16 Aralık 2016 10:15

Randevu İstanbul 'Aşkın Krallığı' ile başlıyor

19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali bu akşam 'Aşkın Krallığı' (A United Kingdom) gösterimiyle başlıyor.

Paylaş

Bu yıl farklı ülke ve kültürlerden 30’a yakın filmin yer aldığı 19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, 16-22 aralak tarihleri arasında yeni eklenen bölümleriyle de birlikte, 2016’yı dopdolu bir seyir zevkiyle tamamlamayı vaat ediyor. Festival seyircileri bu yıl, her zaman olduğu gibi tarihî içeriğiyle bugünü anlamlandırmayı kolaylaştıran “Sinema Tarih Buluşması” filmlerini izleyebilecekleri gibi “Aç Gözünü!” bölümünde Oscar’ın muhtemel adaylarından birini veya yepyeni arthouse sinema örneklerini keşfedebilir. Keşif demişken; festival takipçileri için bu yıl bir ülke ve bir alan keşfi de söz konusu. “Günümüz İspanyol Sineması”, en yeni ve başarılı örnekleriyle İspanya sinemasını ülkemize taşırken “Perdede Gastronomik Devrim”, adından da anlaşılacağı gibi yemek ve elbette açlık üzerine filmlerden oluşan orijinal ve iddialı seçkisiyle sinemaseverler için unutulmaz bir tecrübe olacağını şimdiden müjdeliyor.19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali programında geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz büyük sinemacılar; Abbas Kiyarüstemi, Andrzej Wajda ve Tarık Akan da filmleriyle “Anısına” başlığı altında anılacak. 

19. Randevu İstanbul’un bugünkü programında yer alan bazı filmler şöyle; 

AŞKIN KRALLIĞI

Londra, 1947. Ruth, başarılı bir memurdur ve beyazdır. Seretse, çekici bir hukuk öğrencisidir ve siyahidir; aynı zamanda Botswana’nın veliaht prensidir. Tüm engellere rağmen ikigenç birbirine âşık olur. Halkının bağımsızlık mücadelesini yönetmek üzere ülkesine geri dönme vakti geldiğinde Seretse hiç düşünmeden Ruth’a evlenme teklif eder. Ruth kabul eder, ama ondan başka kimse bu evliliği onaylamaz, ne aileleri ne de İngiltere’nin çok ihtiyaç duyduğu uranyumu kontrol eden ve ırkçılığı resmi devlet politikası haline getirmek üzere olan Güney Afrika hükümeti...

Toplumsal kargaşa ve kültürel ayrımcılığa karşı birleşmeyi savunan “Aşkın Krallığı”, hem duygusal hem politik anlamda güçlü bir tarihi dram olmanın ötesinde zamanımızın bölünmüş dünyasında alabildiğine anlamlı bir film.

SABIRLI ADAMIN ÖFKESİ

Madrid, Ağustos 2007. Bir mücevher mağazası soygunundan hapse giren tek kişi Curro’dur. 8 yıl geçer… Kız arkadaşı Ana ve oğlu, Curro’nun hapisten çıkmasını beklemektedir. Birsabah,hiçbir yere ait değilmiş gibi duran, kendi halinde, yalnız bir adam olan Jose, Ana ile erkek kardeşinin çalışmakta olduğu bara kahve içmeye gelir. O kış Jose,onu kendilerinden biri olarak aralarına alan bardaki diğer insanlarla yakın bağlar kurar, özellikle de yeni gelen bu adamı sıkıntılı hayatından bir çıkış yolu olarak gören Ana ile. Curro, Ana ile yeni bir hayata başlama umuduyla hapisten çıkar, ama kısacık zamanda her şey değişmiştir.

İntikamın asla huzur getirmeyeceğini bilmekten gelen sükunetle şiddet patlamalarını ustalıkla birleştiren, kirli, sürükleyici, öfke dolu bu film, İspanyol sinemasının gördüğü en güçlü ilk filmlerden biri. “Sabırlı Adamın Öfkesi”ni bugün 19.00’da Atlas Sineması’nda izleyebilirsiniz. 

YAŞAMIN KIYISINDA

Lee, apartman görevlisi olarak çalışan yalnız bir adamdır. Ağabeyi Joe’nun ani ölümü üzerine, 16 yaşındaki yeğeni Patrick’in yasal vasisi olur. Doğduğu şehre döndüğünde eski eşi Randi ve şehri neden terketmiş olduğunu iyi hatırlayan şehir halkıyla hesaplaşmak zorundadır

Hafızanın zalimliği, acının kalıcılığı ve borcunu ödeyerek huzur bulma umudu, Lonergan’ın bu filmde olağanüstü bir zarafet ve duygusal hassasiyetle ele aldığı konulardan bazıları ve bu film yılın en iyilerinden biri; her sinemaseverin mutlaka izlemesi gereken filmlerden.

Kenneth Lonergan’ın son filmi “Yaşamın Kıyısında” bugün 21.30’da Cinemaximum Historia Fatih’de gösterilecek. 

FUKUSHİMA’DAN SEVGİLERLE

Genç bir Alman kadın, Marie, yıkılan hayallerinden kaçmak için Japonya’ya gider. 2011 yılında Fukushima’da yaşanan üçlü felaketin kurbanlarının biraz olsun yüzünü güldürebilmeyi amaçlayan Clowns Help isimli gruba katılır. Fukushima’da yaşayanların çoğu ya oradan ayrılamamış ya da ayrılmak istememiş yaşlı insanlardır. Marie, kısa sürede bu işin ona göre olmadığını anlar. Tam uçakla orayı da terk edecekken, yasaklanmış bölgede bulunan harap durumdaki evine taşınmaya karar veren, Fukushima’nın son geyşası, katır gibi inatçı Satomi’yle tanışır.

“Fukushima’dan Sevgilerle” bugün 19.00’da Cinemaximum Historia Fatih’de gösterilecek. 

NERUDA

Şili devlet başkanının 1948 yılında komünizmi yasaklamasıyla birlikte, Neruda ve ressam eşi Delia saklanarak yaşamak zorunda kalır. Kaçak yaşamınsıradanlığında entelektüel çiftin ilgisini çeken pek bir şey yoktur ama Neruda’nın ideolojisinden güç alan şiirleri halkı harekete geçirip sessiz kalabalıkların sesi oldukça, bu aynı zamanda şairin üretkenliğinindoruk noktasına ulaştığı bir dönem olur.

Pablo Larraín, tarihi kara film sosuna bulanmış sürükleyici bir kurmacaya dönüştürmek için biyografinin kurallarını yeniden yapılandırıyor ve kimlik, kendini bir fikre adamak, yaratıcı süreç ve gerçeğin inşa edilişi üzerine keskin bir gözlem sunuyor.
“Neruda” bugün bugün 21.30’da Atlas Sineması’nda izleyebilirsiniz.

ANDRZEJ WAJDA ANISINA: DEMİR ADAM

Geçen yıl kaybettiğimiz usta yönetmen Andrzej Wajda anısına göstrilecek özel seçikde yer alan “Demir Adam” bugün bugün 16.00’da Cinemaximum Historia Fatih’de gösterilecek. 

Tükenmiş, alkolik gazeteci Winkiel, 1980 Gdansk tersanesi grevinin karizmatik lideri ve güçlü bir hatip olan Maciek Tomzyk’in eylemlerini araştırmakla görevlendirilir. Genç ruhlu bir radikal olarak tanınıyor olmasından faydalanarak Tomzyk’le dayanışma içindeymiş gibi görünse de asıl amacı parti önderlerinin umduğu şekilde Tomzyk’in kirli çamaşırlarını ortaya çıkarmaktır. Ama sendika liderinin arkadaşlarıyla ve gözaltına alınmış eşi Agniezska ile yaptığı röportajlarda, Tomzyk’in çektiği çileleri, 1970 yılında hükümetin işçilere yaptığı saldırılarda babasının öldüğünü öğrenen Winkiel’in geçmiş idealizmi yeniden canlanır ve kariyerini riske atmak uğruna grevcilerin yanında yer alır. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Metallica'dan şarküteride Enter Sandman

SONRAKİ HABER

HDP'den Dünya Arapça Günü’nde ‘anadilinde eğitim’ talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...