18 Aralık 2016 00:50

Erkek, beyaz, zengin: Trump’ın milyar dolarlık kabinesi

Donald Trump’ın birlikte ABD’yi yöneteceği ekip belli oldu. Trump kabinesinde milyar dolarlık servetleriyle dikkat çeken çok sayıda iş adamı var.

Paylaş

Yaklaşık bir ay sonra görevi Obama’dan devralacak olan Donald Trump’ın birlikte ABD’yi yöneteceği, birlikte dünyayı canından bezdireceği ekibi belli olmaya başladı. Trump’ın kabinesi kendi imajına da uygun.

ABD’nin ilk milyarder iş adamı Başkanı olan Trump, iki milyarderi ve en az dokuz milyoneri bakan atadı. Bloomberg’in haberine göre Trump kabinesinin toplam ‘değeri’ 5.6 milyar dolar. Kimi kaynaklara göre ise ailelerinin servetleri de katıldığında rakam 14 milyar dolara kadar çıkıyor!

Kabinenin iki üyesi emekli general, çoğunun yönetim deneyimi yok ama yine çoğu uluslararası mali sermayeyi yöneten Wall Street’e ve ‘Amerikan şirketine oldukça yakın. Hepsi bir araya gelince, en azından imaj olarak önceki ABD kabinelerinden farklı görünüyorlar. Ama ister iş adamı, ister general olsun, yönetimde kaldıkları süre boyunca çıkarlarını koruyacakları kesim öncekilerle aynı...

İşte Trump’ın olası kabinesi ve ne kadar(!) ettikleri...

MIKE PENCE, BAŞKAN YARDIMCISI, 635 BİN DOLAR

Trump’ın kabinesinin siyaset deneyimi olan az sayıdaki üyelerinden. Şirket yöneticiliği yapmışlığı yok. Indiana Eyaleti Valisi olan Mike Pence, Cumhuriyetçi Parti’nin muhafazakar kanadından. Kürtaj karşıtı. 12 yıl boyunca Temsilciler Meclisi üyeliği yaptı. Yeni kabinenin kongre ile ilişkileri açısından kritik bir kişilik. 

REX TILLERSON, DIŞİŞLERİ BAKANI, 365 MİLYON DOLAR

Uluslar arası enerji tekeli, yağmur ormanları yağmalayıcısı, doğa tahribatçısı ünlü Exxon Mobil şirketinin 2006 yılından beri CEO’su; dünyanın en büyük patronlarından ve eğer kabine Senato onayından geçerse Amerika’nın en önemli diplomatı olacak. Ancak Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın ilişkisi geleneksel ABD sermayesini biraz endişelendiriyor. Bakan olursa şirketteki 2.6 milyon hissesini satması gerekecek. 

STEVEN MNUCHIN, HAZİNE BAKANI, 655 MİLYON DOLAR

Goldman Sachs şirketinin, yani Trump’ın eski ortağı, Wall Street’in önemli yöneticilerinden, risk fonu yöneticisi. Şimdiden Trump’ın vergi reformu ve Çin karşıtı ticari mali politikalarını düzenleme görevi bindi bile. Mnuchin kabine için seçildiğinde ise endişe verici bir açıklama yaptı: “Ekonominin düzeltilmesi için ne yapılması gerektiğini biliyorum”. Çünkü kendisi 2009-2015 arasında sahip olduğu OneWest Bankası’nın konut kredilerinde usulsüzlük yapmasıyla tanınıyor. 6 yıl boyunca 36 bin haciz kararına imza atan da yine oydu!

JAMES MATTIS, SAVUNMA BAKANI, 264 BİN DOLAR

Emekli General, Trump dönemine ‘IŞİD’le mücadele koalisyonu’ ondan sorulacak. Yıllık 590 milyar dolarlık askeri bütçeyi yönetecek ki Trump bu bütçeyi artırmayı planlıyor. 41 yıllık donanma görevinden sonra 2013 yılında emekli olan Mattis, General Dynamics şirketi yönetim kurulu üyesi ve şimdi Pentagon’u yönetecek.

JEFF SESSIONS, ADALET BAKANI, 7.4 MİLYON DOLAR

Alabama'nın Cumhuriyetçi Parti’den Senatörü. Göçmen düşmanı eski bir federal savcı. Trump’ın Müslümanları Amerika’ya girişini yasaklama vaadinin az sayıdaki destekçilerinden ama yine de ırkçı olduğunu reddediyor! 1986 yılında federal yargıç olmak için başvurmuş ancak Senato tarafından reddedilmiş.  

RYAN ZINKE, İÇİŞLERİ BAKANI; 865 BİN DOLAR

Montanalı Cumhuriyetçi kongre üyesi. Deniz Kuvvetleri’nde 23 yıl görev yaptıktan sonra 2008 yılında emekli olmuş. Irak’ta özel birliklere komuta ettiği biliniyor. Zinke’nin enerji şirketleri yöneticileri yakın bağladı var. Çevreciler ise doğal varlıkları şirketlere satacağından endişeli. 

WILBUR ROSS, TİCARET BAKANI, 2.9 MİLYAR DOLAR

Mali oligarşi nedir diye soranlara onun adı verilebilir! Milyarder ‘yatırımcı’ Wilbur Bross’un yönetim kurulu üyesi olmadığı şirket yok gibi: Kıbrıs Bankası, Diamond S Shipping Group, Exco Resources, Sun Bancorp ve ArcelorMittal. Ross’un ilk görevi Trump’ın Çin’in uluslar arası ticaret yapmasını zorlaştırma vaadini gerçekleştirmek, Trans Pasifik Yatırım Ortaklığı (TPP) anlaşmasını düzene sokmak, NAFTA anlaşmasını yeniden çalışır duruma getirmek; kısacası ABD’nin uluslararası ticareti önündeki engelleri kaldırmak olacak. Trump’a bakarsanız fabrikalarını yurtdışına çıkaran şirketleri de cezalandırması gerekiyor. 

ANDREW PUZDER, ÇALIŞMA BAKANI, 110 MİLYON DOLAR

En kapitalist ülkenin çalışma bakanı böyle olur! Asgari ücretin artırılmasına karşı, esnek çalışma destekçisi. ABD’nin son yıllarda işçileri en çok eylem yapan sektörlerinden, “fast food” sektörü patronu, CKE restoranlarının yöneticisi. Trump’ın seçim kampanyasının da ekonomik danışmanıydı. 

TOM PRICE, SAĞLIK BAKANI 18.7 MİLYON DOLAR

Obamacare isimli sağlık reformunu ortadan kaldırmak için en büyük mücadeleyi verecek olan isim. Georgia eyaleti kongre üyesi. Siyasete girmeden önce cerrahtı. Bakanlığına Demokrat Partili Senato üyelerini şiddetle karşı çıkması bekleniyor.  

BEN CARSON, ŞEHİRCİLİK BAKANI; 23 MİLYON DOLAR

Emekli beyin cerrahı. Hiç siyasi görev yapmamış. Trump’ın kentsel dönüşüm vaatlerinin yürütücüsü olacak. Costco Wholesale, Kellogg ve Vaccinogen şirketleri yöneticisi. 

ELAINE CHAO, ULAŞTIRMA BAKANI, 25.6 MİLYON DOLAR

İkinci kabine deneyimi olacak. 8 yıl boyunca George W. Bush’un da Çalışma Bakanlığını yapmış ve bakanlık yapan ilk Asya kökenli kadın oldu. Trump’ın 1 trilyon dolarlık “yeni yollar, köprüler” vaadini hayata geçirmek için uğraşacak. 

RICK PERRY, ENERJİ BAKANI, 1.3 MİLYON DOLAR

Petrol eyaleti Teksas’ın valisi, fosil yakıt destekçisi. Perry, 2012 yılındaki bir televizyon programında “Türkiye’nin İslamcı teröristler tarafından yönetildiği”ni söylemesiyle tartışılmıştı. Adaylığı sürecinde “Enerji Bakanlığı'nın gereksiz olduğunu ve Başkan olması halinde bu bakanlığı ortadan kaldıracağı” propagandası yapmış! Amerikan yerlilerinin mücadelesiyle yönü değiştirilen, Kuzey Dakota’dan geçecek petrol boru hattı yatırınımı yapan yatırım kuruluşu “Energy Access Partners” yönetim kurulu üyesiydi. Perry açıktan çevre düşmanı olarak tanınıyor. 

BETSY DEVOS, EĞİTİM BAKANI, 130 MİLYON DOLAR

En zengin bakanlardan biri olan Betsy DeVos, özel okulları destekliyor. Adaylığı öğretmen sendikalarının tepkisini çekmiş. Eşiyle birlikte servetlerinin 5.1 milyar doları bulduğu söyleniyor. 

Diğer isimler: John Kelly/Ulusal Güvenlik Bakanı; Reince Priebus/Genelkurmay Başkanı; Nikki Haley BM Büyükelçisi ve kabinenin en zenginlerinden 1.4 milyar dolarlık servetiyle Linda McMahon/Küçük İşletmeler İdaresi. 
 

ÖNCEKİ HABER

Avrupa'da tam gün çalışıyor ama yoksullaşıyorlar

SONRAKİ HABER

Çanakkale’de HDP’ye saldıranlar değil, HDP’liler gözaltında 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...