18 Aralık 2016 11:46

Kocaeli’den ‘Demokrasi için birlik’ çağrısı

Bir süredir yaptığı toplantılarla birlik tartışması yürüten Kocaeli Demokrasi Girişimi, 'Demokrasi için birlik çağrısı' yaptı. 

Paylaş

Kocaeli Yüksek Öğrenimliler Derneği’nde bugün düzenlenen kahvaltılı toplantısında aralarında siyasi parti, emek ve meslek örgütü temsilcilerinin olduğu çok sayıda kişi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını CHP eski Kocaeli Milletvekili Bekir Yurdagül yaptı. Ülkenin her geçen gün daha kötüye gittiğini ifade eden Yurdagül, “Bu ortamda bir araya gelmemizden başka çaremiz yoktu” dedi. 

ÇELEBİ: İNANIN KAZANACAĞIZ!

Açılış konuşmasının ardından divan üyelerinin oluşturulmasıyla toplantı başladı. İlk konuşmayı ise DİSK eski Genel Başkanı ve CHP eski Milletvekili Süleyman Çelebi gerçekleştirdi. İktidarın panzehirinin toplumsal muhalefet olduğunu belirten Çelebi, “Ben merkezinden vazgeçerek, biz merkezine geçmemiz gerekiyor. Beraber bir şekilde karşı seferberliği kurmamız lazım. Hrant Dink’in cenazesinde olduğu gibi elimizde hiçbir bayrak olmasın, flama olmasın. Bir gün ‘demokrasi’ için yürüyelim, bir gün ‘hukuk’ için yürüyelim. Simgesel buluşmalara, ortaklaşmaya ihtiyacımız var. Bunların mağdur edebiyatının önüne esas mağdurun biz olduğumuzu, mağdur edenlerin olanlar olduğunu belirten bir perspektife ihtiyacımız var. Bunu yaptığımız zaman, inanın kazanacağız” dedi.

Çelebi’nin ardından söz alan Doç. Dr. Güven Bakırezerbir de, toplum ile nasıl bir araya gelineceği noktasında verilerle bir sunum yaptı. Somut çalışmaların yapılması gerektiğine değinen Bakırezer sunumunda, insanlara nasıl temas edileceğinin üzerinde durdu. 

KONCA: ARTIK YETER, GÖZYAŞI, ÖLÜM YETER!

Bakırezer’in sunumunun ardından HDP Kocaeli Milletvekili ve Avrupa Birliği eski Bakanı Ali Haydar Konca konuştu. Türkiye’de yeni bir birlikteliğe ihtiyacın olduğuna değinen Konca, son günlerde yaşanan ölümlere de değindi. Zor olanı yapmanın gerektiğine vurgu yapan Konca, “Artık yeter, gözyaşı, ölüm yeter. Ölmek, öldürmek kolay; yaşamak ve yaşatmak zor. Bizim zor olanı yapmamız lazım. Darbe girişimi sonrası OHAL’in ilanıyla Türkiye karanlığa teslim edildi. OHAL altında anayasa değişikliği gündeme getiriliyor. Anayasalar toplumsal sözleşmelerdir. Bu sözleşmeler toplumu temsil eden bütün iradelerin bir arada buluşmasıyla yapılmalıdır. OHAL’in bir daha uzatılmaması için çalışmalar yapmamız lazım, KHK’lerin geri alınmasını sağlamamız gerekiyor” dedi. Konca’nın konuşmasının ardından çok sayıda kişi söz alarak Kocaeli Demokrasi Girişimi’nin birlik çağrısına önerilerde bulundu. Tartışmalara ilişkin sonuç bildirgesinin önümüzdeki Salı günü yapılacak toplantı sonrası kamuoyuna deklare edileceği belirtildi. 

KOCAELİ DEMOKRASİ GİRİŞİMİ “DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK ÇAĞRISI”

Kocaeli Demokrasi Girişimi’nin toplantı öncesi ‘Demokrasi İçin Birlik Çağrısı ise şöyle: "Bizler farklı siyasi görüşlerde olsak bile, hiç birimizin kendini yalnız hissetmediği; herkesin farklı kimliği ile eşit yurttaşlık haklarına sahip olarak barış içinde yaşayabileceği; insanca yaşama ve çalışma koşullarının garanti altına alındığı; devletin herkesin inancına, inançsızlığına, yaşam tarzına, siyasi düşüncesine karşı tarafsız ve saygılı olduğu; kadına ve farklı cinsel kimliklere yönelik şiddetin son bulduğu; tarihi ve doğal varlıkların, diğer canlıların yaşam alanlarının ve kentlerin korunduğu; laik, demokratik bir Türkiye ve Kocaeli yaratabilmek için, yeni bir umut için yan yana gelmeliyiz! Resmi temsil ilişkisine ya da hiyerarşiye yer vermeyen, lideri olmayan, bağlayıcı kararlar almaktan çok uzlaşı arayan, her bireyin kendi ideolojik kimliğini koruyarak eşit söz hakkına sahip olacağı, çoğulcu, demokratik bir organ oluşturarak demokrasi mücadelesinde birlikte omuz omuza yürüyelim diyoruz! Haydi, olağanüstü hal baskısına karşı demokrasiyi birlikte inşa edelim…" (Kocaeli/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İbrahim Üzülmez ilk maçında yenik düştü

SONRAKİ HABER

Darbe girişimi araştırma komisyonunda gündem Aktrollerdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...