17 Aralık 2016 10:03

Facebook, sahte haberlerden kurtulmak için harekete geçti

Doğrulama şirketi Poynter Network ile iş birliğine giden Facebook, 4 adımda sahte haberlerden kurtulmayı planlıyor.

Paylaş

ABD başkanlık seçimlerinde paylaşılan sahte haberlerin artışıyla ilgili çok sayıda eleştiri alan Facebook, sorunun çözümü için profesyonel yardım almaya karar verdi. Doğrulama şirketi Poynter Network ile iş birliğine giden Facebook, 4 adımda sahte haberlerden kurtulmayı planlıyor.

Kolay raporlama, haberin tartışmalı haber olarak işaretlenmesi, bilgilendirilmiş paylaşım ve sahte haber gönderenler için mali teşviklerden vazgeçmek olmak üzere 4 adımdan oluşan sistem sayesinde sahte haberler ile savaşılması planlanıyor.

Bu 4 adımın kullanıcıların Facebook deneyimini daha iyi hale getirmek adına oluşturulduğunu belirten Facebook, yaptıkları testler sonucunda adımların değişip geliştirileceğini de ifade ediyor.

Kolay raporlama, bu sürecin en önemli adımı. Haberin sağ üst kısmından ulaşabileceğiniz seçenekler ile şüpheli olduğunu düşündüğünüz haberi sahte haber olarak işaretleyebileceksiniz.

Raporlanan ve tartışmalı haber olarak işaretlenen paylaşımlar, üçüncü parti doğrulama organizasyonu olan Poynter Network tarafından incelenecek. Bu sistem sayesinde tespit edilen ve sonrasında sahte olduğu kesinlik kazanan haberlerin üzerinde "sahte haber" şeklinde bir uyarı olacak ve haber akışında daha az görünecekler. Aynı zamanda paylaşımların üzerinde, haberlerin neden sahte olduğuyla ilgili birer açıklama da yer alacak.

Bu haberleri paylaşmak yine de mümkün olacak fakat Facebook, bu haberleri paylaşmak istediğinizde sahte olduğuna dair bir uyarıda bulunacak. Tartışmalı haber olarak işaretlenen haberlerin sponsorlu içerik olamayacağı da yapılan açıklamada belirtilmiş.

Sahte haber paylaşımı yapanları finansal olarak teşvik etmenin aksine, onları tespit etmeyi amaçladıklarını belirten Facebook, büyük basın kuruluşlarını taklit etmeye çalışan internet sitelerini cezalandıracağını da belirtmiş. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Toğrul, Kayseri saldırısını kınadı

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri: Tek umudumuz barış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...