16 Aralık 2016 09:12

Hesap bilgileri çalınan Yahoo kullanıcıları ne yapmalı?

1 milyar Yahoo kullanıcısının hesap bilgileri çalındı. Peki Yahoo kullanıcıları hangi adımları izlemeli?

Paylaş

Dünyanın en büyük arama motorlarından birisi olan Yahoo, 1 milyardan fazla kullanıcısının hesabında veri sızıntısı yaşandığını geçtiğimiz günlerde duyurdu. Tarihin en büyük veri sızıntısı olarak tanımlanan gelişmede çok fazla kişinin kişisel bilgileri çalındı. Bu aşamadan sonra bir internet kullanıcısı olarak ancak hasarı sınırlayabilirsiniz.

PAROLALARINIZI DEĞİŞTİRİN!

2013 yılında gerçekleşen siber saldırılarda şirket bir milyardan fazla kullanıcı hesabının ele geçirildiğini duyurdu. Bu sayı o dönemin internet kullanıcılarının üçte birini oluşturuyordu. 1 milyar kişinin bilgilerinin çalınması 2,7 milyarın üzerinde internet kullanıcısını etkiledi. Yani sokakta yürüyen her üç kişiden birinin kişisel bilgileri çalındı ve halka açık hale geldi.

İHLAL HAKKINDA NE YAPABİLİRSİNİZ?

Veri sızıntısını değerlendiren ESET Güvenlik Uzmanı Mark James, “Üzgünüz, ama bu veri ihlali konusunda yapabileceğiniz pek birşey yok. Ancak daha fazla hasarı sınırlayabilirsiniz. Önerimiz klasik gelebilir ama herhangi bir veri ihlalinden sonra yapmanız gereken ilk şey parolanızı değiştirmek. Hem de aynı parolayı kullandığınız tüm hesaplarda“ diye konuştu. 

DİĞER HESAPLARINIZA ULAŞMAK İÇİN KULLANABİLİRLER

James, sözlerini şöyle sürdürdü: “Verileriniz çalındığında ve satıldığında, bilgileriniz diğer hesaplara veya giriş bilgilerine erişmek için kullanılabilir. Güvenliği ihlal edilen parolaları ve aynı parolaları kullanan diğer hesapları değiştirmek, korsanların bu hesaplara erişimini sınırlandırabilir.“ Yani her hesap için farklı bir parola kullanmak en güvenli yollardan birisi.

TANIMADIĞINIZ KİŞİLERDEN GELEN E-POSTALARA DİKKAT EDİN!

Bu söz aynı annelerimizin bize çocukken söylediği “tanımadığın kişilerden bir şey alma” sözüyle hemen hemen aynı temelde çünkü tanımadığınız kişilerden gelen e-postalar sizin hesap bilgilerinize ulaşmak için kullanılabilir.

PAROLA YÖNETİCİSİ DENEYİN

Bu arada henüz kullanmıyorsanız bir parola yöneticisi kullanmanın tam zamanı. Hem ziyaret ettiğiniz her site için benzersiz parolalar oluşturmanızı, hem de mevcut parolalarınızı saklamanızı ve kolay tahmin edilip edilmeyeceklerini test edebilmenizi sağlayan ücretsiz ve ücretli birçok seçenek var. 


İKİ FAKTÖRLÜ KORUMA

Son olarak, kullanabileceğiniz hesaplar için çift faktörlü veya iki adımlı doğrulamayı düşünün. Çift faktörlü koruma (2FA), tıpkı online bankacılık hizmetlerinde olduğu gibi mail veya başka internet hesabınıza girmeden telefonunuza SMS yoluyla doğrulama şifresi gönderiyor. Çift faktörlü koruma, hesaplarınız için ek güvenlik önlemi sağlıyor.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

’Neden İzmir'de patlama olmuyor’ paylaşımına suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Cinsel istismar tutuklusu cezaevinde ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...