16 Aralık 2016 08:56

İHD ve TİHV: OHAL'de gözaltına alınanlar işkenceye uğradı

İHD ve TİHV, İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğünde gözaltına alınanlara işkence yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin basın açıklaması yaptı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), son günlerde yaşanan yoğun gözaltı operasyonları ile gözaltına alınanlara İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğünde işkence yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin basın açıklaması yaptı. 

Açıklamada OHAL ve Sıkıyönetim halinde dahi işkence yapılmasının kabul edilebilmesinin mümkün olmadığı söylendi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde yapılan açıklamada "İşkence insanlık suçudur" yazılı pankart açıldı. İnsan hakları derneklerine yapılan başvurular, avukatların aktarımları ve basına yansıyan tanıklıklar ışığında işkence iddialarına ilişkin yapılan açıklamayı TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe okudu.

'SÜYASAL İKTİDARIN SÖYLEMLERİ TAHRİBATA YOL AÇIYOR'

15 Temmuz Darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal ile birçok temel insan hakkının kullanılamaz hale geldiğini ve sınırlandırıldığını söyleyen Efe, yasamanın tamamen KHK düzenlemelerine teslim edildiğini kaydetti. "Darbe girişiminden birkaç gün sonra tamamen bertaraf edilen tehlike, OHAL ilanı ile adeta muhalifler açısından cadı avına dönüştürülmüştür" diyen Efe, Temmuz 2015 tarihinde başlayan ve birçok alanda hak ihlallerin artmaya başladığı Türkiye’de, 2016 Temmuz ayı ile birlikte, sistematik ve çok daha şiddetli hak ihlallerinin yaşanmaya başladığını dile getirdi. Efe, var olan kaos halinin, siyasal iktidarın söylemleriyle gün geçtikçe daha fazla tahribata yol açtığını ifade etti. Efe, "Bu tahribatın en son ve sistematik pratiği, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan caddesindeki kampüsünde kendisini gösterdi. Öyle ki, son 5-6 aydan bu yana TEM şube tarafından gerçekleştirilen gözaltı işlemlerine maruz kalan bir çok kişi ağır işkencelere maruz kalmıştır" dedi.

'İŞKENCE İNSANLIK SUÇUDUR'

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) de Kasım ayı raporunda yer verdiği üzere birçok farklı yöntemle, gözaltı merkezlerinde işkence vakaları yaşandığını aktaran Efe, son dönem işkence teknikleri arasında; tehdit, şantaj, kaba dayak, uykusuz bırakma, gözlerin bağlanması veya gözaltı merkezlerinin dışına çıkarılarak kişilerin başına silah dayanması gibi durumların olduğunu söyledi.

Beşiktaş'ta yaşanan bombalı saldırı sonrasında, siyasal iktidarın hedef göstermesi sonucunda çoğu HDP üye veya yöneticisi yüzlerce kişinin gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan caddesindeki yerleşkesinde tutulduğunu hatırlatan Efe şöyle devam etti, "Gözaltı işleminin ilk 5 günü avukat görüşü yaptırılmayan bu kişilerle avukatlarının yaptığı görüşmelerde insan onuruna aykırı davranışların ve ağır işkenceleri yapıldığı yakınmaları yapılmış, kimi mağdurların bu durumu doktor raporlarına da yansımıştır. Konu hakkında basın açıklaması yapan avukat örgütleri, işkencenin boyutlarını ve ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşmıştır. Biz İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi ve TİHV İstanbul Temsilciliği olarak kişi, yer, zaman veya olay ayırımı yapmaksızın, hiç kimseye işkence yapılmasının kabul edilemeyeceği, işkencenin mutlak yasak olduğu temel yaklaşımıyla bir kez daha devlet yetkililerine ve siyasi akla sesleniyoruz: İşkence insanlık suçudur. İşkence yapanlar ve yapılması talimatını verenler ile yapılmasına göz yumanların derhal tespit edilmesi ve yargılanması gerekmektedir. OHAL ve Sıkıyönetim halinde dahi işkence yapılmasının kabul edilebilmesi mümkün değildir. İşkenceye karşı, gözaltı merkezlerinde, alanlarda, hapishanelerde ve mahkemelerde aktif şekilde mücadele etmeye ve bu sürecin takipçisi olmaya kararlılıkla devam edeceğiz." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDK: Saldırının sorumlusu “ Milli Seferberlik” ilan edenler

SONRAKİ HABER

‘Cumhurbaşkanına devlete biçim verme yetkisi veriliyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...