17 Aralık 2016 14:44

AKPM: Türkiye yeniden siyasi denetime alınsın

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, demokrasi alanındaki gerilemelerden dolayı Ankara'nın yeniden 'siyasi denetime' alınmasını istedi.

Paylaş

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) bünyesinde Türkiye’deki gelişmeleri takip amacıyla oluşturulan bir komisyon, demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarındaki gerilemeden dolayı Ankara’nın yeniden “siyasi denetime” alınması önerisinde bulundu. Türkiye, Haziran 2004’te bu süreçten çıkarılmıştı. 

Türkiye’deki gelişmeler Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Alt komisyon tarafından hazırlanan raporda da, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası OHAL ilan edilmesinin meşru olduğu, buna karşılık hükümetin aldığı önlemlerin Türk Anayasası ve uluslararası hukuk normları ötesine geçecek şekilde yorumlandığı görüşü dile getirildi. 

Raporda özellikle kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) 100 binden fazla kişi hakkındaki idari cezalar, on binlerce kişinin “Somut delil olmaksızın” gözaltına alınması, HDP’li parlamenterlerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve medya kuruluşlarına yönelik operasyonlar “kaygı verici” olarak değerlendirildi. Alt komisyon heyeti, Türkiye ziyareti sırasında hapisteki HDP eş genel başkanlarını da ziyaret etmek istedi, ancak bu talepleri geri çevrildi. 

Alt komisyon bu tespitlerden yola çıkarak Türkiye’nin, Avrupa Konseyi üyeliğinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getiremez hale geldiği sonucuna vardı ve yeniden denetim sürecine dahil edilmesini önerdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

543 asker hakkında 'FETÖ' gözaltısı kararı

SONRAKİ HABER

Kuirfest’ten yeni bölüm: Queer Serıes

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...