arkadaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz. Alman Hükümeti’ne de çağrıda bulunuyoruz. Merkel, Türkiye’deki demokrasi ihlallerine sessiz kalmamalıdır. 
 

ÖNCEKİ HABER

Mısır Bin Ladin’in oğluna giriş izni vermedi

SONRAKİ HABER

Çöp konteynerinde bir bebeğin cansız bedeni bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...