16 Aralık 2016 10:25

‘Güç ve rekabet ilişkileri ağı’

ODTÜ’de Sevinç Doğan'ın katılımıyla “AKP'nin İktidar Dinamikleri” başlıklı etkinlik düzenlendi.

Paylaş

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü ile ODTÜ Siyaset Bilimi Topluluğu tarafından “Mahalledeki AKP” kitabının yazarı Sevinç Doğan'ın katılımıyla “AKP'nin İktidar Dinamikleri” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. AKP’nin gündelik işleyişi olan yerel örgütlenmelerinin toplumun önemli bir kesimine ulaştığına dikkat çeken Doğan, bu sosyal ilişkiler ağıyla beraber partinin içinde bir “güç ve rekabet ilişkileri ağı” bulunduğuna da dikkat çekti. 

Sevinç Doğan, AKP’ye yönelik yapılan araştırmaların dış politikaları ve ekonomi politikaları gibi makro düzeyde kaldığını, ancak AKP’nin işleyişinin ve yerel yapılanmasının incelenmesi konusunda yeterli araştırma yapılmadığını söyledi. AKP’nin muhalif kesimler için “toplumun üzerinde bulunan ceza ve polis gücünü kullanan bir aygıt”ken, toplumun önemli bir kesimi için de rıza devşiren bir “sosyal ilişkiler ağı” olduğuna vurgu yaptı. Doğan, 15 Temmuz’da sokağa çıkan kitlenin kendiliğinden ya da tek bir kişinin sözüyle dışarıya çıkmadığını, arkasında gündelik harekette sürekliliği olan bir örgütsel işleyiş olduğunu dile getirdi. 

HİYERARŞİK BİR ŞİRKET GİBİ

Kitabını hazırlarken AKP’nin kitlelerle ilişkisinden önce, kitlenin kendini nasıl organize ettiği ile ilgilendiğini, o nedenle yerel çalışmalar yaptığını belirten Doğan, parti tabanını oluşturan insanların Refah Partisi zamanından beri siyasetle ilgilenen ve hayatlarını bunun üzerinden şekillendiren insanlar olduğunu söyledi. Doğan, AKP için İstanbul’daki örgütlenmenin ayrı bir önemi olduğunu, partinin gençlik veya kadın kolları gibi işleyen oluşumlara sahip olduğunu ifade etti. Gündelik işleyişi olan bu oluşumların yerelin nabzını tutmak, yerelle bağ kurmak gibi görevleri olduğunu, aynı zamanda aynı zamanda yereli de etkileyebildiklerini anlatan Doğan, her hafta yapılan mahalle toplantılarında yoklama alındığını, bu toplantıların hiyerarşik işleyen bir şirkete benzetilebileceğini söyledi. Doğan, mahallelerdeki toplantı gündemlerinin Ankara’da genel merkezde belirlendikten sonra İstanbul’a, oradan ilçelere ve en sonunda mahallelere ulaştığını ifade etti. 

YENİ BİR ÖZNELEŞTİRME SÜRECİ

Doğan, AKP’nin “güç ve rekabet ilişkileri ağı” olduğunu belirterek, partililerin kongre süreçlerinde birbirlerine üstün gelme çabalarına ve meclis üyesi, belediye başkanlığı gibi konumlar için kendi içlerinde çekişmeye girdiklerinden bahsetti. Kadınlar ve gençlerin parti içindeki örgütlenme sürecinde kadınların hal ve tavırlarına nasıl dikkat etmesi gerektiğine, nasıl ideal eş veya anne olunacağına değinildiğini aktaran Doğan, bunu “AKP içinde yeni bir özneleştirme süreci” diye tanımladı. 

Sevinç Doğan, AKP’nin mahalle örgütlenmesinde görev alan insanların inşaat sektöründe şirketleri olmasına dikkat çekerek, AKP’nin sanayi ve tarikat burjuvazisi dışında yeni küçük bir sermaye burjuvazisi oluşturmasının insanlar üzerindeki sınıfsal dönüşümleri olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

HDP'den Dünya Arapça Günü’nde ‘anadilinde eğitim’ talebi

SONRAKİ HABER

Avukatların gözaltına alınması protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...