16 Aralık 2016 12:23

Yazar Bülent Usta: Aslı Erdoğan bir keşiştir gözümde

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Yayın Danışma Kurulu üyesi Yazar Aslı Erdoğan için “Aslı Erdoğan Edebiyatı” başlığıyla panel düzenlendi.

Paylaş

İstanbul Eminönü’nde bulunan Tarih Vakfı Salonu’nda, Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Yayın Danışma Kurulu üyesi Yazar Aslı Erdoğan için “Aslı Erdoğan Edebiyatı” başlığıyla panel düzenlendi. "Aslı Erdoğan içerdeyse, hiçbirimiz dışarıda değiliz" pankartının asıldığı, Panelin Moderatörlüğünü Yazar Sırma Köksal'ın yaptığı etkinlikte sırasıyla Edebiyat Eleştirmeni Jale Parla, Yazar Bülent Usta, Akademisyen Hazal Halavut söz aldı.

PARLA, MUCİZEVİ MANDARİN'İ OKUDU

İlk konuşmacı Jale Parla, "Çalışma programında Aslı Erdoğan'ın yaptıkları için böylesine dar kapsamlı bir yazı yoktu; tersine emekliliğimin dingin günlerini sakladığım bir çalışmaydı Aslı Erdoğan" dedi. Aslı Erdoğan'a hayran olduğunu anlatan Parla, Aslı Erdoğan'ın Mucizevi Mandarin kitabında yer alan "Yitik Gözün Boşluğunda" adlı öyküyü okudu:

"Dokunulduklarında yok olan silfidlerden daha nazlıdır benim uykum, onu düşlediğim an kaybolur gider. Bu yüzden ben de sokakları adımlamaya devam ederim. Göl kıyısında iner, Rhöne Irmağındaki küçük köprülerden birinden karşıya geçer ve sabahın ilk saatlerini kentin fuhuş ve uyuşturucu merkezi Paki'de karşılarım. Karanlıkları, gölgeleri, eskiyi seçerim ben. Düşün gerçeğe geçmişi bugüne, acıyı umuda yeğ tuttuğum için herhalde. Eski kent büyüler; zaman dışına çıkar. Bu gece yürüyüşlerinin birini sonunda bir sabah kahvesinde, anlatıcı ilkesini yazmaya başlar yazarken ayrı bir varlığa bir göze dönüşürüm ve yalnızca bir bakış olduğum sürece daha farklı bir gerçeklik  kazanırım."

'ASLI ERDOĞAN BİR KEŞİŞTİR BENİM GÖZÜMDE'

Parla'nın ardından söz alan Bülent Usta, Aslı Erdoğan'ın en çok şikayet ettiği şeyin okunamamış olmak olduğunu söyledi. Usta,"Yazarlarımızın büyük kısmı okunamamaktan şikayetçi. Bu sorunun iki nedeni olduğunu düşünüyorum. Birincisi edebiyatın piyasalaşması. Edebiyatta da okur yerine müşteri kavramı geldi, eleştirmen yerine kitap tanıtımcısı geldi. Bir diğer nedeni de Türkiye'de okur yazarlığın çok çok az olması. İnsanların okuduğu şeyi anlamamasından kaynaklı" dedi.

Aslı Erdoğan'ın  edebiyatının görülmesini ve tartışılmasını istediğini söyleyen Usta, "Yaptığınız şeyin görülmesi büyük bir ihtiyaçtır" şeklinde konuştu. Aslı Erdoğan'ın gazete yazarlığından söz eden Usta,"Gazete yazılarında da edebi kimliğinden asla taviz vermediği, romanlarında öykülerinde kulandığı temaları gazete yazılarında da kullandığı görülüyor. Gazete yazılarında kullandığı tema  'yazgı' " dedi.

Aslı Erdoğan'ın siyasi biri olduğunu ama siyasetçi olmadığını da anlatan Usta, Aslı Erdoğan'ın kendisi için önemini "Bütün yaşamıyla Aslı Erdoğan bir keşiştir benim gözümde" sözleriyle özetledi.

'ANLATMAK HER ZAMAN TANIKLIK ETMEYE YETMEYEBİLİR'

Usta'nın ardından söz alan son konuşmacı Akademisyen Hazal Halavut, tanıklık kavramına vurgu yaptı. "Aslı Erdoğan'ın acı ve tanıklıkla nasıl ilgilendiğini konuşmalıyız. Öncesinde ise edebiyatın acıya tanıklığına eğilmeliyiz" diyen Halavut, Türkiye'de edebiyatın sürekli OHAL ve sıkıyönetim ile baskılandığına dikkat çekti.

Halavut, "Anlatmak her zaman tanıklık etmeye yetmeyebilir. Buna örnek olarak 12 Eylül romanları gösterilebilir. Aslı Erdoğan'a gelecek olursak Kabuk Adam'da Aslı, yaşanmayan bir aşkın acısını anlatır. Kabuk Adam, Aslı'nın sonraki metinleri hakkında fikir de verir. Ayrıca söylemeliyim ki tanıklık kavramının da bir tarihi, belli bir literatürü vardır. Tüm tanıklıkların bir de tarihi vardır" ifadelerinde bulundu.d

Son olarak Aslı Erdoğan'ın edebiyat dünyasındaki konumuna işaret eden Halavut şunları söyledi:"İşkenceyi anlatan edebiyata gelecek olursak işkence, bir öznenin kendi acısına tanıklık etme kapasitesini elinden alınmasıdır. Bu noktada Aslı Erdoğan edebiyatı Türk edebiyatında yapılmamış biricik bir şeyi başarmıştır. Taş Bina kitabında neredeyse hiçbir işkence unsuruna yer vermeden en iyi işkence bu kitapta anlatılır." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beştaş, Tugay Bek'in işkenceye uğramasını Meclise taşıdı

SONRAKİ HABER

'Ben senin çocuğun için gidip, Esad ile aynı masaya oturmam'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...