16 Şubat 2011 22:07

Almanya PEN ve yazarlar Berktaş ve Zengin’i unutmadı

TÜRKİYE’DEN ve Almanya’dan yazarlar, 12 Eylül sürecinde tutuklanarak 22 yıl cezaevinde tutulan, “İnancın Sığındığı Zor Mekanlar” adlı kitabı nedeniyle 10 ay hapse mahkum edilen ve 2 Kasım 2010’de tutuklanan yazar Nevin Berktaş’a destek verdiler. Alman yazar Günter Walraf, Almanya PEN Başkan yardımcısı Christa Schuenke ve

Almanya PEN ve yazarlar Berktaş ve Zengin’i unutmadı
Paylaş
Aynur Tekin

TÜRKİYE’DEN ve Almanya’dan yazarlar, 12 Eylül sürecinde tutuklanarak 22 yıl cezaevinde tutulan, “İnancın Sığındığı Zor Mekanlar” adlı kitabı nedeniyle 10 ay hapse mahkum edilen ve 2 Kasım 2010’de tutuklanan yazar Nevin Berktaş’a destek verdiler. Alman yazar Günter Walraf, Almanya PEN Başkan yardımcısı Christa Schuenke ve Almanya Cumhuriyetçi Avukatlar Birliği temsilcisi Antonia Vonder Behrens ile Nevin Berktaş’ın avukatı İnayet Aksu’nun katılımıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) lokalinde bir basın açıklaması düzenlendi.

PEN YETKİLİSİNE ZİYARET İZNİ YOK

Almanya PEN başkan yardımcısı Christa Schuenke, Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’nde tutulan Berktaş’ı ziyaret etmek için başvurduklarını, ancak başvurularının reddedildiğini söyledi. Schuenke, “Bu karardan dolayı kaygılıyız, ama şuna söz verebilirim ki bu ilk denememiz olsa da son olmayacak” diyerek davanın takipçisi olacaklarını bildirdi.

WALRAF: “DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ DEMOKRASİ ÖLÇÜTÜ

“Yeraltındakiler”in yazarı Günter Walraf konuşmasında “İnsan hakları için mücadele ediyorum. Özellikle düşünce özgürlüğü için. Düşünce özgürlüğü demokrasinin ölçütüdür.” Walraf, Nevin Berktaş’ın kitabının belirli bölümlerini çevirterek okuyan Walraf “Nevin’in kitabını çevirteceğim ve Almanca yayımlayacağım” dedi. Türkiye’nin son zamanlarda geçmişle yüzleştiğini düşünen Walraf, “ Baskılar sürüyor, biz dışarı da olanlar içerdekilere destek vermeliyiz, adım atmalıyız” dedi.

AKSU: KİTAPTA SUÇ UNSURU YOK

Berktaş’ın avukatı İnayet Aksu, Berktaş’ın suçlamaları kabul etmediğini ve kitapta suç teşkil eden bir unsur olmadığını söyledi. Behrens ise, Berktaş’ın davası hakkında bilgi toplamak ve tutukluluk koşullarını gözlemlemek için görevlendirdi, ancak başvurusu kabul edilmedi. Behrens, “Türkiye 12 Eylül’le yüzleşiyor, Berktaş de bunu anlatmış, ancak bu yüzden tutuklu bu tezattan ötürü dava dikkatimizi çekti. Davaya ilgi gösterilmesinin diğer nedeni de, hukukun yerini bulması ve hukukun demokratikleşmesi” dedi. “Berktaş’ın davasında çok ciddi hukuk yanlışları var. Berktaş’ın cezaevine konması düşünce özgürlüğünün önünde ciddi bir engeldir. Kitabın tümü mahkum edilmiş, gerekçe ve açıklama yapılmamış. Kararın pasaj ya da paragraf belirtilmeksizin topyekün verilmesi kitabın yeniden yayımlanmasına engel olmaktır” diyerek konuşmasına sonlandırdı. Hapisteki Yazarlar Komitesi başkanı Halil İbrahim Özcan’ın yürüttüğü açıklama, katılımcılara teşekkür edilerek sonlandırıldı. (BİA)

ÖNCEKİ HABER

‘Hayal kırıklığı’

SONRAKİ HABER

Türkiye gişede 6. sırada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...