16 Aralık 2016 20:40

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren öğretmen sürgün edildi

Eğitim Sen Gebze Şubesi Örgütlenme Sekreteri Serdar Dikkatli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiği için sürgün edildi.

Paylaş

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Eğitim Sen üyesi öğretmen Serdar Dikkatli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiği için ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçu iddiasıyla savunması dahi alınmadan Kandıra'ya sürüldü. Kırkarmutlu Köyü’nün ilkokulunda görevlendirilen öğretmen Dikkatli, her gün 120 km yol gidip geliyor.

Sürgün kararını protesto etmek isteyen Eğitim-Sen Gebze Şubesi’nin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüdeki basın açıklaması ise OHAL gerekçesiyle engellendi. Sendika binasında yapılan basın toplantısında konuşan Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Güngör İrdem “15 Temmuz’u bahane ederek toplumun her kesimiyle hesaplaşmak kabul edilemez” diyerek basın açıklamasının engellenmesine teki gösterdi.

‘SORUŞTURMA DEĞİL CEZA’

İrdem ayrıca, Serdar Dikkatli’nin Kandıra’ya sürgün edilmesine ilişkin de “Elbette bir öğretmen soruşturma nedeniyle geçici bir süre başka okulda görevlendirilebilir ama bunun yolu, yordamı var. Gerçekten sebep soruşturmaysa yakın bir okula gönderilebilirdi. Ama hepimiz biliyoruz ki; Kandıra sürgün yeri. Dolayısıyla bu sürgün de ceza niteliğindedir” ifadelerini kullandı.

‘BİZLERİ DİZE GETİREMEZLER’

Sürgün edilen Serdar Dikkatli ise “Bugüne kadar okullarda eğitimin parasız olması gerektiğini düşündüğüm için 1 lira bile almadım öğrencilerimden. Ben okula 1 defa bile geç kalmadım. Olmadığımız bir çok şey ile suçlandık. Benim gibi birçok öğretmen var. Açığa alınan, uzaklaştırılan yüzlerce öğretmen var. Ama geçmişten beri bu süreç bizleri dize getirmedi, getirmeyecek” diyerek mücadele kararlılığını gösterdi.

‘OHAL’LE BASKILAR ARTTI’

Daha önceden de baskılar yaşandığını ifade eden Dikkatli, OHAL’le birlikte baskıların arttığına dikkat çekti: “Öğretmen demokratik tutum alır, öğretmen tartışır, ne olursa olsun gerçeği aşılar. Eskiden eğitimciler sürgün edildiği zaman bütün emekçi basın yazardı ama o kadar ağır koşullardan geçiyoruz ki, bunların bir çoğu zaten kapatıldı. Ülkedeki gözaltılar, işkenceler, açığa almalar düşünülünce bir çoğu önemli görmüyor. Tam da bu sebeple büyük, birleşik, kararlı ittifaklara ihtiyaç var. OHAL acilen kaldırılmalı ve ülke KHK’lerle yönetilmemelidir” dedi.

Açıklamaya katılan Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın ise OHAL gerekçesiyle işçi ve emekçilerin topyekün bir saldırı ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Cumhuriyet tarihi boyunca en kötü yönetimden geçiyoruz. Baskıcı ve despot bir yönetim anlayışı var. Sokakta eylem yapanın da bu eylemleri yayınlayanların da neler yaşadığını biliyoruz. Gebze’de gerçekleştirmek istediğimiz 5 etkinliğe de müdahale edildi. Kandıra’da bir fabrikada örgütlenirken 35 işçi atıldı. Hepinizin bildiği gibi toplu sözleşme sürecinden geçiyoruz. General Elektrik’te yapmak istediğimiz basın açıklamasına TOMA ve polis yığınak yaptı, basın açıklaması engellendi. Schneider Elektrik’te yapmak istediğimiz basın açıklaması engellendi. Kaymakamla görüştük, ancak aldığımız yanıt OHAL oldu” dedi.

Nakliyat-İş Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal da duruma tepki gösterdi: “Mücadeleci sendikal anlayışları terörize ediyorlar. Olağanüstü hal ile istedikleri gibi işçi atıyorlar. Bursa’da özel olarak Nakliyat İş’in eylemleri valilik kararıyla engellendi. Saldırılar kişisel değil. Mücadele eden tüm kurumlara böyle bir saldırı var. Ortak bir irade göstermek gerekiyor” ifadeleriyle birlikte mücadele çağrısı yaptı.

KOCAELİ VALİSİNE AÇIK MEKTUP

Daha önce sürgün kararıyla ilgili Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile görüşmek isteyen Eğitim Sen Gebze Şubesi bu taleplerine yanıt alamadı. Bunun üzerine şube yöneticileri, Valiye açık mektup yazdı:
“Sorunlarımızı ve taleplerimizi sizinle paylaşmak için, sizden istediğimiz randevularımız sonuçsuz kalmıştır. Gebze Eğitim Sen yürütme kurulu üyemiz Serdar Dikkatli, Kocaeli ili Kandıra ilçesinin Kırkarmutlu Köyüne sürgün olmuştur. Gebze Eğitim Sen Yürütme Kurulu Üyemiz Serdar Dikkatli’nin komplolar zinciri şeklinde yaşadıklarını sizinle açık bir mektupla paylaşmak zorunda kaldık. Bu açık mektupta yürütme kurulu üyemizin yaşadıklarının sadece bir kısmını onun ağzından sizinle paylaşacağız. Yürütme kurulu üyemiz hakkında şikâyetler, sistematik bir zincirinin parçasıdır. Okul idaresi ve çevresindeki bir grup öğretmen yıllardır yalan, iftira ve komploya dayalı faaliyetler içerisindedir. Bizler Gebze Eğitim Sen yürütme kurulu olarak; yürütme kurulu üyemiz Serdar Dikkatli’nin Kocaeli ili Kandıra ilçesi Kırkarmutlu Köyü’ne sürgün edilmesini kabul etmiyoruz. Yürütme kurulu üyemiz Serdar Dikkatli’nin haklarını korumak için gerekli her türlü hukuksal çabayı göstereceğiz. Yalan ve iftira üzerine ifade veren kişilerle ilgili de hukuksal işlem başlatacağız” (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Obama Suriye’deki ölümlerin ‘biraz’ sorumlusuymuş!

SONRAKİ HABER

Aleviler : Zeynel Odabaş serbest bırakılsın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...