16 Aralık 2016 14:16

NYT: Erdoğan ile AB liderleri arasında bir 'zirve' olabilir

New York Times gazetesi, Erdoğan ile AB liderleri arasında bir “zirve” yapılması beklentisini dile getirdi.

Paylaş

AB liderlerinin “zorlu” bir yılın sonunda boğuştukları meselelerini inceleyen New York Times gazetesi, sıraladığı sıkıntılı konular arasında Türkiye ile ilişkilere yer verdi. AB liderlerinin Türkiye ile görüşmelerin sürmesi yönünde karar verdiklerine dikkat çeken gazete, Mart ayından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AB liderleri arasında bir “zirve” yapılması beklentisini dile getirdi.

Analizde “Türkiye ile üyelik müzakeleri bitti mi?” sorusuna ilişkin olarak Türkiye ile AB arasında Mart ayında yapılan mülteci anlaşması kapsamında Türkiye’nin üyelik müzakerelerine ivme kazandırılması gerektiğine ancak “sert baskıları tetikleyen” 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana müzakerelerin durduğuna dikkat çekilerek şöyle devam edildi:

NYT, “Avusturya ve Avrupa Parlamentosu müzakerelerin resmen dondurulmasını istiyor. Liderler ise, Perşembe günü Türkiye ile görüşmelerin devamına resmi bağlılığını korudu, özlü bir şey  başarılmazsa bile... Bu da, muhtemelen Mart ayından sonra Cumhurbaşkanı Rcep Tayyip Erdoğan ile en üst düzey AB yetkilileri arasında bir zirve toplantısını içerecek.”

Göçmenlere gelince, “Türkiye Yunanistan üzerinden AB’ye giren göçmen akınının önlenmesine yardımcı olsa da birçok Afrikalının Akdeniz üzerinden İtalya’ya ulaştığına” işaret eden gazete, denizdeki ölümleri azaltmak ve kaçakçılara darbe vurmak amacıyla AB liderlerinin Perşembe günü oluşmakta olan Avrupa Sınır ve Sahil Muhafızları çabasının desteklenmesi ve göçmenleri geri alan ülkelere yönelik yardım sistemini geliştirme yollarının aranması gibi konularda mutabık kaldıklarını kaydetti. (ANKA) 
 

ÖNCEKİ HABER

YÖK’ten seviye tespit sınavlarında değişiklik açıklaması

SONRAKİ HABER

Fethiye'de ölen caretta caretta kıyıya vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...