18 Aralık 2016 00:41

Halep boşaltılıyor Hatay’da korku ve endişe hakim

Halep'te yaşanan gelişmelerin ardından sınır kenti Antakya'da yaşayan halk, kente cihatçıların getirilmesinden rahatsız.

Paylaş

Burak Şefkat
Hatay

Suriye ordusunun Halep’te tekrar hakimiyet kurmasıyla birlikte cihatçılar bölgeden çıkarılmaya başlandı. Hükümet sözcülerinden her ne kadar sivillerin tahliye edildiğine dair açıklamalar yapılsa da bu söylem Antakya halkı içinde pek inandırıcı bulunmuyor. Zira sınır kenti Hatay’da yaşayan halk, kente cihatçıların getirilmesinden tedirgin. Farklı inanç ve etnik kökenden toplulukların iç içe yaşadığı Hatay’da şimdi korku ve gerilim hakim. Halep’teki tahliyeleri ve Hatay’a sirayet eden psikolojik atmosferi vatandaşlarla ve kurum temsilcileriyle konuştuk.  

‘DESTEK VEREN ÖNLEM ALIR MI?’

Suriye’den akıp gelen ve Antakya şehir merkezinden geçen Asi Nehri’nin kenarında vatandaşlarla konuşuyoruz. Endişe, hemen herkesin gözlerinden okunuyor. Görüşlerini aldığımız yurttaşlardan Mustafa Görün de onlardan biri. ‘‘Halep  bizim anavatanımız, Halep’in cihatçılardan temizlenmesi bizim için zaferdir” diye duygularını dile getiriyor Görün ve şöyle devam ediyor: “Fakat Hatay da bizim anavatanımız. Cihatçı katillerin buraya gelmesinden endişeleniyoruz. Çünkü cihatçılar girdikleri her yere kan, gözyaşı götürüyor. Biz burada, Suriye’deki savaş öncesine kadar, herkesle kardeşçe yaşıyorduk. Şimdi sokaklarımızda bazen tekbir sesleri duyar, bazen de silahlı kişiler görür olduk. Devlet bu duruma önlem alsın da diyemiyorum. Çünkü bu iktidar Esad’a karşı hep cihatçıları destekledi. Destek veren önlem alır mı hiç?”

Sorularımıza yanıt veren Türkan Kalıcı isimli yurttaş ise Suriye’de yaşanan savaşın bir an önce bitmesini istiyor. AKP iktidarının cihatçılara destek vermemesi gerektiğini de sözlerine ekliyor. ‘‘Cihatçıların birçoğu Suriye’ye Hatay üzerinden gitti. Savaşın ilk zamanlarında Hatay’da sokaklara çıkamaz olmuştuk. Çünkü her yerde onlar vardı, ellerinde silahları uzun sakallarıyla kentin her tarafında dolaşıyorlardı” diye kentteki durumu anlatan Kalıcı hükümetin yaklaşımını ise şu sözlerle eleştiriyor: “AKP hep bunları destekledi AKP’nin tek derdi Esad’ı devirmekti. Halep’i Esad tekrar ele geçirince o kafa kesenlere sahip çıktılar, onları masummuş gibi gösterdiler. Bak şimdi orayı boşaltıyorlar ya onları da Hatay’a yerleştirirler.”  

‘HATAY SAVAŞ ÜSSÜNE ÇEVRİLİYOR’

Kentte emek, demokrasi ve özgürlükler için yıllardır mücadele eden kurum temsilcilerinin gözlem ve değerlendirmeleri de oldukça çarpıcı. 

Emek Partisi İl Yöneticisi İzdihar Dede, Hatay halkının önceden beri barış ve kardeşlikten yana bir yaşamı savunduğunu ama hükümetin uyguladığı dış politika nedeniyle bu özelliğin giderek kırılmaya başladığını ifade ediyor.AKP iktidarının Hatay’ı bir savaş üssüne çevirmeye çalıştığını söyleyen Dede, değerlendirmesinin sonuna da şöyle bir çağrı ekliyor: ‘‘Hatay’da yıllardır her dinden, her etnik kökenden insanlar kardeşçe bir arada yaşıyor. Sınırımızın ötesinde, Suriye’deki emperyalist paylaşım savaşında mağdur olan halka Hatay halkı tereddüt etmeden kucak açtı. Halep’in Esad güçleri tarafından geri alınmasıyla orada savaşan cihatist terör gruplarının ilimize sığındırılmasına halkımız karşı çıkmakta ve tedirginlik yaşamaktadır. Terörist çetelerin ilimizde barındırılmasına bizler karşı çıkacağız. İktidarı da terör gruplarına verdiği destekten vazgeçmeye çağırıyoruz’’dedi

‘CİHATÇILAR İDLİB ÜZERİNDEN HATAY’A GEÇECEK’

Evrensel'e konuşan SYKP Hatay İl Eş Başkanı Hülya Kavuk da Hatay halkının Suriye savaşı başladığı günden beri huzursuzluk içerisinde olduğunu söylüyor ve cihatçıların İdlip üzerinden Hatay’a geçirileceğine dair endişeleri dile getiriyor. Cihatçı grupların her defasında “Arap Alevileri hedefimizdir” dediğine de dikkat çeken Kavuk soruna bakışlarını şu sözlerle ifade ediyor: “Sünni’si, Alevi’si, Çerkes’i, Hristiyan’ı, Yahudi’si, Ermeni’si bir arada yaşayan bu kentte halk çok tedirgin. Hem iç hem de dış siyasette AKP ve saray, savaş ve sömürü politikalarından vazgeçmiyor. Biz Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi olarak halkların kardeşliğini ve barış içinde yaşanacak bir kenti sağlayana kadar halkımızla birlikte mücadele edeceğiz”

‘ON BİNLERCE CİHATÇI HATAY’A YAYILACAK’

Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra gerçekleşen operasyonlarda Lazkiye’nin kuzeyindeki binlerce cihatçının sivillerin arasına karışıp Yayladağı üzerinden Hatay’a geçtiğini ifade eden Hatay Halkevi Yöneticisi Mahir Mansuroğlu, cihatçı militanların Halep-Antep yolu kesilince Reyhanlı-Kilis hattını kullanmaya başladıklarını söylüyor. Reyhanlı nüfusunun yarısından çoğunun Suriyeli sığınmacı olduğunu belirten Mansuroğlu el Nusra ve IŞİD’in buralarda örgütlendiğini ifade ediyor. “Apaydın Kampı, ÖSO’nun üssü ve denetime kapalı durumda’’ diyen Mansuroğlu şu uyarıyı yapıyor: “Halep’ten sonra anlaşılıyor ki operasyonlar İdlip’te sürecek ve on binlerce cihatçı Hatay’a yığılacak. Bunların AKP’ye kırgınlıkları var, Alevilere ve Kürtlere düşmanlıkları var, kendi aralarında çatışmalar var. Yani çok farklı biçimlerde çatışmalarla yüz yüze gelebiliriz’’ 

‘AKP CİHATÇILARA KARŞI SAVAŞMADI’

Alevi Kültür Derneği Başkanı Hatay Şube Başkanı Sait Altun Pülümür, gelişmeler karşısında hem endişeli hem de tepkili olduklarını söylüyor. AKP’nin hiçbir zaman cihatçılara karşı savaşmadığını belirten Pülümür ‘‘Hatay’da sokağa çıkmak imkansız hale geldi, sokaklarda sürekli eli silahlı kişiler görüyoruz. Cihatçıların büyük bölümü Suriye’ye Hatay üzerinden geçti. Bir bölümü de geçiş yapmadı ya da geri Hatay’a geldi” diyor ve değerlendirmesine şu sözleri ekliyor: “İnanın bana geceleri sokaklar cihatçılara teslim olmuş durumda. Şu anda durum bu! Halep’in boşaltılmasıyla birlikte yaşanacak manzarayı düşünmek dahi istemiyorum. Suriye savaşının başlamasıyla birlikte Hatay’ın dengesi bozuldu. Bu kentte savaş başlamadan önce kardeşlik hakimdi, şimdi ise herkes birbirine korku dolu gözlerle bakıyor.”

ÖNCEKİ HABER

Yazar Erikli'yi öldüren zanlı tutuklandı

SONRAKİ HABER

Esat Ekin kızının akıbetini soruyor: Müjgan Ekin nerede?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa