16 Aralık 2016 11:08

Eskişehir'de darbeler ve demokrasi konuşuldu

Eskişehir Emek Gençliği, 12 Eylül 1980 darbesinde 17 yaşında idam edilen Erdal Eren’i anmak için Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde bir panel düzendi.

Paylaş

12 Eylül Darbesi öncesinde bir askeri inzibat erini öldürdüğü suçlamasıyla hüküm giyen ve darbeden sonra yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren Eskişehir’de anıldı. Eskişehir Emek Gençliği Erdal Eren’i anmak için Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’ne “Darbeler, Demokrasi ve Gençlik” adlı bir panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ve Emek Partisi GYK Üyesi - '68 Gençlik Hareketi Önderi Mustafa Yalçıner katıldı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve CHP Odunpazarı Belediyesi Meclis Üyesi İbrahim Arslan’ın da katıldığı panel, CHP’li Mehmet Tüm’ün konuşmasıyla başladı.15 Temmuz’dan bugüne Türkiye’de yaşanan olayların masaya yatırıldığı panelde konuşmacılar, toplumsal muhalefetin birlikte mücadele etmek zorunda olduğunu kaydetti.

‘RANT ÇATIŞMASI YAŞIYORLAR’

Sözlerine gençlik hareketinin öneminden bahsederek başlayan Tüm, ayrıntılara ya da farklılıklara takılmadan herkesin omuz omuza, birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi. 146 gazetecinin cezaevinde olduğuna dikkat çeken Tüm, “Ordusu gitmiş, yargısı, basını susturulmuş bir dönemdeyiz. Seçilmişleri içeri atıyorlar. Sözüm ona bu ülkede darbe yapılmaya çalışıldı. Ama baktığınızda AKP, darbecilerle aynı yerden besleniyor. Hepsi devleti paylaşmış. Rant çatışması yaşıyorlar” diye konuştu. İstanbul Beşiktaş’ta meydana gelen terör saldırısını da kınayan CHP’li Tüm, insan yaşamının kutsal olduğuna dikkat çekti. Terörün her türlüsüne karşı olduklarının altını çizen Tüm, “Şiddetten yana olmamalıyız. Demokrasinin, huzurun, refahın olduğu bir ülke yaratmalıyız. Tüm sorunlarımızı konuşarak çözmeliyiz. Şiddetle hiçbir sorun çözülmez. Bu oyunu bozmak zorundayız. Herkes terörle arasına mesafe koymalı. Ve barıştan, emekten, insan haklarından, demokrasiden yana olanlar bir araya gelerek, sonuna kadar teröre karşı dik durmalıyız” dedi.

‘UMUTSUZ OLMAYA GEREK YOK’

Türkiye’nin dış politikası hakkında konuşan ve AK Parti hükümetini eleştiren Mustafa Yalçıner, ülkenin hem içerde hem dışarıda kötü yönetildiğini söyledi. “Hepimizin kardeş olduğu, birleştirici bir politika izlenmeli” diyen Yalçıner, 15 Temmuz’dan sonra Türkiye halklarının birbirine düşürülmek istendiğini  belirtti. Türkiye’de din ve milliyet krizi yaşatılmak istendiğinin altını çizen Yalçıner, “Tüm bu olumsuzluklara rağmen umutsuz olmayalım. Umutsuz olmaya gerek yok. Hepimiz bu anayasa değişikliğine karşı dik durabilirsek yeter. Önerim Erdal Eren gibi mücadele etmektir” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınan 67 yaşındaki Erdost hastanede fenalalaştı

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu'dan Rusya'ya yalanlama: Tahliye tamamlanmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...